StoryEditor

Objavili stratený ôsmy kontinent. Skrýva sa tisíc kilometrov pod Európou

24.09.2019, 00:01
Autor:
sansan
Nový výskum ukazuje, že ôsmy kontinent sa posunul pod dnešnú južnú Európu asi pred 120 miliónmi rokov a stále sa skrýva hlboko v Zemi.

Mapa sveta vyzerala pred 240 miliónmi rokov veľmi odlišne. Dnešné kontinenty Zeme boli súčasťou jedného superkontinentu známeho ako Pangea, ktorý sa nakoniec rozdelil na dve prapevniny: Lauráziu na severe a Gondwanu na juhu. Z Laurázie sa potom stala Európa, Ázia a Severná Amerika. Gondwana sa začala rozpadať na menšie kusy, ktoré vytvorili modernú Afriku, Antarktídu, Južnú Ameriku a Austráliu.

Vedci však teraz odhalili osud kontinentu, ktorý pomenovali Veľká Adria. Štúdia uverejnená v Science Direct ukázala, že geologické sily pred 120 až 100 miliónmi rokov pomaly zastrčili tento kontinent o veľkosti Grónska pod dnešnú južnú Európu.

Niektoré časti zostali nad hladinou mora

Aby Douwe van Hinsbergen, hlavný autor štúdie, zistil minulosť Veľkej Adrie, s kolegami strávil desať rokov zhromažďovaním geologických údajov z krajín Európy, severnej Afriky a západnej Ázie.

Prirodzene sa vyskytujúce magnety v zemskej kôre môžu pomôcť vedcom sledovať 240 miliónov rokov staré pohyby tektonických platní. Preto preskúmali magnetické horniny z 2300 starodávnych miest v Stredomorí. Tieto údaje potom použili na vytvorenie počítačových simulácií pohybov zemských tektonických platní pred, počas a po zostupe Veľkej Adrie do zemského plášťa.

Vedci zistili, že skrytý kontinent sa pred 220 miliónmi rokov odtrhol od Afriky, a o 40 miliónov rokov neskôr od Pyrenejského polostrova. Asi pred 140 miliónmi rokov bola Veľká Adria pravdepodobne reťazou súostroví. V tom období zrejme vyzerala ako moderná Zélandia, minikontinent, ktorý je oporou severných a južných ostrovov Nového Zélandu. Iba 7 percent Zélandie je nad hladinou mora. Douwe van Hinsbergen

​Potom, pred 120 miliónmi až 100 miliónmi rokov, pohyb zemských tektonických platní ponoril Veľkú Adriu do zemského plášťa pod dnešnú južnú Európu. „Najväčšie časti sú teraz v hĺbke 1 500 kilometrov pod Gréckom,“ uviedol van Hinsbergen.

Aj keď sa väčšina Veľkej Adrie skrýva pod vodou v Stredozemí, autori štúdie zistili, že niektoré jej úlomky zostali nad hladinou mora. Nakoniec sa stali súčasťou Talianska, napríklad Turína a Benátok a chorvátskeho regiónu Istria.

Pomoc pri hľadaní cenných ložísk nerastov

Podľa van Hinsbergena môžu rekonštrukcie geologickej histórie našej planéty pomôcť krajinám a spoločnostiam, ktoré sa snažia ťažiť cenné ložiská nerastných surovín. „Kovy, keramika, stavebné materiály, to všetko pochádza z hornín,“ povedal. „Materiály, vďaka ktorým bude váš iPhone fungovať nenájdete tým, že sa prechádzate po lese.“

Geologické rekonštrukcie môžu tiež výskumným pracovníkom lepšie pochopiť, ako sa vytvorili existujúce ložiská nerastných surovín, a kde by mohli byť pochované zvyšné materiály.

01 - Modified: 2024-04-03 11:02:20 - Feat.: - Title: Klimatická zmena spomaľuje rotáciu Zeme, ale nie dosť. Čaká sa odčítanie sekundy 02 - Modified: 2024-04-01 13:07:23 - Feat.: - Title: Rotácia Zeme sa zrýchľuje: Planéta môže prvýkrát v histórii prísť o jednu sekundu, riziká nie sú známe 03 - Modified: 2024-02-20 13:12:17 - Feat.: - Title: Už vieme, čo v minulosti Zem premenilo na obrovskú snehovú guľu 04 - Modified: 2024-02-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Mesiac sa scvrkáva ako hrozienko. Vedci priznávajú, že ak na ňom chceme trvalú základňu, môže to byť veľký problém 05 - Modified: 2024-01-02 13:19:04 - Feat.: - Title: Vnútro planéty sa kníše. S rotáciou Zeme je to asi inak, než sme si mysleli​
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 13:17