Youtube
StoryEditor

Neobvyklý problém v Európe. Exorcizmus hlási návrat a ľudia umierajú

18.09.2017, 00:01
Autor:
kuzkuz
V Poľsku sa uskutoční Európsky skeptický kongres, ktorý bude riešiť aj jeden neobvyklý problém. Návrat exorcizmu nielen do východnej Európy.

Exorcizmus zažíva svoj nový rozkvet. Venujú sa mu viac nielen cirkvami schválení exorcisti, ale aj dedinskí kňazi a laici. A niekedy pritom bohužiaľ umierajú ľudia. Exorcizmu a teda bude ako jednej z jeho hlavných tém venovať aj Európsky skeptický kongres, ktorý sa koná v poľskom Wrocławe, informuje iDNES.

Na kongrese sa stretne napríklad český exorcista s indickým spisovateľom, ktorý musel opustiť svoju krajinu po vyvrátení mnohých údajných katolíckych zázrakov, ako aj nigérijský právnik, ktorý chráni obvinených z čarodejníctva.

Exorcizmus v našej krajine možno považovať za akýsi relikt starých časov, ale nie je to pravda. Exorcizmus vo východnej Európe sa opäť stáva nástrojom "riešenia" problémov.

"Exorcizmus vyhovuje potrebe okamžitého efektu. Zázračné liečenie je doménou letnicových a evanjelických cirkví. Exorcizmus je doménou cirkvi katolíckej vďaka otcovi Gabrielovi Amorthovi, ktorý aj po svojej smrti zostáva výraznou postavou (zomrel vlani v septembri vo veku 91 rokov). Okrem toho, že v roku 1993 založil Medzinárodnú asociáciu exorcistov, ktorá bola v roku 2014 oficiálne uznaná Vatikánom, podľa jeho slov vykonal za svoj život viac ako 70 000 exorcizmov. Často hovoril, že diabol nás ohrozuje z mnohých hľadísk - od pornografie po Harryho Pottera. Povedal tiež, že tí z katolíckej cirkvi, ktorí podporovali Hitlera, boli posadnutí," vysvetľuje Claire Klingenberg, hlavná česká organizátorka kongresu.

Trojdňové stretnutie európskych skeptikov sa bude zaoberať tromi hlavnými aspektmi modernej vlny svetového exorcizmu. Na naliehavosť tohto problému upriamil pozornosť poľský dokumentárny režisér Konrad Szolajski. Vo svojom dokumente Battle with Satan diskutuje o troch kľúčových bodoch, ktorých osnovou sa kongres inšpiroval.

Prvým bodom je vplyv exorcizmu na deti. Najmä "posadnuté" správanie detí, ktoré sa objaví až po tom, ako sa dozvedeli, ako sa chová človek posadnutý diablom. "Dokument natáča výučbu náboženstva v jednej z poľských škôl, kde sa deti učia o exorcizme. Deti sú v školských laviciach indoktrinované až grotesknými myšlienkami exorcizmu. Keď sa potom dieťaťu zhoršia známky či má pocit zlyhania, začne sa správať ako posadnuté:, Za to nemôžem ja, za to môže diabol '," vysvetľuje zvolenie témy Claire Klingenberg.

Druhým aspektom je užívanie exorcizmu ako liečebné metódy pre osoby s duševnými poruchami, ale aj pre ateistov a homosexuálov, čo je tiež v niektorých krajinách Európy bežná záležitosť. Tretím aspektom potom sú samotné následky prevedenia exorcizmu, ktorý môže mať nielen negatívny vplyv na psychický stav človeka, ale pri prílišnom nadšení exorcistov môže viesť k ťažkému ublíženiu na zdraví, dokonca aj smrti.

"Z výrazných prípadov môžeme menovať smrť ženy, rádovej sestry, na následky trojdňového zavesenia na kríž bez jedla a vody, v roku 2005 v Rumunsku. V Belgicku sa v roku 2004 iná žena pokúsila neplodnosť, údajne spôsobenú posadnutosťou, vyriešiť exorcizmom. Skončila mŕtva s prelámanými kosťami," dodáva Klingenberg.

Na druhú stranu, ako hovorí duchovný Peter Jan Vinš, ktorý v roku 2012 absolvoval kurz exorcizmu a modlitby oslobodenie na pápežskej univerzite Athénée Pontificio v Ríme, umiernená verzia exorcizmu ku katolíckej, ale aj anglikánskej alebo pravoslávnej cirkvi patrí.

"Veríme, že skutočná posadnutosť je možná, ale zároveň je extrémne zriedkavá, rovnako ako zázraky. Okrem toho existujú ľudia, ktorí veria, že sú posadnutí diablom. Môže to byť napríklad preto, že pochádzajú zo silne veriacej rodiny. V skutočnosti však trpia psychologickou alebo psychiatrickou poruchou, ktorú interpretujú v duchu svojich presvedčení. Exorcista môže im skutočne pomôcť modlitbou oslobodenia, ale nie je to striktne povedané o exorcizme. Tento človek získa útechu tak, ako si to prial. Či tak alebo onak, vždy sa to deje a musí sa robiť len po konzultácii s psychológom a psychiatrom, často za prítomnosti lekára," vysvetľuje Vinš.

V Českej republike pracuje viac ako 10 exorcizov. "Dopyt po exorcizme je obrovský. V naprostej väčšine prípadov sa však jedná z medicínskeho hľadiska o chorobu, nie o skutočné posadnutia diablom," dodáva teológ Vinš, ktorý sa kongresu v Poľsku tiež zúčastní.

Vyššie uvedený poľský dokument Boj so Satanom venovaný fenoménu exorcizmu bude tiež uvedený na európskom skeptickom kongrese. Je osobne predstavený jeho autorom, poľským režisérom Konradom Szolajskim. Ten bude počas diskusného panelu debatovať okrem iného s Mariuszom Błochowiakom, ktorý je vydavateľom časopisu Miesięcznik Egzorcysta (Exorcist Monthly), jediného magazínu, ktorý sa venuje výhradne téme exorcizmu.

Blochowiak je sám o sebe zaujímavou postavou - študoval fyziku a absolvoval Max Planck Institute for Polymer Research v Nemecku so zameraním na fyziku polymérov. Pracoval v nórskom vedeckom inštitúte SINTEF. Napokon sa vrátil do Poľska, kde sa začal venovať konfliktu vedy a náboženstva a práve exorcizmu.

Exorcizmus zažíva boom posledných 15 až 20 rokov nielen vo východnej Európe, ale aj v južnom Taliansku, Španielsku a celej Južnej Amerike. Pápež Ján Pavol II. stál za rozhodnutím cirkvi poveriť aspoň jednu osobu v každej diecéze, ktorá bude vyškolená v oblasti exorcizmu. "Exorcista môže rituál exorcizmu vykonať len v prípade, že má morálnu istotu, že u danej osoby ide skutočne o posadnutie diablom," vysvetľuje Vinš a dodáva: "Človek s kritickým myslením logicky dôjde k takému presvedčeniu len málokedy. A tu vidím najväčší problém súčasnej vlny návratu exorcizmu. Fundamentalisti v radoch cirkvi také istoty nadobúdajú až príliš často."

Z Českej republiky dorazí na kongres aj mentalista Jakub Kroulík a tiež sa podieľa na napodobňovaní paranormálnych javov. V praxi pomocou hypnózy ukazuje, ako funguje exorcizmus, ako človek reaguje na exorcizmus a ako ho vníma.

"Pre mňa je téma exorcizmu veľmi silná a podobná tomu, čo v skutočnosti robím v praxi. Ja sám, v mojej práci, ovplyvňujem ľudské myšlienky a pocity. To je aj dôvod mojej pozvánky na kongres. Podľa mojich skúseností, posadnutí ľudia nie sú posadnutí diablom alebo iným temným tvorom. Ich správanie je v skutočnosti ovplyvnené silnou sugesciou, ktorý ich podvedomie môže prijať z filmov, kníh alebo seminárov, ktoré opisujú, ako posadnutosť vyzerá. Svoje tvrdenie vo Vroclave doložím praktickou, ale bezpečnou ukážkou "obsesie" na figurantoch z návštevníkov kongresu."

01 - Modified: 2023-08-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Katolícky kňaz o modernom exorcizme: Najbližší realite je film Rituál, bez požehnania cirkvi môže dôjsť k smrti 02 - Modified: 2023-07-18 09:43:19 - Feat.: - Title: Žena sa vydala za ducha z viktoriánskej éry. Kvôli majetníckosti a podvádzaniu s Marilyn Monroe sa s ním teraz rozviedla 03 - Modified: 2022-11-09 09:07:00 - Feat.: - Title: Katolícky kňaz o modernom exorcizme: Najbližší realite je film Rituál, bez požehnania cirkvi môže dôjsť k smrti 04 - Modified: 2021-12-12 11:01:03 - Feat.: - Title: Jej telo letelo vzduchom a rozprávalo mnohými jazykmi. Exorcizmus Anny Ecklundovej ti nedovolí zaspať 05 - Modified: 2021-10-15 06:28:03 - Feat.: - Title: Vyháňanie diabla alebo utláčanie ľudských práv? Dokument Boj so Satanom ti ukáže exorcizmus v Poľsku
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 05:04