NASA
StoryEditor

„Horúčavy“ roztavili v Antarktíde štvrtinu ostrova, topenie kontinentu sa zrýchľuje

04.03.2020, 12:42
Začiatkom februára zaznamenali na Antarktíde po dobu deviatich dní rekordne vysoké teploty. Nové fotografie Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA) ukazujú, že počas tohto obdobia sa roztopila takmer štvrtina snehu na jednom z tamojších ostrovov. Podľa odborníkov ide o následok klimatickej krízy.

NASA na snímkach zachytila ostrov známy ako Eagle Island, ktorý sa nachádza v Grahamovej zemi na Antarktickom polostrove. Prvé fotografie pochádza zo 4. februára, druhá vznikla 13. februára. Hoci počas obstarania oboch snímok ubehlo len deväť dní, zmena na ostrove je zrejmá na prvý pohľad, píše iDNES.cz.

Meteorológovia na Antarktíde v polovici februára prvýkrát v histórii namerali teplotu presahujúcu dvadsať stupňov Celzia. V dôsledku toho sa na Eagle Island objavili jazierka roztopeného snehu.

Podľa odborníkov z NASA na tomto ostrove ubudlo počas deviatich dní mimoriadne vysokých teplôt viac ako desať centimetrov snehu, čo je viac ako dvadsať percent celkovej sezónne akumulácie snehu na ostrove.

„Ešte som nevidel, aby sa v Antarktíde tak rýchlo vytvárali jazierka roztopeného snehu. Takéto topenia pozorujeme na Aljaške alebo v Grónsku, ale rozhodne nie v Antarktíde,“ opisuje geológ Mauri Pelot z Nichols College v Massachusetts.

Klimatológ Xavier Fettweis zverejnil na Twitteri graf, na ktorom ukázal množstvo vody roztopenej zo snehu a ľadu, ktorá sa z Antarktického polostrova vliala do oceánu. „Hoci absolútne čísla treba ešte potvrdiť, nedávna vlna horúčav prispela toto leto najviac k zvýšeniu hladiny mora,“ uviedol Fettweis.

Letná sezóna trvá v Antarktíde od novembra do marca. Podľa Pelota je však tak masívne topenie snehu a ľadu pre Antarktídu veľmi vzácne, a to aj s prihliadnutím na letné obdobi. Kontinent je totiž jedným z najchladnejších miest na planéte.

Neobvykle vysoké teploty budú v Antarktíde častejšie

„Trvalo vysoké teploty sa na tomto kontinente až do 21. storočia takmer nikdy nevyskytovali. Je to klimatická udalosť, ktorá bude kvôli globálnemu otepľovaniu čoraz častejšia,“ vysvetľuje Pelot.

Podľa NASA stojí za februárovým zvýšením teplôt v Antarktíde predovšetkým vysoký tlak vzduchu nad mysom Horn v súostroví Ohňová zem. Antarktický polostrov tak nebol pred vyššími teplotami chránený silnými veternými prúdmi, ktoré obvykle križujú južnú pologuľu.

„Tieto veterné prúdy boli nezvyčajne slabé a nemohli zabrániť vysokým teplotám v preniknutí na severnú špičku kontinentu,“ uviedla NASA.

Klimatológovia upozorňujú, Antarktída sa otepľuje rýchlejšie ako zvyšok sveta. Od roku 2012 sa rýchlosť topenia ľadu strojnásobila. Od roku 1992 sa potom roztopili v Antarktíde tri bilióny ton ľadu, čo je množstvo schopné zdvihnúť hladiny oceánov o takmer osem milimetrov.

Antarktída je z 98 percent pokrytá ľadovým štítom a celý kontinent, obklopený oceánmi, predstavuje deväťdesiat percent pevninských ľadovcov planéty. Antarktída je tiež najväčším rezervoárom sladkej vody. Keby sa všetok tamojší ľad roztopil, stúpla by hladina oceánov o takmer šesťdesiat metrov.

menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:28