StoryEditor

Vplyv na klimatickú zmenu. Po svete vznikajú tisíce horľavých metánových jazier

18.04.2019, 00:01
Autor:
sansan
Po celej Aljaške a na Sibíri sa objavujú tisíce horľavých jazier. Rastúce teploty topia permafrost v Arktíde, čo vytvára tieto termokrasové jazerá, ktoré sú plné metánu. Ten sa dostáva do atmosféry, kde môže prispieť ku klimatickej zmene.

Ak bodnete do jedného zo zamrznutých jazier na Aljaške či na Sibíri na správnom mieste, môžete ho zapáliť. Nejde o bežné jazerá, tieto sa nazývajú termokrasové jazerá a sú naplnené vysoko horľavým metánom, uvádza server Business Insider.

Počas leta plyn prúdi na povrch a vstupuje do atmosféry. Ale v zime sa bubliny zachytia pod ľadom. Takže keď bodnete na zamrznutej ploche, uvoľní sa plyn, ktorý potom môžete zapáliť. Môže to vyzerať ako zábavný trik, ale znamená to viac, ako len tento efekt.

Metán nie je len veľmi horľavý, ale je to aj silný skleníkový plyn, 25-krát účinnejší pri zachytávaní tepla ako oxid uhličitý. Len v roku 2017 sa na Sibíri vyfotografovalo 200 nových termokrasových jazier. Odkiaľ všetky pochádzajú?

Sú to vlastne pozostatky z poslednej doby ľadovej. Približne pred 11-tisíc rokmi tieto oblasti boli zamrznutou pôdou a ľadom. Tieto zmrazené podzemné vrstvy dnes nazývame permafrost. Rastúce globálne teploty však spôsobujú, že permafrost sa prvýkrát po tisícoch rokov roztopí.

Od osemdesiatych rokov minulého storočia sa permafrost na Aljaške ohrial o jeden a pol stupňa Celzia. Takmer dvakrát toľko v porovnaní s tým, o koľko sa oteplil v rokoch 1880 až 1980.

Keď sa permafrost rozmrazuje, pôda pod ním sa oslabuje, čo môže zničiť cesty, poškodiť stavebné základy a dokonca rozdeliť strom na dva. V tomto procese sa na dne jazera uvoľňujú dlhohodobo uhynuté rastliny a zvieratá. A to je začiatok skutočných problémov.

Drobné mikróby nazývané metanogény požierajú mŕtvu hmotu a produkujú metán. Celkovo sa odhaduje, že termokrasové jazerá vypustia do atmosféry ročne 3,8 teragramov metánu. Ročné emisie metánu sa tak zvýšia až o 63 percent.

A čo sa stane, keď sa všetok permafrost na Zemi rozmrazí? Výskumníci odhadujú, že do atmosféry by uvoľnil aspoň 100 teragramov metánu, čím by sa dostatočne oteplila planéta na to, aby sa hladiny mora zvýšili z troch na 10 centimetrov. Pre porovnanie hladiny mora v posledných 15 rokoch vzrástli v priemere len o 7,6 milimetrov.

Ale práve teraz sa robí málo preto, aby sa spomalila tvorba termokrasových jazier po celom svete. Ak spálite metán, ktorý bublinkuje na povrchu, môžete tým znížiť skleníkový efekt, ale len mierne.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 06:53