NASA Goddard Space Flight Centre/SPL
StoryEditor

Ozónová diera sa výrazne zväčšila, rozmermi presahuje Antarktídu

23.09.2021, 09:10
Autor:
TASRTASRsansan
Ozónová diera na južnej pologuli Zeme je tento rok väčšia než zvyčajne a jej rozmery presiahli veľkosť Antarktídy, nad ktorou sa nachádza. Oznámili to vedci z vesmírneho družicového programu Európskej únie Copernicus.

„Predpovede ukazujú, že tohtoročná ozónová diera sa vyvinula na väčšiu než býva zvyčajne,“ povedal vedúci programu Vincent-Henri Peuch.

Pozeráme sa na pomerne veľkú a zrejme aj hlbokú ozónovú dieru,“ dodal. Aktuálne zistenia nie sú podľa neho zatiaľ znepokojujúce.

Pripomína tú minuloročnú

Upozornil však, že výrazne pripomína minuloročnú ozónovú dieru, ktorá bola jednou z najhlbších a najdlhšie trvajúcich od začiatku meraní v roku 1979.

Preto je naďalej potrebné sledovať ďalší priebeh tohto javu. Dôležité je tiež všímať si dôsledky klimatickej zmeny.

Ozónová vrstva chráni povrch Zeme pred škodlivými ultrafialovými lúčmi. Ozónová diera vzniká počas zimy a jari nad Antarktídou.

Maximálnu šírku dosahuje v polovici septembra až v strede októbra a v decembri sa zase uzatvára. To, či aktuálny vývoj spomalí zotavovanie ozónovej vrstvy, nie je známe.

Záhada nad Arktídou

Navyše sa zrejme zistilo, čo spôsobilo minuloročnú obrovskú dieru, ktorá sa otvorila v ozónovej vrstve nad Arktídou.

Podľa novej analýzy v časopise Advances in Atmospheric Sciences ju zrejme spôsobili rekordné zimné teploty v severnom Tichom oceáne. Je šanca, že ozónová diera takejto veľkosti sa v budúcnosti bude vytvárať oveľa častejšie.

Je známe, že v ozónovej vrstve nad Antarktídou sa každú jar vytvorí obrovská diera, ale arktický ozón je zvyčajne odolnejší.

Po zapojení satelitných údajov do série simulácií však vedci zistili, že vysoké teploty povrchu mora v severnom Pacifiku majú schopnosť znížiť teplotu západných vetrov v Arktíde.

Tie môžu podľa atmosférických modelov vyvolať tvorbu polárnych oblakov. Na severnom a južnom póle sú oblaky v stratosfére kľúčovou zložkou závažného procesu poškodzovania ozónu.

„Vytvorenie rekordnej straty arktického ozónu na jar 2020 naznačuje, že súčasné látky poškodzujúce ozónovú vrstvu sú stále dostatočné na to, aby spôsobili vážne jarné vyčerpanie ozónu v arktickej stratosfére,“ hovorí oceánsky a atmosférický vedec Yongyun Hu z Pekinskej univerzity v Číne.

01 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 02 - Modified: 2023-01-03 14:43:08 - Feat.: - Title: Začiatok roka s aj dobrou správou: Koncentrácia látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu klesla o 50 percent 03 - Modified: 2020-10-06 11:50:15 - Feat.: - Title: Nad Antarktídou je najväčšia ozónová diera posledných rokov 04 - Modified: 2019-10-18 14:27:56 - Feat.: - Title: Ozónová diera sa rekordne zmenšila. Meteorológovia sú však skeptickí 05 - Modified: 2019-04-29 14:46:21 - Feat.: - Title: Dobrá správa: Ozónová vrstva sa zotavuje
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 05:40