NASA
StoryEditor

Vedci možno konečne vedia, prečo sa severný magnetický pól pohybuje tak rýchlo

25.04.2019, 00:01
Autor:
sansan
Magnetické pole chráni planétu pred smrteľným slnečným žiarením. Bez neho by slnečné vetry mohli zbaviť Zem oceánov a atmosféry. Ale magnetické pole planéty nie je statické.

Severný magnetický pól Zeme sa každý rok sa pohybuje v priemere o 48 kilometrov na sever. Tento pohyb urobil Svetový magnetický model - ktorý sleduje pole a informuje kompasy, GPS na smartfónoch a navigačné systémy na lietadlách a lodiach - nepresným. 

Autori novej štúdie teraz získali prehľad o tom, prečo sa magnetický sever môže pohybovať a učia sa, ako tieto posuny predpovedať, píše Business Insider.

Sledovanie pohybu v jadre Zeme

Magnetické pole Zeme existuje vďaka vírivému tekutému niklu a železu vo vonkajšom jadre planéty asi 2900 kilometrov pod povrchom. Magnetické póly na severe a na juhu majú tendenciu pohybovať sa alebo dokonca sa navzájom prehodiť každých milión rokov.

Ak si predstavujete magnetické pole ako sériu gumičiek, ktoré pretínajú magnetické póly a zemské jadro, potom zmeny v jadre v podstate ťahajú za rôzne gumičky na rôznych miestach. Ovplyvňujú teda migráciu severného magnetického pólu.

Doteraz bolo predpovedanie týchto posunov magnetického poľa výzvou. V novej štúdii sa však geofyzici Julien Aubert a Christopher Finlay pokúsili simulovať fyzikálne podmienky jadra Zeme.

Vedci vedeli, že pohyb tepla z vnútra planéty môže ovplyvniť magnetické pole. Zistili však, že v jadre sú niekedy vrecká tekutého železa, ktoré sú oveľa teplejšie a ľahšie ako okolitá tekutina.

Ak je rozdiel medzi týmito horúcimi, menej hustými kúskami tekutiny a ich chladnejšími, hustejšími náprotivkami dosť veľký, teplá kvapalina môže veľmi rýchlo stúpať. Tento rýchly pohyb potom spúšťa magnetické vlny, ktoré sa otáčajú smerom k povrchu jadra a spôsobujú geomagnetické trhliny.

Doležitý pre navigačné modely

Navigačné systémy amerických a európskych armád sa spoliehajú na svetový magnetický model. Takže aj komerčné letecké spoločnosti a aplikácie pre smartfóny GPS pomáhajú pilotom a používateľom presne určiť ich polohu a podľa toho navigovať.

Preto British Geological Survey a National Oceanic and Atmospheric Administration aktualizujú svetový magnetický model každých päť rokov. Ale aj pri týchto pravidelných aktualizáciách geomagnetické trhliny sťažujú presnosť modelu.

Nový model vytvorený skupinou vedcov na čele s Aubertom by mohol tento problém riešiť tým, že by pomohol predpovedať, ako sa môže vyvíjať magnetické pole Zeme.

"V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov by naše skupiny mali byť skutočne schopné zachytiť minulé trhliny a predpovedať budúce s vyššou presnosťou," povedal Aubert.

Mohlo by sa magnetické pole niekedy zrútiť?

Magnetické pole Zeme chráni jeho atmosféru, ktorá nás zase chráni pre radiáciou zo slnka. Ak by sme stratili naše magnetické pole, nakoniec by sme stratili aj našu atmosféru.

Ale podľa Justina Revenaugha, seizmológa z University of Minnesota je veľmi nepravdepodobné, že sa to stane, pretože jadro Zeme sa nikdy neprestane otáčať.

Oveľa pravdepodobnejší scenár by podľa odborníka zahŕňal otočenie magnetických pólov, ako sa to stalo pred 780-tisíc rokmi. Keď sa takáto zmena stane, magnetické pole klesne na približne 30 percent svojej plnej sily.

Hoci je to vzdialený scenár, Revenaugh dodal, že je stále dôležité zlepšiť chápanie magnetického poľa.

01 - Modified: 2019-04-05 11:39:04 - Feat.: 0 - Title: Majú ľudia "šiesty zmysel"? Štúdia naznačuje, že môžeme vnímať magnetické pole 02 - Modified: 2019-02-14 14:33:22 - Feat.: 0 - Title: Severný magnetický pól sa pohybuje čoraz rýchlejšie. Môže sa vymeniť s južným 03 - Modified: 2019-02-01 11:17:03 - Feat.: 0 - Title: Magnetické pole Zeme pred miliónmi rokov takmer zmizlo 04 - Modified: 2018-04-11 13:58:15 - Feat.: 0 - Title: Nad Zemou objavili ďalšie magnetické pole
01 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy 02 - Modified: 2024-04-01 13:07:23 - Feat.: - Title: Rotácia Zeme sa zrýchľuje: Planéta môže prvýkrát v histórii prísť o jednu sekundu, riziká nie sú známe 03 - Modified: 2024-02-20 13:12:17 - Feat.: - Title: Už vieme, čo v minulosti Zem premenilo na obrovskú snehovú guľu 04 - Modified: 2024-02-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Mesiac sa scvrkáva ako hrozienko. Vedci priznávajú, že ak na ňom chceme trvalú základňu, môže to byť veľký problém 05 - Modified: 2024-01-02 13:19:04 - Feat.: - Title: Vnútro planéty sa kníše. S rotáciou Zeme je to asi inak, než sme si mysleli​
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:49