Reuters
StoryEditor

Hawking sa pustil do premiérky Mayovej: Doviedla do krízy základný kameň britskej spoločnosti

19.08.2017, 19:06
Autor:
ČTKČTK
Rovnováha síl v britskom zdravotníctve sa podľa slávneho vedca vychýlila v prospech súkromných spoločností.

Krízu v britskom štátnom zdravotníctve (NHS) spôsobila konzervatívna vláda premiérky Theresy Mayovej. Napísal to dnes svetoznámy britský astrofyzik Stephen Hawking, ktorý je kvôli nervovej degeneratívnej chorobe ochrnutý. Podľa neho sa treba vyhnúť tomu, aby sa po vzore USA stalo NHS systémom, v ktorom ide o podnikateľský zisk.

Hawking v denníku The Guardian označil NHS za "základný kameň britskej spoločnosti," ktorý je v kríze kvôli politickým rozhodnutiam. Rovnováha síl sa vraj vychýlila v prospech súkromných zdravotníckych spoločností orientovaných na zisk. Británia tak podľa Hawkinga smeruje k systému obdobnému tomu v Spojených štátoch.

"V USA, kde v zdravotnom systéme dominujú, tieto korporácie dosahujú obrovské zisky, zdravotná starostlivosť (však) nie je univerzálna a je to oveľa drahšie vzhľadom na výsledky pre pacientov než v Británii," uviedol vedec, ktorý je priaznivcom opozičnej Labouristickej strany.

NHS po svojom založení v roku 1948 poskytuje prístup k bezplatnej celoživotnej starostlivosti. Systém však v posledných rokoch zápasí s nedostatkom financií. Ten je podľa agentúry Reuters spôsobený rozpočtovými obmedzeniami pri súčasnom raste nákladov, ktorý vyvoláva starnutie populácie a komplexnejší spôsob liečby.

Hawking obvinil ministra zdravotníctva Jeremyho Hunta, že si účelovo vyberá len tie vedecké dáta, ktoré podporujú jeho snahu o reformu NHS. Hunt túto kritiku odmietol. Ministerstvo zdravotníctva reagovalo tým, že do NHS sa investujú peniaze navyše a že patrí k najlepšie fungujúcim zdravotníckym systémom.

"Starostlivosť, ktorú som dostal od doby, kedy mi roku 1962 ako študentovi diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu, mi umožnila žiť život ako chcem a prispieť k veľkým pokrokom v našom chápaní vesmíru," dodal Hawking, ktorý sa preslávil svojimi poznatkami o vzniku vesmíru, o veľkom tresku a čiernych dierach.

74-ročný Hawking je kvôli chorobe ochrnutý a neschopný reči. Hlas stratil pri tracheotómii v roku 1985, ale s pomocou počítača dokáže hovoriť vďaka systému, ktorý prevádza do podoby hovoreného slova pohyby jeho tváre.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:04