Pixabay
StoryEditor

Experti: Emisie počas pandémie COVID-19 klesli o 17 percent. Prišli na to neobvyklou metódou

21.05.2020, 12:47
Autor:
bsmbsm
Denné globálne vyprodukované emisie oxidu uhličitého sa k začiatku apríla znížili o 17 percent oproti priemerným hodnotám v roku 2019, vypočítala nová vedecká štúdia.

Na vrchole karanténnych opatrení dosiahlo denné zníženie v krajinách priemerne dokonca 26 percent a vedci podľa serveru Lidovky.cz odhadujú, že celkový ročný pokles by mohol byť okolo 4 percent.

Výsledné ročné zníženie veľmi záleží na ďalšom vývoji situácie a následných krokoch vlád, odhadované 4 percentá sú možné za situácie, že by sa situácia vrátila do normálu približne v polovici júna. Pokiaľ budú niektoré opatrenia pretrvávať až do konca roka 2020, mohol by tento pokles byť až okolo 7 percent.

Tvrdí to analýza, na ktorej pracovali vedci z Východoanglickej univerzity, Stanfordskej univerzity a ďalších pracovísk napríklad v Holandsku, Austrálii či Francúzsku a ktorú uverejnil v utorok časopis Nature Climate Change.

Ani drastické opatrenia neovplyvnili množstvo emisií 

Aj štvorpercentné ročné zníženie produkcie CO2 by znamenalo najdramatickejší prepad od druhej svetovej vojny, píše server The Guardian.

Pre porovnanie: spomalenie ekonomiky po finančnej kríze v roku 2008 spôsobilo v nasledujúcom roku podľa štúdie prepad o 1,4 percenta. Zároveň ale denné vyprodukované emisie na začiatku apríla, kedy bol ich pokles najväčší, sú porovnateľné s ich úrovňou v roku 2006.

Podľa vedcov rástli emisie oxidu uhličitého v poslednej dekáde pred pandémiou COVID-19 o jedno percento ročne, v roku 2019 sa ich rast už nezvýšil.

Podľa Corinne Le Quéréovej, profesorky klimatickej zmeny z Východoanglickej univerzity a hlavnej autorky štúdie, výskum ukazuje, aké zložité je redukovať emisie oxidu uhličitého len zmenou správania.

Aj také drastické opatrenia, ako tie zavedené kvôli pandémiu koronavírusu, podľa nej neovplyvnili množstvo emisií a v boji proti klimatickým zmenám bude potrebná oveľa zásadnejšia premena ekonomiky a priemyslu.

Chýbajú systémy na monitorovanie v reálnom čase

To, ako zistiť aktuálnu zmenu produkcie oxidu uhličitého, vedcom výrazne sťažil fakt, že nie sú vytvorené systémy, ktoré by monitorovali emisie CO2 v reálnom čase. Dáta k nim sú zvyčajne zverejňované ročne a často aj s niekoľkomesačným oneskorením.

Tím sa tak namiesto toho vydal cestou skúmania rozdielu v aktivite ekonomiky a pokúsil sa zachytiť rozdiel, ktorý v produkcii emisií spôsobili vládne karanténne opatrenia.

Štúdia tak k svojim zisteniam dochádza pomocou kombinácie dát o energii, aktivite v ekonomike a informáciách o nariadeniach v rôznych krajinách, ktoré ovplyvnili bežné správanie ich obyvateľov.

Výsledné čísla porovnali výskumníci s priemernými dennými emisiami v minulom roku. Analýzu vykonali u 69 krajín, 50 amerických štátov a 30 čínskych provincií, ktoré sú zodpovedné za 97 percent globálnych emisií CO2 a zahŕňajú 85 percent svetovej populácie.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 03 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 16:13