StoryEditor

Pri pobreží Portugalska sa odlupuje zemská kôra, tvrdia vedci. Tento fenomén zrejme kedysi zničil Lisabon

14.05.2019, 14:03
Autor:
sansan
Obrovské zemetrasenie pri pobreží Portugalska v roku 1969 vyvolalo vlnu cunami, ktorá zabila viac ako tucet ľudí. Asi 200 rokov predtým ešte väčšie zemetrasenie zasiahlo tú istú oblasť, zabilo okolo 100-tisíc ľudí a zničilo mesto Lisabon.

Dve zemetrasenia na rovnakom mieste počas niekoľkých stoviek rokov nie sú dôvodom na poplach. Ale to, čo seizmológov o týchto otrasoch zaráža je, že začali v oblasti bez prasklín v zemskej kôre, kde tektonické dosky nespôsobujú zemetrasenia.

Čo teda spôsobí otrasy v zdanlivo pokojnej oblasti? Jedna myšlienka je, že tektonická doska na morskom dne 249 kilometrov južne od portugalského mysu St. Vincent.sa odlupuje na dve vrstvy, tá vrchná odlupuje spodnú vrstvu. Ide o fenomén, ktorý nebol nikdy predtým pozorovaný, uviedla skupina vedcov v apríli na Valnom zhromaždení Európskej únie geovied vo Viedni. 

Odlupovanie je podľa National Geographic pravdepodobne poháňané vodu absorbujúcou vrstvou uprostred tektonickej dosky. Táto vrstva mohla prejsť geologickým procesom nazývaným serpentinizácia, pri ktorej voda, ktorá presakuje prasklinami, spôsobí, že vrstva sa premení na mäkké zelené minerály.

Táto transformovaná vrstva by teraz mohla spôsobovať dostatočnú slabosť v doske, aby sa spodná vrstva odlupovala od hornej vrstvy. Toto odlupovanie by mohlo viesť k hlbokým zlomeninám, ktoré spúšťajú malú subdukčnú zónu. Jedného dňa to môže podľa vedcov „zmenšiť“ Atlantický oceán.

Oceány sa podľa Joao Duarteho z Lisabonskej univerzity „rodia“ a potom sa šíria, predtým než sa uzavrú, aby vytvorili nový superkontinent. Napríklad Atlantik vznikol rozpadom superkontinentu Pangea, potom sa „rozšíril“, aby prevzal svoju súčasnú podobu.

„Dáva to zmysel, že sa v budúcnosti vytvorí nový superkontinent ako výsledok uzavretia Atlantiku,“ dodal Duarte. Odhady naznačujú, že nový superkontinent Pangea Proxima sa bude tvoriť približne 200 miliónov rokov. „Teraz môžeme byť svedkami zrodenia novej subduktívnej zóny, ktorá sa môže šíriť po celom Atlantiku, čo nakoniec povedie k jeho uzavretiu.“

Táto skupina vedcov nie je prvá, ktorá prišla s touto myšlienkou, ale je prvá, kto na ňu poskytuje údaje. Svoju hypotézu testovali s dvojrozmernými modelmi a ich predbežné výsledky ukázali, že tento typ aktivity je skutočne možný - ale ešte nie je dokázaný.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 04 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 05 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:49