Auto, doprava, smogReuters
StoryEditor

Ovzdušie má podľa výskumov vplyv na kriminalitu

23.04.2019, 13:26
Autor:
ČTKČTK
Vedci majú podozrenie, že znečistenie ovzdušia by okrem zdravotných problémov či horších školských výsledkov mohlo mať vplyv aj na zvýšenú kriminalitu.

Niektoré súčasné štúdie naznačujú, že tam, kde ľudia dýchajú najšpinavší vzduch, sa najviac kradne či zabíja. Hoci to dnes vyzerá ako sci-fi, môžeme sa raz dočkať toho, že polícia bude monitorovať čistotu ovzdušia a rozmiestňovať svoje sily podľa aktuálneho výskytu splodín, píše web stanice BBC.

Znečistený vzduch má podľa vedcov vplyv na úmrtie siedmich miliónov ľudí ročne. Nie je vylúčené, že niektoré štúdie čoskoro dôjdu k záveru, že k tomuto číslu je možné pridať aj prípady vrážd či zabitia v znečistených oblastiach.

Napríklad minuloročná štúdia Sefiho Rotha z Londýnskej ekonomickej školy dospela k záveru, že v mnohých londýnskych obvodoch dochádza k ťažším zločinom v dňoch, keď je vo vzduchu viac škodlivých častíc. Týkalo sa to ako robotníckych štvrtí, tak bohatších rezidenčných zón.

Vedec síce pripustil, že ide o náhodnú časovú koreláciu, avšak začal jav skúmať podrobnejšie, aby potvrdil možnú príčinnú súvislosť. Venoval sa preto podrobnému dennému výskumu malých oblastí, medzi ktorými sa v závislosti od smeru vetra pohybovali masy znečisteného vzduchu.

"Jednoducho sme ten mrak každý deň sledovali a zisťovali, čo urobí s úrovňou zločinnosti tam, kam sa dostane... Zistili sme, že kamkoľvek príde, počet zločinov vzrastie," vykreslil Roth.

Jeho štúdia však nenaznačuje možnú súvislosť medzi škodlivými časticami vo vzduchu a výskytom vážnych zločinov. To sa vlani podarilo Američanovi Jacksonovi Luovi z Massachusettského inštitútu MIT, ktorý porovnával dáta z tisícov amerických miest za deväť rokov.

Tam, kde ľudia dýchali špinavší vzduch, sa podľa neho vo výraznejšej miere darilo závažným zločinom ako sú lúpeže, znásilnenia či vraždy. Aj v tomto prípade mohlo ísť o náhodnú súvislosť nezávislých javov, ale výsledky sa nezmenili ani v prípade, keď autor zohľadnil sociálne faktory ako výšku príjmov či nezamestnanosť.

Ďalšia štúdia naznačuje, že dlhodobé vystavovanie ľudí špinavému ovzdušiu môže mať vlliv na potenciálne kriminálne sklony u mládeže...Tím Diany Younanovej z juhokalifornskej univerzity dospel k záveru, že dospievajúca mládež získava častejšie návyky k zlému správaniu, keď dýcha vzduch obsahujúci škodlivé mikročastice.

Tieto výskumy sú iba začiatkom hľadania možných súvislostí a vedci sa zhodujú, že potrebujú nájsť ďalšie dôkazy. Vládnuci politici by sa však podľa nich mali držať príkladu krajín, ktoré úroveň znečistenia ovzdušia rýchlo znižujú. A tam, kde sa to nedarí vládam, by sa mali o vzduch, ktorý dýchajú, zaujímať sami obyvatelia. Prospeje to ich fyzickému a duševnému zdraviu aj slušnému správaniu, uzatvára BBC.

01 - Modified: 2018-09-17 08:46:21 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľní ničitelia zdravia. Ako nám škodí zamorené ovzdušie 02 - Modified: 2019-02-09 11:47:24 - Feat.: 0 - Title: Na plod pôsobí ako cigarety: ženy môžu kvôli špinavému vzduchu potratiť 03 - Modified: 2019-03-17 18:34:38 - Feat.: 0 - Title: Vzduch, ktorý Američania dýchajú, si nie je rovný. Černosi doplácajú na belochov, tvrdí štúdia
01 - Modified: 2021-11-08 10:33:58 - Feat.: - Title: Stále si myslíš, že znečistené ovzdušie sa ťa netýka? Podľa vedcov zásadne ovplyvňuje množstvo spermií 02 - Modified: 2020-04-21 10:24:34 - Feat.: - Title: Znečistené ovzdušie môže zvyšovať riziko úmrtia na COVID-19 03 - Modified: 2020-04-28 15:04:23 - Feat.: - Title: Špinavý vzduch zabíja a stojí miliardy. Ako sú na tom slovenské mestá 04 - Modified: 2020-04-28 15:13:16 - Feat.: - Title: Čo dýchajú Bratislavčania? Kvalita ovzdušia je kritická 05 - Modified: 2019-03-17 18:34:38 - Feat.: - Title: Vzduch, ktorý Američania dýchajú, si nie je rovný. Černosi doplácajú na belochov, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 21:21