ESET
StoryEditor

Predsedom komisie ESET Science Award je známy nobelista Kip Thorne

02.10.2020, 10:43
Autor:
sansan
O laureátoch ocenenia ESET Science Award bude rozhodovať medzinárodná komisia na čele s nositeľom Nobelovej ceny Kipom Thornom.

Americký a medzinárodne známy odborník na gravitačnú fyziku Kip Thorne spolu s ďalšími členmi komisie bude rozhodovať o laureátoch dvoch kategórií ocenenia Výnimočná osobnosť slovenskej vedy a Výnimočný mladý vedec do 35 rokov.

Pri hodnotení finalistov a výbere laureátov bude komisia posudzovať rôznorodé parametre vedeckej práce ako sú aktuálne vedecko-výskumné výsledky a publikácie, merateľné scientometrické údaje, zapojenie do medzinárodných vedeckých projektov.

Patrí medzi ne aj komunikácia a popularizácia, spolupráca s inými vedeckými odbormi, princípy vedeckej etiky, potenciálny dopad vedeckej práce na ďalšie oblasti života a aj ohlas blízkych spolupracovníkov či študentov. 

​Predsedom komisie v roku 2019 bol nemecký biofyzik Erwin Neher. Ten v roku 1991 získal Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu za vývoj metód, ktoré ukázali, že iónové kanály existujú v bunkovej membráne a ktoré umožnili študovať ich vlastnosti.

Na jeho pôsobenie v komisii v tomto roku nadviaže americký fyzik Kip Thorne. Ako jeden z trojice vedcov získal Nobelovu cenu v roku 2017 za prvú priamu detekciu a pozorovanie gravitačných vĺn. Je jedným z popredných svetových odborníkov na astrofyzikálne implikácie Einsteinovej teórie relativity.

Po svojom odchode do dôchodku aktívnejšie rozbehol nové smery svojej kariéry, vrátane písania kníh, či slávneho filmu Interstellar, pri ktorom bol nielen ako poradca, ale aj ako spoluautor pôvodného konceptu filmu.

Medzinárodnú komisiu tvoria aj ďalší uznávaní vedci:

Hana Dvořáková je česká chemička a filantropka, ktorá svoju vedeckú kariéru venovala výskumu látky proti vírusu HIV.  V roku 2013 založila s manželom Dalimilom Nadáciu Experientia, ktorá podporuje mladých vedcov z odboru organickej, bioorganickej a medicinálnej chémie s cieľom posunúť českú chémiu smerom k celosvetovej špičke.

Rolf-Dieter Heuer je experimentálny časticový fyzik. Vo svojej vedeckej činnosti sa doteraz venoval najmä štúdiu elektrón-pozitrónových reakcií, vývoju experimentálnych techník, ako aj konštrukcii a chodu veľkých detektorov. V rokoch 2009 až 2015 bol generálnym riaditeľom CERN-u a v súčasnosti je predsedom skupiny vedúcich vedeckých poradcov Európskej komisie.

Tibor Krisztin je maďarský matematik, ktorý sa venuje dynamickým systémom a diferenciálnym rovniciam. Od roku 2000 je profesorom matematiky na Bolyaiovom inštitúte, patriacom pod Segedínsku univerzitu, kde v rokoch 2011 – 2014 pôsobil aj ako riaditeľ inštitútu.

Ralf Riedel pôsobí na Inštitúte materiálových vied na Technickej univerzite v Darmstadte. Jeho súčasný výskum sa sústreďuje na dve hlavné oblasti – na molekulárnu syntézu progresívnych keramických materiálov pre štrukturálne, funkčné a s energiou spojené použitia, ako aj na syntézu nových anorganických materiálov založených na nitride, prostredníctvom ultra-vysokého tlaku.

Fiona Watt je britská vedkyňa, medzinárodne známa vďaka jej výskumu kmeňových buniek. Sústreďuje sa na úlohu kmeňových buniek pri údržbe kože, ktorá sa počas nášho života kontinuálne opravuje a vymieňa.

O ďalšej kategórii ESET Science Award, Výnimočný vysokoškolský pedagóg, rozhoduje komisia zložená zo zástupcov slovenských vysokých škôl.

Laureáti všetkých troch kategórií budú vyhlásení prostredníctvom online podujatia na facebookovom profile ESET Science Award 14. októbra o 13.30.

01 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 02 - Modified: 2024-03-09 09:37:43 - Feat.: - Title: V bratislavskej Patrónke vyrastie kampus. Eset finišuje s odstraňovaním pôvodných objektov 03 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov 04 - Modified: 2024-02-16 17:08:59 - Feat.: - Title: Nemocnicu v Bratislave zrovnali zo zemou. Gigant namiesto nej postaví veľký campus 05 - Modified: 2023-12-19 09:30:06 - Feat.: - Title: Novú kampaň ESETu sledujú kanadskí diváci v prime time
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 08:25