StoryEditor

Objav receptorov teploty a dotyku. Držitelia Nobelovej ceny za medicínu sú známi

04.10.2021, 11:00
Nobelovu cenu za medicínu dostali David Julius a Ardem Patapoutian za objavy receptorov teploty a dotyku.

Dvaja americkí vedci získali ocenenie za opis mechaniky toho, ako ľudia vnímajú teplotu a tlak prostredníctvom nervových impulzov.

„Naša schopnosť vnímať teplo, chlad a dotyky je nevyhnutná pre prežitie a podporuje našu interakciu so svetom okolo nás,“ uvádza sa vo vyhlásení Nobelovej komisie.

„David Julius použil kapsaicín, štipľavú zlúčeninu z čili papričiek, ktorá vyvoláva pocit pálenia, na identifikáciu senzora v nervových zakončeniach pokožky, ktorý reaguje na teplo. Ardem Patapoutian použil bunky citlivé na tlak, aby objavil novú triedu senzorov, ktoré reagujú na mechanické podnety v koži a vnútorných orgánoch,“ dodáva.

Patapoutian objavil v bunkách ďalšie receptory, citlivé na tlak a reagujúce na mechanické podnety. Tento libanonsko-americký expert v oblasti molekulárnej biológie a neurológie pôsobí na inštitúte Scripps Research v americkom štáte Kalifornia.

Video z vyhlásenia Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu:

V utorok bude známa cena za fyziku, v stredu za chémiu, vo štvrtok za literatúru a v piatok bude ohlásený držiteľ či držiteľka Nobelovej ceny za mier.

Ako posledné sú každoročne vyhlasované ceny za ekonómiu, ktorých laureáti budú známi v pondelok 11. októbra.

O držiteľovi Nobelovej ceny za medicínu už viackrát vopred napovedalo udelenie americkej Laskerovej ceny, ktorú tento rok dostali Katalin Karikóová, maďarská biochemička z firmy BioNTech, a americký imunológ Drew Weissman, obaja špecialisti na mRNA vakcíny.

Vlani prestížne ocenenie za medicínu dostali tri vedci za objav vírusu spôsobujúceho hepatitídu C.

Kvôli pandémii covidu si Nobelove ceny vo vedeckých odboroch a za literatúru laureáti opäť neprevezmú osobne v Štokholme, ale vo svojich krajinách.

01 - Modified: 2024-03-28 16:36:40 - Feat.: - Title: Zomrel držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Daniel Kahneman 02 - Modified: 2024-03-22 07:23:29 - Feat.: - Title: Dvadsaťsedem nobelistov žiada prepustenie politických väzňov v Bielorusku 03 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte!
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 14:01