Pixabay
StoryEditor

Horší zabijak ako fajčenie a obezita. Tieto typy ľudí zomierajú skôr

18.08.2017, 00:01
Autor:
Petr KainPetr Kain
Dávať si každý deň na večeru poriadne prerastený bôčik a vypestovať si tak okolo pása tučnú pneumatiku nie je príliš zdravé. To sa všeobecne vie. Rovnako tak je známe, že fajčením cigariet človek neprospieva svojim pľúcam.

ko ale ukazujú najnovšie výskumy, existuje ďalší zabijak, ešte horší ako oba predchádzajúce - samota, píšu Lidovky.

Podľa rozsiahlej analýzy Americkej psychologickej asociácie je osamelosť zdraviu rovnako nebezpečná ako fajčenie pätnástich cigariet denne a vedie k predčasnej smrti častejšie ako obezita. Psychológovia najskôr  podrobili analýze takmer 150 štúdií, ktorých sa zúčastnilo okolo 300 tisíc ľudí. Prišli k záveru,  že ak sa budete viac stýkať s ľuďmi, znížite pravdepodobnosť svojho predčasného úmrtia o plnú polovicu.

Samotári vraj  ubližujú svojmu telu rovnako, ako keby si za deň zapálili spomínaných pätnásť cigariet. Druhá analýza zahŕňala 70 štúdií so zhruba 3,4 milióna účastníkmi. Vedci skúmali, aký vplyv má na zdravotný stav sociálna izolácia (nedostatok sociálneho kontaktu s ostatnými), subjektívny pocit osamelosti, a to keď človek býva sám.

Zistili, že všetky tri faktory môžu viesť k predčasnému úmrtiu.  A to ide ešte o konzervatívne odhady, pretože pri svojich výpočtoch nebrali bádatelia do úvahy samovraždy, ktorých pravdepodobnosť sa tiež zvyšuje, ak šijú ľudia osamelým životom.

Nejde o prvé takéto zistenie. Existuje staršia štúdia, ktorá tvrdí, že osamelosť zvyšuje riziko predčasného úmrtia o 14 percent. Podľa iného zvyšuje samota hladinu stresu, ovplyvňuje tvorbu bielych krviniek a celkovo oslabuje imunitu.

Sú tu ale aj ďalšie  logické dôvody, prečo osamelí ľudia často umierajú skôr. Ak udržiavame spoločenské vzťahy, pociťujeme silnejší zmysel života, a tým pádom menej riskujeme a viac sa o seba staráme. Priatelia a rodina nás prinútia ísť občas ísť k lekárovi, aj keď sa nám vôbec nechce. A keď vidíme vyrastať svoje dieťa, dávame si väčší pozor na zdravie, chceme sa totiž dožiť aj vnúčat.

Možno to znie celé banálne, lenže sa vzhľadom k sociodemografickej situácii môže čoskoro ísť o vážny problém. Ako tvrdí Americká asociácia penzistov, len v USA môže byť 42,6 milióna ľudí starších ako 45 rokov, ktorí trpia pocitmi osamelosti. Nedávne dáta tiež ukázali, že viac ako štvrtina Američanov býva sama, viac ako polovica obyvateľov nežije v manželstve a počet detí na jednu domácnosť klesá.

Sú krajiny, ktoré sú na tom ešte ďaleko horšie. V Japonsku už majú dokonca špeciálny názov pre ľudí, ktorí zomrú sami a na ktorých smrť sa príde až po dlhej dobe. Hovorí sa im kodokuši (osamelí mŕtvi).

Preto neváhajte a choďte čas od času navštíviť svojich príbuzných a známych, ktorí bývajú sami. Predĺžite im život. A vlastne aj sebe.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 16:28