StoryEditor

Malý zázrak a otec filmu. Za čo vďačíme fyzikovi Josephovi Plateauovi?

14.10.2019, 13:03
Autor:
sansan
Google oslavuje 218. narodeniny belgického fyzika Josepha Antoina Ferdinanda Plateaua, ktorého opisujú ako „otca filmu“.

Joseph Antoine Ferdinand Plateau by dnes oslávil 218 rokov, uvádza Google Doodle. Kto však bol a ako získal svoj slávny titul?

Narodil sa v Bruseli v roku 1801 ako syn umelca, ktorý maľoval kvety. Jeho zať a životopisec Gustaaf Van der Mensbrugghe ho opísal ako mladý „zázrak“. O fyziku sa začal zaujímať už v detstve a počas vyučovania začal vymýšľať rôzne nástroje, píše The Independent.

Napriek prvotnému štúdiu práva Plateau pokračoval vo svojich experimentoch doma. To podľa podľa Van der Mensbruggheho malo často za následok poškodenie jeho nábytku a raz takmer otravu toxickým plynom.

Vynašiel fenakistiskop

Plateau sa nakoniec zameral svoje akademické vzdelanie na vedu a jeho dizertačná práca poskytla základ pre medzník vo vede aj umení. Jeho dizertačná práca z roku 1829 sa zamerala na to, ako sa na sietnici vytvárajú obrazy, pričom podrobne popísal ich presnú farbu, trvanie a intenzitu.

O tri roky neskôr použil svoj výskum na vytvorenie vôbec prvého pohyblivého obrazu. Vynález, ktorý ilúziu pohyblivého obrazu docielil, je známy ako fenakistiskop.

Bol to nástroj zložený z dvoch rotujúcich diskov pohybujúcich sa v opačných smeroch, jeden vybavený malými oknami a druhý so sadou obrázkov tanečníčky. „Keď sa oba disky otočili presne tou správnou rýchlosťou, zdalo sa, že obrázky sa zlúčili a vytvorili ilúziu tanečnice v pohybe,“ napísal Google.

Fenakistiskopy sa predávali vo veľkom v Európe a Eadweard Muybridge neskôr vytvoril populárnu variáciu zariadenia, ktoré pomocou prvých snímok koní vytvorilo pravdepodobne prvý príklad zastavenia pohybu.

Prišiel o zrak

Zatiaľ čo Plateauov vynález v skutočnosti vydláždil cestu modernému kinu, jeho fascinácia svetlom a obrazom ho mohla stáť zrak. Hovorí sa, že fyzik uskutočnil experiment, v ktorom pozeral na slnko počas 25 sekúnd, aby lepšie porozumel účinkom svetla na sietnicu. 

Aj keď sa hovorí, že tento experiment obviňoval pre svoj upadajúci zrak, iní sa domnievajú, že mohol skutočne trpieť chronickou uveitídou.

Strata zraku však nezastavila jeho vedeckú prácu a pokračoval v uskutočňovaní niekoľkých dôležitých objavov, a to aj v oblasti povrchového napätia - tendencie tekutín zmenšovať sa na najmenšiu možnú plochu povrchu.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:05