Flickr
StoryEditor

Liečba nespavosti môže zmierniť depresiu a úzkosť

08.09.2017, 13:23
Autor:
ČTKČTK
Chronickú nespavosť chcú vedci liečiť pomocou online kurzov. Tie by mali učiť ľudí, ako rozpoznávať a meniť nezdravé návyky v myslení, čo sa potom pozitívne odrazí v ich správaní. Tieto novinky by mohli pomôcť proti depresii a úzkostlivej poruche u mladých ľudí.

S odkazom na štúdiu vedcov z Oxfordskej univerzity to uviedla agentúra Reuters. Metóda, ktorú vedci použili, sa nazýva kognitivno-behaviorálna terapia (KBT) a je teraz jedným z najrozšírenejších psychoterapeutických smerov. Kurzy, ktoré používajú túto formu liečby, sú v posledných rokoch stále obľúbenejšie.

Liečba insomnie, alebo poruchy spánku, pri ktorej jedinec nemôže zaspať alebo sa v noci často budí, podľa článku v časopise The Lancet Psychiatry môže rovnako pomôcť zmierniť príznaky psychózy, akými sú napríklad halucinácie či paranoja.

"Poruchy spánku sú u ľudí so psychickými poruchami časté. Insomnia bola však príliš dlho považovaná len za symptóm, a nie za zdroj psychických problémov," uviedol profesor klinickej psychológie Daniel Freeman, ktorý štúdiu viedol. "Táto štúdia staré chápanie problematiky vyvracia a poukazuje na to, že insomnia môže byť jednou z príčin duševných porúch," dodal.

Štúdie sa zúčastnilo 3755 britských študentov, ktorých náhodne rozdelili na dve skupiny. Prvá skupina mala šesťkrát za týždeň dvadsaťminútové sedenie KBT, ktoré im bolo sprostredkované skrz online program Sleepio. Ostatní študenti mali prístup k bežnej liečbe, ale nie ku KBT.

Freemanov tím sledoval duševné zdravie študentov prostredníctvom online dotazníkov v 1., 3., 10. a 22. týždni liečby. Vedci následne dospeli k záveru, že sa výrazne zmiernili príznaky nespavosti u študentov, ktorí podstúpili online liečbu a o niečo menej sa u niektorých z tej skupiny zmiernili halucinácie a paranoja. KBT takisto prispela k zmierneniu depresií, úzkostnej poruchy a zlepšila celkové duševné zdravie a pracovné nasadenie študentov.

"Kvalitný spánok naopak môže ovplyvniť duševné zdravie. Prvým dôležitým krokom v liečbe psychologických a emočných problémov tak môže byť liečba nespavosti," uzavrel Freeman.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-03-20 08:49:27 - Feat.: - Title: Posun času sa blíži, prídeme o jednu hodinu. Ako veľmi nás to ovplyvní a čoho sa vyvarovať pre lepší spánok 03 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 04 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 05 - Modified: 2024-02-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia si ho nevedia vynachváliť, odborníci ho kritizujú. TikTokom sa šíri zázračný recept, ktorý pomáha bojovať s nespavosťou
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 16:49