StoryEditor

Výživové doplnky verzus zdravie. Dá sa kúpiť zdravie v tabletkách?

02.10.2021, 00:00
Vnášajú nám do života pocit istoty. Jedna pastilka pre dobrú pleť, druhá pre sviežu myseľ a tretia pre fungujúci metabolizmus. Odborníci však tvrdia, že v prípade vitamínov a iných výživových doplnkov sa väčšina našich peňazí premieňa na jediné: na dobrý pocit.

Navzdory tomu platí, že existujú situácie, pri ktorých sa oplatí po nich siahnuť aj z dôvodu zdravia. Ako ich rozpoznať?

Nedávno mi kamarátka darovala obrovskú tubu lecitínu. Priznám sa, bola som trochu v rozpakoch. Zvlášť, keď som si prečítala, že ide o lipid nenahraditeľný pre činnosť mozgových buniek. Pôsobím dojmom, že práve v tomto smere potrebujem podporu?

Zato keď ju zbadal na kuchynskej linke kamarát Milan, okamžite sa mu rozžiarili oči. Výživový doplnok som mu napokon posunula – no ani tentoraz sa to neobišlo bez rozpakov.

Tuhý fajčiar s obezitou totiž svoje zdravie posilňuje predovšetkým takto – zapĺňa si poličky i žalúdok tabletkami bez predpisu. A ani zďaleka v tom nie je osamotený.

Ako rozoznať, kedy vitamíny a iné výživové doplnky nášmu zdraviu naozaj prospievajú a kedy mu (hoci zväčša nepriamo) skôr škodia?

V galérii nájdete význam, výskyt a prejavy nedostatkov vitamínov:

Vďaka krysám a kurčatám

Vitamíny. Opodstatnená mantra zdravej výživy, o ktorej existencii vieme len čosi vyše sto rokov. Presnejšie, Áčko, najstaršie spomedzi všetkých vitamínov, objavil americký biochemik Elmer Verner McCollum až v roku 1913.

Na existenciu niektorých z nich prišli vedci pomerne bizarným spôsobom. Napríklad vitamín E bol v roku 1926 objavený ako faktor, ktorý zabraňuje vzniku sterility potkanov.

Káčko zas vypátral dánsky vedec Henrik Dam, keď skúmal úlohu cholesterolu: všimol si, že kurčatá po niekoľkých týždňoch beztukovej stravy začali trpieť nekontrolovaným podkožným krvácaním.

V 21. storočí predstavuje štúdium vitamínov jednu z najpokročilejších oblastí vedeckého výskumu, ako zdôrazňuje aj kolektív autorov z Fakulty humanitných a prírodných vied na čele s Jankou Poráčovou v publikácii Základné zložky potravy a ich význam pre zdravie človeka.

„Mnohé štúdie potvrdili, že vitamíny pôsobia nielen preventívne, ale sú taktiež vhodnými prostriedkami pri liečení mnohých chorôb. Sú veľmi dôležité pre správnu funkciu organizmu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Zatočte s jarnou únavou. Jednoduché tipy, ktoré vám zaručene pomôžu 02 - Modified: 2024-01-29 09:04:11 - Feat.: - Title: Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá 03 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zo svojich génov vyťažiť maximum. Pozrite sa, čo dokázateľne predlžuje život 04 - Modified: 2023-12-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitamíny neberieš? Ako dlho ešte budeš chorá? Spláchni choré reči jedným shotom a vyboostuj si imunitu s Rio Cold Press Ginger shotmi 05 - Modified: 2023-11-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitamínové otázniky. Aké sú riziká a plusy ukryté v tabletkách
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 09:55