Experti na klimatickú zmenu: Jedlo príde o živiny, obmedzte mäso

V dôsledku klimatickej krízy sa potraviny stanú nedostupnejšími, ich ceny sa zvýšia a plodiny stratia svoju výživovú hodnotu. Tvrdí to najnovšia hlavná správa o využívaní pôdy Medzivládneho panelu Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (IPCC).

Aj keď príliš mnoho ľudí v súčasnosti nemá dostatok jedla, svet dosiahol v tejto oblasti určitý pokrok. V 90. rokoch sa predpokladalo, že sa problém dotýkal 1,01 miliardy ľudí, dnes trpí podvýživou 821 miliónov ľudí. Klimatická kríza však môže všetko vrátiť k horšiemu.

Zmení totiž to, aké druhy plodín môžu farmári pestovať. Niektoré podnebné pásma budú na potraviny príliš horúce a iné zase postihne viac záplav, snehu, vlhkosti vo vzduchu, čo tiež obmedzí možnosti pestovania.

Menej bielkovín i železa

Správa OSN zistila, že kvantitatívne by sa mohla znížiť aj nutričná hodnota potravín.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.