StoryEditor

Bez lásky sa nedá dobre žiť. Veriaci ľudia sú preto zdravší, hovorí psychiater

30.09.2021, 16:14
Vo svojej profesii sa psychológ a psychiater Jan Poněšický venuje tesnému prepojeniu duše a tela. Psychická pohoda je podľa neho tou najspoľahlivejšou ochranou proti civilizačným chorobám.

Rozhovor s českým psychológom a psychiatrom Janom Poněšickým vyšiel na portáli iDNES.cz

Pán docent, ako by ste vysvetlili laikovi podstatu psychosomatickej choroby?

Možno na príklade. Mám kolegu, ktorý trpí neustálymi bolesťami chrbta. Žiadne vyšetrenie nepreukázalo nejakú patológiu a nakoniec bola príčina odhalená. Ukázalo sa, že si dotyčný ukladá oveľa viac povinností, než je schopný uniesť.

Bolesť chrbtice zrazila na kolená tiež jedného môjho pacienta. Keď sme skúmali jej pôvod, zistil som, že intenzívne prežíval pocit zlyhania, keď namiesto neho bola v práci nečakane povýšená jeho kolegyňa. Jeho svaly boli v neustálom napätí, lebo sa kŕčovito snažil opäť sa vystrieť. To jest zachrániť svoje sebavedomie, čo u neho vyvolávalo neznesiteľnú bolesť.

Naozaj stres dokáže urobiť v tele takú paseku?

O tom nepochybujte. Duša tvorí s telom spojené nádoby. Až sedemdesiat percent chorôb má psychosomatický pôvod a zhruba tretina ľudí sa s nejakou takou chorobou v živote stretla. Je potrebné si uvedomiť, že si väčšinou privodíme stres sami, napríklad tým, že nepripúšťame prirodzené emočné reakcie. Tak aj za nočným škrípaním zubov stojí psychický problém. Niekto sa neuvoľní ani v noci. Má zovreté ústa, svaly v neustálom napätí a to je dôsledok, o ktorom vedia zubní lekári.

Aké fyzické ťažkosti vyvoláva duševná nepohoda najčastejšie?

Začnime od tých bežných, ktoré poznáme všetci: zvýšený krvný tlak, zrýchlený a nepravidelný tep, nevoľnosť, hnačka, bolesť hlavy, čo môže pri vyššej miere stresu vyústiť napríklad v panickú poruchu. Najčastejšou psychosomatickou chorobou, ktorú som zažil na nemeckých klinikách, je depresia spojená s bolesťou. Pacient tým väčšin...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Čitateľka Gréta, 33 rokov: Manžela mi napokon vybrala mama! 04 - Modified: 2024-04-07 12:00:00 - Feat.: - Title: S týmto už nič neurobíte. Signály, že na záchranu vzťahu je už neskoro 05 - Modified: 2024-04-03 15:11:51 - Feat.: - Title: Je jeden z vás vo vzťahu nespokojný? Spoznať to môžete vďaka týmto signálom
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:08