Flickr.com/Ken Bosma
StoryEditor

Vedci zrejme prišli na tajomstvo statickej elektriny

19.09.2019, 00:01
Autor:
sansan
Keď si potriete balónik po hlave, vlasy sa vám na konci vztýčia. Takmer každý to urobil alebo aspoň videl. Ale aj keď statickú elektrinu pozorovali už starí Gréci, vedci stále nevedia, prečo trením určitých materiálov vzniká elektrický náboj. Teraz možno majú odpoveď.

Na rozdiel od elektrického prúdu pretekajúceho cez elektrické vedenie zostáva statická elektrina na mieste. Je to preto, že tento druh elektriny (známy aj ako triboelektrická energia) sa zvyčajne hromadí v materiáloch, ktoré nevykazujú veľmi dobrý náboj, ako je guma alebo plast, čo spôsobuje, že sa zasekne. Tieto izolátory akumulujú statický náboj, keď sa o seba navzájom trú, uvádza magazín Science.

V novej štúdii vedci skúmali ďalší elektrický fenomén nazývaný flexoelektrika a pýtali sa, či by to mohlo vysvetliť, ako trenie vytvára statickú elektrinu. Flexoelektrický efekt je spontánny výskyt elektrických polí počas nepretržitého, ale nekonzistentného ohýbania na nanoúrovni, napríklad náhodný pohyb prsta po zuboch plastového hrebeňa.

V tejto malej mierke sú aj hladké predmety prepletené vyčnievajúcimi kúskami. Tím zistil, že keď sa dva objekty trú spolu, tieto malé výčnelky sa ohnú, a kvôli flexoelektrickému efektu to spôsobuje nahromadenie statickej elektriny. Nové vysvetlenie tiež objasňuje, prečo izolátory vyrobené z toho istého materiálu stále vytvárajú napätie, keď sa navzájom o seba trú. 

Výsledky naznačujú, že plasty robia obzvlášť dobrú prácu pri výrobe statickej elektriny. Toto nové porozumenie by mohlo pomôcť inžinierom optimalizovať materiály tak, aby produkovali viac statickej elektriny, a využiť ich na vykonávanie takých činností, ako je prenosná nabíjacia technológia. Zistenia by tiež mohli pomôcť zlepšiť bezpečnosť na miestach, ako sú ropné rafinérie, kde dokonca už aj iskra môže spôsobiť katastrofálnu explóziu.

01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 04 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 08:23