StoryEditor

Bozk oslobodzuje od stresu, zvyšuje imunitu a pomáha pri alergii, odkazujú odborníci

30.07.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Bozky majú neprehliadnuteľný prínos a môžu byť považované za terapeutické.

Taliani patria k tým, ktorí sa bozkávajú najviac: zhruba 75 percent populácie sa bozkáva niekoľkokrát za týždeň, zatiaľ čo vo svetovom meradle to je len 56 percent. Bozk charakterizuje všetky citové vzťahy: od materského po vzťah medzi priateľmi a potom medzi milencami. A môže byť akýmsi meradlom nášho sexuálneho života, píšu Lidovky.

"Vo fáze, keď sa láska rodí, je bozk veľmi vášnivý. keď sme zamilovaní, je bozk hlboký, prejavuje telesnú dôvernosť a emotívny výmenu," vysvetľuje riaditeľka Medzinárodného sexuologického inštitútu Roberta Giommiová.

Ako zvyšuje bozk imunitu?

Počas desiatich sekúnd trvania bozku si vymeníme 80 miliónov baktérií, vrátane tých škodlivých, ak je ten, kto bozkáva, chorý. K nim nepochybne patrí streptokok a vírus Epstein-Barrovej, ktorý odovzdáva preslávenú "chorobu z bozku", mononukleózu.

Bozk nás však robí silnejšími a pripravenejšími čeliť infekciám a chorobám. Pomáha proti stresu a bolestiam hlavy a robí nás krajšími, pretože prispieva k znižovaniu váhy a v boji proti vráskam. "Keď majú partneri medzi sebou problémy, je hlboký bozk jednou z prvých vecí, ktorá ich vymazáva. Bozk je spôsobom, ako zistiť úroveň intimity, a keď sa vytratí, je potrebné pýtať sa prečo. Je to nepochybne signálom vytrácajúceho sa citu," uvádza Giommiová.

Pixabay

​Bozk je tiež významným gestom medzi priateľmi a medzi rodičmi a deťmi. Symbolizuje vzťah, ktorý vyjadruje starostlivosť, ako je to v prípade detí, pre ktoré je dôležitým signálom: napríklad bozk na dobrú noc je pre nich výrazom lásky, ktorý im pomáha pokojne spať.

Pomáhajú pri alergii

Vyjadruje aj silnú blízkosť medzi priateľmi. Zakladateľ Talianskej spoločnosti psychoneuroendokrinoimunólogie Francesco Bottaccioli vysvetľuje, že pri bozkávaní majú pozitívne emócie vplyv na posilnenie imunitného systému.

Flickr

​Aktivuje sa uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je adrenalín, dopamín, endorfín, kanabinoidy a všetky látky, ktoré majú priaznivý účinok na úrovni mozgu a imunitného systému. Podľa japonskej štúdie je možné pomocou bozkov zmierniť príznaky alergie.

Imunitný profil po polhodinke bozkávanie je u osôb s alergiou výrazne iný ako u osôb, ktoré sa nebozkávali. "Alergie sú prejavom nevyváženého imunitného systému a bozk tým, že vyplavuje tieto hormóny, imunitný systém vyvažuje a v dôsledku toho sa zmierňujú príznaky alergie," uviedol Bottaccioli.

01 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:56