– Milióny ľudí začnú utekať z pobrežných oblastí, mestá sa začnú strácať a z niektorých sa stanú ostrovy. – Ľad na oboch póloch zmizne, a to môže viesť k nárastu hladiny morí o 50 metrov, hoci to môže trvať stovky alebo tisíce rokov. – Poľnohospodárstvo Číny, hlavného producenta ryže, pšenice a kukurice, zlyhá. Bude musieť kŕmiť viac ako miliardu ľudí na dvoch tretinách svojej súčasnej úrody. – Letá budú dlhšie a stúpajúce teploty premenia lesy na palivové drevo, dokonca aj juh Británie dosiahne 45 stupňov Celzia. Zvýšené požiadavky na klimatizáciu prinesú masívny tlak na energetickú sieť krajiny.Pixabay
StoryEditor

Ako v zdraví prežiť tropické horúčavy? Tu sú užitočné tipy

22.06.2021, 11:30
Autor:
vš
V posledných dňoch na Slovensku vládnu tropické teploty. Preto neuškodí pripomenúť si užitočné tipy, ako extrémne horúčavy v zdraví a bez úhony prežiť.

Zoznam tipov, ako sa chrániť pred horúčavami, priniesol portál Lidovky.cz.  

Vhodné oblečenie

  • Vyberajte si oblečenie, ktoré je vyrobené z čo najprírodnejších materiálov. Ideálne je bavlnené alebo ľanové a samozrejme dobre priedušné. Vhodné sú voľnejšie strihy, pretože príliš obopnuté šaty udržujú teplo na pokožke. Neplatí vždy, že čím menej, tým lepšie. Nebojte sa ani dlhých rukávov. Pokiaľ bude odev z príjemného materiálu a dostatočne voľný, potom vás naopak dlhé rukávy môžu ochrániť pred slnkom a spáleninami.
  • Otázkou je, akú farbu oblečenia si vybrať. Podľa vedcov sa to odvíja od vetra. Ak je vonku horúco, ale veterno, potom je vhodné nosiť čiernu, ktorá pohlcuje teplo. Vietor ho dokáže odniesť skôr než oblečenie horúčosť nasaje. Ak je naopak bezvetrie, dobrá je biela, ktorá teplo odráža. Síce odráža späť k vám aj vaše telesné teplo, v tomto prípade je však výhodnejšia ako čierna.
  • Tiež nezabúdajte na pokrývku hlavy, nech sa vyvarujete úpalu.

Jedlo a nápoje

  • Nikdy nezabúdajte na dostatok tekutín. Veľmi ľahko totiž môže dôjsť k dehydratácii a v najlepšom prípade k následnému boleniu hlavy. Minimom sú dva až tri litre tekutiny denne, ktoré budete priebežne upíjať. Ideálna je neochutená voda bez bubliniek. Pokiaľ už ju ale nemôžete ani vidieť, môžete ju nahradiť aj mätovým čajom alebo iným nápojom s prídavkom mäty či citróna. Nepite nič, čo obsahuje kofeín, ešte viac by ste sa potili. Pozor - vyhnite sa aj ľadovým nápojom. Síce vás na chvíľu osviežia, telo ale dostane signál, že je vám zima a bude sa vás snažiť zahriať. Ideálne sú vlažné nápoje.
  • Vyhýbajte sa mäsu alebo tučným pokrmom. Skôr stavte na mix zeleniny a ovocia a na rôzne šaláty. Nejedzte sladkosti, príliš korenené jedlá ani tie, ktoré rozširujú cievy a zvyšujú prekrvenie kože.
  • Ak si radi doprajete cez víkend pár pohárikov, potom rozhodne zabudnite na tvrdý alkohol. Dve malé pivá vám neuškodia, viac ale lekári neodporúčajú. Zvýšilo by sa tým riziko dehydratácie, zároveň alkohol spôsobuje rozširovanie ciev. Pozor by si mali dať hlavne jedinci s vyšším tlakom.

Kam vyraziť?

  • Myslite na to, že horúce počasie predstavuje nebezpečenstvo hlavne pre malé deti a starých ľudí. V ich prípade znie teda ideálna rada: zostaňte doma.
  • Toto odporúčanie platí v 40 stupňových horúčavách ale aj pre ostatných, hlavne ak bývate v meste. Lidovky.cz nedávno priniesli rozhovor s odborníkom Ivanom Ryndom, ktorý vysvetľuje, ako sa v meste teplo násobí. "Mestá akumulujú teplo, ale tiež ho zvýšenou mierou vyžarujú, pretože majú veľký pomer asfaltových, betónových a iných plôch oproti zeleni," vysvetľuje Rynda.
  • Preto, ak nemusíte, do rozpáleného betónového pekla radšej nevychádzajte. Vidina kúpaliska síce môže byť lákavá, s veľkou pravdepodobnosťou tu ale bude dav ľudí, pokoja si teda neužijete. 

Ako prežiť v byte?

  • Vetrajte - ale iba ráno, kým je vonku ešte príjemne. Potom okno zatvorte a zatiahnite závesy či žalúzie. V prípade, že máte žalúzie z hliníka, myslite na to, že hliník dobre vodí teplo. Rozohriate žalúzie sálajú časť tepla späť do miestnosti. Odborníci odporúčajú zaobstarať si skôr žalúzie vonkajšie. Ak máte závesy - postriekajte ich ráno vodou, rovnako tak záclony. Voda sa bude cez deň odparovať a ochladzovať vzduch v interiéri. Dobrým tipom sú aj UV fólie na okná.
  • Môžete tiež napustiť niekoľko centimetrov ľadovej vody do umývadla či vane. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade dôjde k odparovaniu a následnému ochladeniu teploty. Zlé nie sú ani malé fontánky.
  • Vetráky sú síce príjemné, vzduch ale neochladzujú, len ho rozprúdia. Prievan mnohým ľuďom nemusí robiť dobre, tiež hrozí riziko ochorenia. Menej drastické sú vejáre.
  • Ak je vám veľké teplo, úľavu môže priniesť nanesenie studenej vody na zápästia alebo na zátylok. Môžete sa samozrejme ísť osprchovať aj celí. Ľadová voda ale uzavrie póry, lepšia je teda vlažná.
  • Potom sa neutierajte, nechajte pokožku uschnúť prirodzenou cestou, nech sa ochladzuje.
  • Nezapínajte v byte viac spotrebičov než je bezpodmienečne nutné. Vypojte v byte televíziu i počítač, pretože keď sú v prevádzke, vydávajú do okolia teplo. A to nepotrebujete.
  • Pred spaním dajte prestieradlá či pokrývky na hodinu do mrazničky, príjemne vás tak pri zaspávaní budú chladiť. Samozrejme zabudnite na páperové paplóny po babičke, spite len pod ľahkou prikrývkou či plachtou.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 07:23