Rezidenčné budovy Bosco Verticale sa nachádzajú v talianskom Miláne.Reuters
StoryEditor

Zelené mesto alebo zelené peklo? Vegetácia niekedy viac škodí, než pomáha

14.10.2020, 00:00
Zelená sa páči. Je to farba, ktorá upokojuje a harmonizuje. Aj preto sa súčasné návrhy mnohých architektov zhodne kryjú do plášťa zelene: vertikálnych záhrad, terás a balkónov i zazelenených striech. Avšak snaha dosadiť zeleň všade, kde je to aspoň trochu možné, môže mať aj nepríjemné dôsledky.

Architektúra nie je len praktické staviteľstvo. Je do istej miery vyznaním umeleckej myšlienky, názoru svojho tvorcu. A preto tiež podlieha najrôznejším trendom a módnym vlnám, mení sa.

Jedným z takýchto výrazných smerov súčasnosti je snaha priblížiť stavby prírode. Vytvoriť akúsi symbiózu, prienik medzi životným prostredím človekom nezasiahnutého sveta a umelo vytváraným neživým biotopom našich metropol. Žiadajú si to klienti, developeri a praje tomu aj politická situácia.

Nie vždy majú však vízie architektov o výškových budovách obrastených stromami oporu v realite. Koniec koncov, architekti a dizajnéri sú profesionáli na úplne inom poli než botanici a dendrológovia.

Stromy neznamenajú nutne čistejší vzduch

Kde začať? Možno u neradostne šedivej betónovej džungle, ktorá nás už na pohľad odpudzuje. Keby tu, aspoň v pásoch okolo ciest, boli vysadené stromy, hneď by to vyzeralo veselšie. A tiež by sa tu zlepšila čistota ovzdušia. Alebo nie? Nie.

Na kritický nedostatok v úvahe, že zeleň okolo magistrály vedúcej centrom mesta prospieva kvalite ovzdušia, tento rok prvýkrát upozornili odborníci z ústavu Inari v Helsinkách a fínski meteorológovia.

Ich otázka bola prostá: ako správne by mali byť usporiadané stromy a kríky okolo dopravno vyťaženej tepny, aby sa na chodníku peším dýchalo lepšie? Odpoveď prekvapí: pre čistý vzduch je najlepšie, keď...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 01:55