StoryEditor

Svet čaká klimatický apartheid, hovorí odborník z OSN

27.06.2019, 13:45
Autor:
ČTKČTK
Svetu hrozí klimatický apartheid, uviedol vo vydanej správe osobitný spravodajca OSN pre extrémnu chudobu a ľudské práva Philip Alston. Podľa neho následky klimatickej zmeny najviac pocítia najchudobnejší obyvatelia planéty, bohatí použijú svoje peniaze, aby sa hladu a vojnám vyhli.

Podľa Alstona budú ľudia s vyšším spoločenským a ekonomickým statusom hrať vo vysporiadaní sa s klimatickými zmenami veľkú úlohu, ale na tých najchudobnejších sa obzerať nebudú. "Ak sa budeme spoliehať na súkromný sektor, môže dôjsť k tomu, že bohatí využijú svoje prostriedky, aby unikli hladu, narastajúcim teplotám i konfliktom a zvyšok sveta bude trpieť," uviedol Alston.

Odborník uviedol príklad z New Yorku, kde v roku 2012 udrel hurikán Sandy. Kým budovu americkej banky Goldman Sachs na Manhattane chránili pred stúpajúcou hladinou a prudkými dažďami desaťtisíce vlastných vriec s pieskom a pripojenie na záložný generátor, najchudobnejší obyvatelia americkej metropoly boli bez prístupu k elektrine alebo zdravotnú starostlivosť.

Podľa Alstona aj tá najoptimistickejšia predpoveď, v ktorej sa svet do roku 2100 oteplí o 1,5 stupňa, znamená pre najchudobnejších nedostatok jedla, stratu príjmu alebo horší prístup k zdravotníctvu. Mnoho z nich sa potom bude musieť rozhodnúť medzi smrťou hladom a odchodom do bohatších regiónov.

Odborník, ktorý ako osobitný spravodajca nehovorí za OSN, ale organizáciu predkladá výsledky svojho výskumu, tiež kritizoval zavedenú prax, kedy vlády podľa neho nerobia nič viac, než vysielajú svojich zástupcov debatovať na konferencie, konkrétne kroky pritom nevidno. Vedci a ekologickí aktivisti pritom na problémy klimatických zmien upozorňujú už od 70. rokov.

Agentúra Reuters uviedla, že vo svete k určitým pozitívnym zmenám dochádza. Energia z obnoviteľných zdrojov je lacnejšia, v 49 krajinách sveta sa znížili emisie a 7000 miest, 245 regiónov a 6000 spoločností sa rozhodlo znižovať emisie. Oproti tomu brazílsky prezident Jair Bolsonaro plánuje znovu povoliť výrub Amazonského dažďového pralesa kvôli ťažbe a Číne sa aj napriek odklonu od uhoľnej energie nedarí znížiť uvoľňovanie metánu, ktorý krajina produkuje.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 
01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:45