StoryEditor

Meteorologička Miriam Jarošová: Za predpoveď počasia mi často nadávajú

09.03.2019, 23:01
Meteorologičkou sa chcela stať už na základnej škole, už vtedy ju fascinovali snehové vločky. Cez SHMÚ sa dostala až do súkromnej sféry a stala sa populárnou televíznou „rosničkou“.

Miriam Jarošová priznáva, že diváci jej občas vyčítajú nepresné predpovede. Prečo nepoužíva mobilné aplikácie a ktoré predpovedné modely sú najpresnejšie?

Začal sa marec a to už pre meteorológov znamená koniec zimy?
Áno. Prvého marca sa pre nás začína jar. Samozrejme, astronomická jar príde až 20. marca.

Čiže už môžeme zhodnotiť, aká bola tohtoročná zima?
Bola teplá.

Mimoriadne?
Nadpriemerne. Ľuďom sa môže zdať, že na severe Slovenska bolo veľmi veľa snehu, no to je iná kapitola. Ak budeme hodnotiť iba podľa teploty, tak sme nemali nijaké výrazne studené obdobia. V novinách sme si síce mohli prečítať, že teplota klesla až na –25 stupňov Celzia, ale toto je v našich zemepisných šírkach úplne bežná zimná teplota.

Ešte si však pamätáme na veľký príval snehu, ktorý zasiahol Slovensko na začiatku januára, keď napadlo až sto centimetrov snehu. Aj toto je bežné?

Na sever Slovenska sneh patrí. Dokonca patrí aj na juh našej krajiny. To, že ho napadlo za taký krátky čas tak veľa, však nie je úplne štandardná situácia. Súvisí to s tým, že atmosféra je teplejšia a vtedy je schopná absorbovať oveľa viac vlhkosti. Vlhkosť spôsobuje aj neštandardne intenzívne zrážky; v tomto prípade mali podobu sneženia. Minulé zimy boli charakteristické tým, že sme na severe mali sneh, no bežne sa počas zimy roztopil a potom chýbal. A to je rovnako neštandardné ako súčasné snehové prírastky.

Prečo je pre prírodu problém, ak sa sneh niekoľkokrát za zimu roztopí?
Súvisí to s fenologickými fázami rastlín. Holomrazy bez snehu nie sú dobré, lebo rastliny môžu vymrznúť. Ak chýba sneh, spôsobuje to nedostatok vlahy v pôde. Snehová pokrývka nám na jar zabezpečuje prirodzenú závlahu, v pôde sa naakumuluje voda, ktorá na jar preniká hlbšie a bráni vysušovaniu. Ak chýba sneh, je to zlé pre prírodu aj pre poľnohospodárov.

Možno s výnimkou lyžiarskych stredísk, ktoré si pomáhajú technickým zasnežovaním, už sneh nie je takmer nikde. Hrozí teda jarné sucho?
Boli by sme radi, keby sme sneh mali aj v nížinách. Posledných desať – pätnásť zím však ukazuje, že sneh sa v nížinách udrží iba pár dní. A nie je to ani zďaleka tak, ako si to pamätáme z detstva. V súčasnosti sa väčšinou rýchlo roztopí. Súvisí to s tým, že pôda bez snehu sa prehrieva inak, slnečné lúče do nej rýchlo prenikajú.

Pad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 02 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 04 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia?
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:43