Reuters
StoryEditor

Amazónia prestáva zadržiavať oxid uhličitý, varujú vedci

15.07.2021, 11:02
Autor:
ČTKČTK
Brazílska Amazónia prestáva zadržiavať oxid uhličitý a v blízkej dobe hrozí, že začne vypúšťať tohto plynu viac, než koľko ho v určitej dobe pohltí. K týmto záverom došiel tím vedcov, ktorých štúdiu v stredu zverejnil časopis Nature.

Za nepriaznivou bilanciou, ktorá podľa nich už v niektorých častiach Amazónie nastala, stoja zmeny klímy, odlesňovanie a ďalšie ľudské aktivity, uviedla agentúra AFP.

Prales sa rozkladá

V brazílskej Amazónii sa rozkladá prales, ktorý patrí podľa odborníkov k najväčším prírodným úložiskám oxidu uhličitého (CO2) na svete.

Podľa niekoľko sto miestnych meraní v rôznych oblastiach pralesa v rokoch 2010 až 2018 vedci došli k záveru, že východná Amazónia už teraz vypúšťa viac oxidu uhličitého, než koľko ho zadrží.

Severozápadná Amazónie je podľa vedcov zatiaľ v rovnováhe, pretože v oblasti sú priaznivejšie meteorologické podmienky a panuje tam väčšia vlhkosť.

Za nepriaznivý vývoj môžu podľa vedcov ľudské aktivity. "Výrub a ničenie pralesa znižuje schopnosť Amazónie zadržiavať oxid uhličitý," uvádzajú autori štúdie.

Poukazujú predovšetkým na výrub pralesa zo strany poľnohospodárov, ktorí chcú získať nové pastviny. Prales tiež oslabuje rast teplôt.

Ojedinelá štúdia

Súbeh všetkých týchto okolností "spochybňuje schopnosť tropických pralesov v budúcnosti pohlcovať veľké objemy oxidu uhličitého," poznamenal Scott Denning z Coloradskej univerzity.

Podľa Denninga je štúdia ojedinelá tiež z toho dôvodu, že sledovať údaje o zadržiavaní a vypúšťaní CO2 je v prípade pralesov veľmi ťažké.

Mnohé oblasti sú totiž pre bádateľov ťažko prístupné a optimálne nie je ani meranie za pomoci satelitov. A to kvôli častej oblačnosti, ktorá panuje nad regiónom.

Ekologický význam amazonského pralesa si uvedomuje aj brazílska vláda. Na konci minulého roka prišla s návrhom, aby jej ostatné štáty za udržiavanie pralesa a jeho schopnosti pohlcovať CO2 platili aspoň desať miliárd dolárov ročne.

Rétoriku v posledných mesiacoch zmenil aj brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa predtým vyjadroval na podporu väčšieho využitia hospodárskych zdrojov Amazónie.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:38