Pixabay
StoryEditor

Rakovine sa dá jednoducho predísť. Slovensko je však výnimkou

23.09.2017, 13:10
Aj napriek tomu, že skríning znižuje úmrtnosť a odhaľuje skoré štádiá chorôb, štát ho zatiaľ nezriadil.

U šestiny pacientov, ktorí na základe pozvánky poisťovne Union absolvovali preventívnu prehliadku našli nádorové ochorenie. Také sú predbežné výsledky pilotného skríningového programu, ktorý spustili v máji.

Skríning, teda koordinované pozývanie ľudí na „preventívku“ s cieľom včasnej diagnostiky je pritom u väčšiny krajín EÚ praktizované celoplošne a organizované štátom. Podľa januárovej správy Európskej komisie je však Slovensko výnimkou. A to aj napriek tomu, že patríme medzi štyri štáty, kde na rakovinu umrie najviac pacientov na počet obyvateľov.

Skoré odhalenie

Poisťovňa Union sa v prvej fáze programu zamerala na poistencov starších ako 40 rokov, ktorí už viac ako päť rokov nenavštívili všeobecného lekára, gynekológa či urológa. Z 5-tisíc pozvaných navštívilo lekára síce len 3,5 percent ľudí no podľa primárky Preventívneho centra Onkologického ústavu svätej Alžbety Aleny Kállayovej to 30-tim ľudom, u ktorých ochorenie odhalili mohlo zachrániť život.

„Všetky nádorové zmeny boli totiž v skorom štádiu,“ vysvetlila členka predstavenstva Unionu Elena Májeková a upozornila, že išlo o ľudí, ktorí „preventívky“ niekoľko rokov zanedbávali. Existuje tak veľká pravdepodobnosť, že rakovina by sa včasne nediagnostikovala. A aj keď sú odhadované náklady poisťovne na program na úrovni niekoľko desiatkov tisíc eur, investícia sa jej vráti. Podľa výpočtov ich títo pacienti budú ročne stáť 6500 eur, v pokročilom štádiu by to bol desaťnásobok.

Potenciál v preventívnych prehliadkach vidia aj zvyšné dve zdravotné poisťovne. Aj oni upozorňujú svojich poistencov elektronicky, k tomu či rozmýšľajú nad rozšírením vo forme skríningu sa však nevyjadrili.

Príspevok

Ak by sme skríning riadený štátom chceli zaviesť u nás, prispieť by nám mohla aj Európska únia. Presne tak to bolo v susednej Českej republike, ktorá skríning vybraných onkologických ochorení zaviedla v roku 2014. Rozpočet na prvý rok programu bol takmer štyri milióny eur a až 85 percent tvorila dotácia z Únie. Odborníci pritom ministerstvo zdravotníctva do podobného programu tlačia už 10 rokov, uviedla Kallayová.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová uviedla, že na túto oblasť aktívne riešia a v súčasnosti finalizujú materiál týkajúci sa skríningu. „Čo sa týka onkologických ochorení, práve preventívne prehliadky umožňujú včasný záchyt ochorenia  a tým pádom sú predpokladom úspešnej liečby,“ povedala. Napríklad na Islande, kde je celoštátny skríningový program zameraný na najširšiu cieľovú skupinu klesla za posledných 20 rokov úmrtnosť až o 80 percent.

Úspechy skríningu v Česku (oproti roku 2014)

  • o 16 % narástol počet preventívnych kolonoskopických prehliadok
  • o 4,4 % narástol počet preventívnych prehliadok mamografom
  • o 7 % narástol počet cytologických vyšetrení krčka maternice
01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 10:29