– Milióny ľudí začnú utekať z pobrežných oblastí, mestá sa začnú strácať a z niektorých sa stanú ostrovy. – Ľad na oboch póloch zmizne, a to môže viesť k nárastu hladiny morí o 50 metrov, hoci to môže trvať stovky alebo tisíce rokov. – Poľnohospodárstvo Číny, hlavného producenta ryže, pšenice a kukurice, zlyhá. Bude musieť kŕmiť viac ako miliardu ľudí na dvoch tretinách svojej súčasnej úrody. – Letá budú dlhšie a stúpajúce teploty premenia lesy na palivové drevo, dokonca aj juh Británie dosiahne 45 stupňov Celzia. Zvýšené požiadavky na klimatizáciu prinesú masívny tlak na energetickú sieť krajiny.Pixabay
StoryEditor

Klimatická zmena spôsobí, že takéto zdravotné krízy sa stanú častejšími a horšími

13.04.2020, 00:00
Autor:
sansan
Zatiaľ čo svet v súčasnosti čelí pandémii ochorenia Covid-19, kým sa nezaoberáme ešte širším problémom, ktorým je klimatická zmena, v nadchádzajúcich rokoch budeme pravdepodobne čeliť ďalším pandémiám.

Vedci už podľa Business Insider dlho varujú, že klimatická zmena ovplyvní nielen naše životné prostredie, ale aj naše zdravie zvýšením miery infekčných chorôb.

Staré vírusy v ľade

Vedciv roku 2015 identifikovali 28 predtým neobjavených skupín vírusov v topiacom sa ľadovci. Tieto škodlivé patogény by sa mohli dostať do potokov, riek a vodných tokov a spôsobiť zmätok v našich imunitných systémoch, ktoré nemajú prirodzenú odolnosť voči týmto starým ochoreniam.

Medzivládny panel o zmene klímy už v roku 2001 označil klimatickú zmenu ako vážne riziko pre ľudské zdravie. Tieto zistenia spočiatku narážali na odpor: Čo by mohlo mať klíma spoločné so zdravím? Dnes je však jasné, že práve kritika - nie veda - bola neopodstatnená.

Zistenia správy IPCC z roku 2001 sú teraz akceptované ako fakt piliermi zdravotníckej komunity vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie. Otázkou už nie je, či klimatická zmena ovplyvní naše zdravie. Otázka znie, aký nepriaznivý vplyv bude mať na naše zdravie?

Dôsledky vidíme už dnes. Odhaduje sa, že 90 percent detí na svete dýcha každý deň toxický vzduch. Keďže odborníci v oblasti zdravotníctva varujú, že znečisťujúce látky poškodzujú vyvíjajúce sa pľúca detí, nie je žiadnym prekvapením, že mnohí dnes veria, že tieto toxíny môžu tiež zvýšiť riziko infekcií dýchacích ciest - vrátane vírusov, ako je nový koronavírus.

Návrat koronavírusu kvôli teplej zime?

Klimatická zmena vedie k väčšej potravinovej neistote, a preto odborníci predpovedajú, že ľudia budú hľadať alternatívne zdroje potravy, ako je napríklad mäso z afrických divo žijúcich zvierat a netopierov. Konzumácia týchto zvierat vedie k prepuknutiu choroby a dokonca ich vinia zo spôsobenia koronavírusu.

Potom je tu nadmerné množstvo zrážok a vysoká vlhkosť. Obidva sú rizikové faktory šírenia chorôb, ktoré súvisia s vodou, ako je malária.

Výskum naznačuje, že zvýšenie teploty o 2 až 3 stupne Celzia by ohrozilo desiatky miliónov ľudí. Dokument z roku 2013 zistil, že pravdepodobnosť skorých a závažných chrípkových období sa zvyšuje po teplejších zimách. Keďže bola tohtoročná zima nezvyčajne teplá, mali by sme pripraviť aj na možnosť, že sa koronavírus môže na jeseň vrátiť.

Dobrou správou je, že tieto scenáre nie sú v žiadnom prípade nevyhnutné. Aby sme im však zabránili, potrebujeme, aby bola široká verejnosť informovaná o prepojení medzi pandémiami ako Covid-19 a klimatickou zmenou.

Pretože klimatická zmena je problémom, ktorý môžeme vyriešiť, ale iba vtedy, ak ukážeme druh medzinárodnej spolupráce, ktorú začíname vidieť v boji proti koronavírusu.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-03 08:55:12 - Feat.: 0 - Title: Príde ďalšia pandémia, hovoria odborníci. A tušia, prečo 02 - Modified: 2020-04-03 18:04:32 - Feat.: 0 - Title: Čo zastaví koronavírus? Počasie to nebude, tvrdí epidemiologička
01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:59