Experti na klimatickú zmenu: Jedlo príde o živiny, obmedzte mäso

V dôsledku klimatickej krízy sa potraviny stanú nedostupnejšími, ich ceny sa zvýšia a plodiny stratia svoju výživovú hodnotu. Tvrdí to najnovšia hlavná správa o využívaní pôdy Medzivládneho panelu Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (IPCC).

Aj keď príliš mnoho ľudí v súčasnosti nemá dostatok jedla, svet dosiahol v tejto oblasti určitý pokrok. V 90. rokoch sa predpokladalo, že sa problém dotýkal 1,01 miliardy ľudí, dnes trpí podvýživou 821 miliónov ľudí. Klimatická kríza však môže všetko vrátiť k horšiemu.

Zmení totiž to, aké druhy plodín môžu farmári pestovať. Niektoré podnebné pásma budú na potraviny príliš horúce a iné zase postihne viac záplav, snehu, vlhkosti vo vzduchu, čo tiež obmedzí možnosti pestovania.

Menej bielkovín i železa

Správa OSN zistila, že kvantitatívne by sa mohla znížiť aj nutričná hodnota potravín.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.