Reuters
StoryEditor

Ani koronavírus nezastavil odlesňovanie Amazónie. Dosiahlo nový vrchol

18.05.2020, 12:42
Brazília čelí masívnej vlne nákazy koronavírusom. Aj napriek tomu však v Amazonskom stále prebieha odlesňovanie. To sa navyše veľmi urýchlilo.

Panujú obavy, aby sa neopakovala katastrofa z minulého roka, keď vyčíňali rekordne rozsiahle lesné požiare. Píše o tom agentúra AFP.

Odlesňovanie brazílskej Amazónie dosiahlo v prvých štyroch mesiacoch tohto roka nový vrchol, uvádza sa v správe brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru, ktorý používa satelitné snímky pre sledovanie tejto deštrukcie: od začiatku januára do konca apríla zmizlo 1 202 kilometrov štvorcových lesa.

Nárast o 55 percent

To predstavuje nárast o 55 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Vtedy bolo zaznamenané najväčšie odlesňovanie od augusta 2015, kedy pozorovanie začalo.

Tieto údaje vyvolávajú nové otázky týkajúce sa toho, ako Brazília chráni svoju časť najväčšieho tropického lesa na svete za vlády krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, známeho skeptika v otázkach klímy, ktorý presadzuje poskytnutie chránených území na účely ťažby a poľnohospodárstva.

„Bohužiaľ sa zdá, že tento rok môžeme očakávať nové požiare a ďalšie odlesňovanie,“ hovorí aktivista Greenpeace Romulo Batista.

Epidémia COVID-19 v krajine situáciu len komplikuje. Najviac zasiahnutý je štát Amazonas, z väčšej časti pokrytý vegetáciou. Má však len jednu jednotku intenzívnej starostlivosti a epidémia ho zastihla nepripravený. Obavy sú aj o pôvodných obyvateľov, ktorí sú voči chorobám prichádzajúcim odinakiaľ zraniteľní.

A ekológovia sa obávajú, že ochrana lesa bude odsunutá z dôvodu boja proti COVID-19 stranou.

Ekologická ochrana za Bolsonarovej vlády 

V roku 2019, prvom roku vlády Jaira Bolsonara, vzrástlo v brazílskej Amazónii odlesňovanie o 85 percent, zničených bolo 10 123 kilometrov štvorcových zelene. Táto devastácia vzbudila vo svete obavy ohľadne budúcnosti džungle, ktorá je považovaná za kľúčovú v boji proti klimatickým zmenám.

Deštrukciu spôsobili rekordné lesné požiare, ktoré v Amazónii vyčíňali od mája do októbra, nelegálna ťažba a poľnohospodárske praktiky na chránenom území.

„Počiatok roka nie je dobou, kedy dochádza k bežnému odlesňovaniu, pretože veľa prší,“ konštatuje Erika Berenguerová, expertka na ekológiu z Oxfordskej univerzity. „Keď v minulosti odlesňovanie rástlo už od začiatku roka, znamenalo to, že celý rok bude pokiaľ ide o odlesňovanie nadpriemerný,“ dodáva.

Jair Bolsonaro povolil armáde rozmiestniť sa v Amazónii, aby tu mohla bojovať proti požiarom a odlesňovaniu. Urobil to vlani po tom, čo sa mu dostalo ostrej kritiky od medzinárodného spoločenstva.

Ekológovia súdia, že by bolo lepšie viac podporovať programy na ochranu životného prostredia. Za Bolsonarovho prezidentovania musela ekologická agentúra IBAMA prepúšťať zamestnancov a znížiť rozpočet.

V apríli vláda odvolala najvyššieho činiteľa agentúry povereného aplikácií zákonov týkajúcich sa životného prostredia, ktorý krátko predtým povolil polícii, aby za prítomnosti televíznych kamier zasiahla v nelegálnych baniach.

Stratégia vlády sa týka len požiarov a neprihliada na to, že ich často zakladajú farmári a chovatelia dobytka, ktorí rúbu stromy a potom ich pália, pripomína Erika Berenguerová. „Je to, ako keď si vezmete prášok proti bolesti, keď vás bolí zub. Zmierni to bolesť, ale ak tam je kaz, tak ho to nevylieči,“ hovorí.

Starosta Manausu, metropoly štátu Amazonas, vyzval k pomoci pri oboch tragédiách. „Potrebujeme zdravotníkov, respirátory, ochranné vybavenie, všetko to, čo môže zachrániť životy tých, čo chránia les,“ vyzval Arthur Virgilio.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2019-11-30 10:22:42 - Feat.: 0 - Title: DiCaprio je fajn chlapík, že? Aj podpálenie Amazónie zaplatil, obviňuje herca brazílsky prezident
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 06:10