Pixabay
StoryEditor

Vedci objavili nové masové vymieranie, ktoré spustilo vzostup dinosaurov

05.10.2020, 15:56
Autor:
sansan
Obrovské sopečné erupcie pred 233 miliónmi rokov načerpali do atmosféry oxid uhličitý, metán a vodnú paru. Táto séria násilných výbuchov, ktoré dnes poznáme ako západné pobrežie Kanady, viedla k obrovskému globálnemu otepľovaniu.

Nový výskum uverejnený v prestížnom časopise Science ukázal, že išlo o udalosť masového vymierania, ktorá zmenila planétu a ktorá zabila mnohých dominantných štvornožcov a ohlasovala úsvit dinosaurov.

Zabila toľko druhov ako asteroid

Najznámejšie masové vymieranie sa udialo na konci obdobia kriedy pred 66 miliónmi rokov. Vtedy vyhynuli dinosaury, pterosaury, morské plazy a amonity.

Táto udalosť bola spôsobená predovšetkým dopadom obrovského asteroidu, ktorý zakryl slnečné svetlo a spôsobil tmu a zimu, po ktorých nasledovali ďalšie obrovské zmeny v oceánoch a atmosfére.

Geológovia a paleontológovia sa zhodujú na zozname piatich takýchto udalostí, z ktorých bolo hromadné vymieranie počas obdobia kriedy posledné. Nový objav predtým neznámeho masového vymierania sa teda môže zdať neočakávaný.

A napriek tomu sa zdá, že táto udalosť zabila toľko druhov ako obrovský asteroid. Ekosystémy na zemi i na mori sa zásadne zmenili, pretože sa planéta otepľovala a vysušovala.

Na súši to spôsobilo veľké zmeny v rastlinách a bylinožravcoch. Na druhej strane s poklesom štvornožcov živiacich sa rastlinami, ako sú rynchosaury a dicynodonty, dostali dinosaury svoju šancu.

Sledovali indície

Dinosaury sa objavili asi o 15 miliónov rokov skôr a nová štúdia ukazuje, že v dôsledku spomínanej udalosti sa rýchlo rozšírili v nasledujúcich 10 až 15 miliónoch rokov.

Stali sa dominantným druhom v suchozemských ekosystémoch. Masové vymieranie spustilo „vek dinosaurov“, ktorý trval ďalších 165 miliónov rokov.

Uchytili sa nielen dinosaury. Mnoho moderných skupín štvornožcov, ako sú korytnačky, jašterice, krokodíly a cicavce, pochádza z tejto novoobjavenej revolučnej doby.

Prvýkrát si túto udalosť vedci všimli v 80. rokoch. Predpokladalo sa však, že bola obmedzená len na Európu.

Časti skladačky do seba začali zapadať na svoje miesto, keď geológovia Mike Simms a Alastair Ruffell rozpoznali vo Veľkej Británii a v častiach Európy epizódu vlhkého podnebia trvajúcu asi 1 milión rokov.

Potom geológ Jacopo dal Corso spozoroval zhodu v načasovaní udalosti masového vymierania s vrcholom erupcií čadičov v oblasti Wrangellia.

Id o úzku tektonickú dosku, ktorá patrí k západnému pobrežiu severoamerického kontinentu, severne od Vancouveru a Seattlu.

Nakoniec v rámci preskúmania dôkazov z hornín triasu bol zistený podpis tejto udalosti nielen v Európe, ale aj v Južnej Amerike, Severnej Amerike, Austrálii a Ázii. 

Sopečné erupcie

Obrovské erupcie napumpovali do atmosféry oxid uhličitý, metán a vodnú paru, čo viedlo ku globálnemu otepľovaniu a nárastu zrážok po celom svete. S otepľovacími vrcholmi spred 233 miliónov rokov bolo spojených až päť úderov erupcií.

Tie viedli ku kyslému dažďu, keď sopečné plyny zmiešané s dažďovou vodou sprchovali Zem zriedenou kyselinou. Okyslili sa aj plytké oceány.

Prudké oteplenie vyhnalo rastliny a zvieratá z trópov a kyslé dažde zabili rastliny na súši, zatiaľ čo okyslenie oceánov zaútočilo na všetky morské organizmy. 

Keď erupcie ustali, teploty zostali vysoké, zatiaľ čo ustali tropické zrážky. To spôsobilo následné vysušenie zeme, na ktorej dinosaury prekvitali.

Udalosť znamenala aj začiatok nových koralových útesov, ako aj mnohých nových skupín planktónu, čo naznačuje hlboké zmeny v oceánskej chémii.

01 - Modified: 2020-09-10 12:10:23 - Feat.: 0 - Title: Vymieranie cicavcov naberá rýchlosť, blíži sa druhá vlna 02 - Modified: 2019-04-18 00:04:10 - Feat.: 0 - Title: Za najväčšie vymieranie v histórii Zeme mohlo rýchle otepľovanie, zistili vedci 03 - Modified: 2019-03-21 14:38:17 - Feat.: 0 - Title: Znaky, že je svet uprostred šiesteho masového vymierania
01 - Modified: 2024-01-22 16:18:16 - Feat.: - Title: Otepľovanie mení život kozorožcov, podľa vedcov je to zlovestné znamenie 02 - Modified: 2023-12-04 15:55:07 - Feat.: - Title: Dinosaury môžu byť dôvodom, prečo sa nedožívame 200 rokov 03 - Modified: 2023-09-22 13:00:00 - Feat.: - Title: Ako by vyzeral svet, keby dinosaury nevyhynuli? Zrejme by stále pobehovali po Zemi, no má to jeden háčik 04 - Modified: 2023-09-19 05:51:00 - Feat.: - Title: Parížska aukčná sieň ponúkne kostru vzácneho dinosaura 05 - Modified: 2023-08-14 13:53:45 - Feat.: - Title: Vedci rozrezali 200 miliónov rokov staré vajíčka parazitov. Miesto, kde ich našli, ťa určite prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:18