StoryEditor

Tichý zabijak menom tlak. Prinášame tipy, ako si nezničiť srdce

Zabíja najviac ľudí na celej zemi, no Slováci sa nachádzajú na tých úplne najvyšších priečkach.

Prečo v kardiovaskulárnych chorobách stále negatívne víťazíme a ako sa im brániť? Prinášame vám tipy na prevenciu od popredných lekárov. Nielen pred aterosklerózou.

Srdce človeka je jeho rajom i peklom, tvrdieval Jean-Jacques Rousseau. A hoci francúzsky filozof tým nemal na mysli onen dutý pracovitý svalový orgán v hrudníku, jeho výrok naň môžeme bez rozpakov vztiahnuť. Za pravdu by nám dali aj pacienti po transplantácii srdca. Tí si totiž azda najintenzívnejšie prežili priepastný rozdiel medzi životom so zdravým srdcom a živorením s tým chorým...

A, žiaľ, podobnú skúsenosť má aj takmer polovica Slovákov. Toľkých z nás totiž zabijú choroby obehovej sústavy, teda práve srdca a ciev. „Smrteľná srdcová príhoda pritom zväčša nie je ,osud‘, ale najmä dlhodobé podceňovanie signálov vlastného tela a múdrosti lekárskej vedy,“ pripomína Robert Hatala, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu v brožúre Slovenskej nadácie srdca. Naša krajina je v tomto smere na tom extrémne zle.

Na chvoste OECD
„Kým inde sú na ústupe a v mnohých krajinách Európskej únie dnes spôsobujú o polovicu menej úmrtí než v roku 1990, na Slovensku je zatiaľ zlepšenie nevýrazné a stále vyčnievajú mimoriadne vysoko. Zabíjajú u nás dvoj- až trojnásobne viac ľudí ako vo väčšine krajín západnej a strednej Európy.“ Aj toto konštatuje štúdia INEKO o slovenskom zdravotníctve z roku 2015 v súvislosti so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Jej hlavný autor, analytik Ján Kovalčík, dodáva, že spotreba liekov na vysoký tlak u nás v uplynulej dekáde stúpla 2,3-násobne a liekov kompenzujúcich vysoký cholesterol až 9-násobne (patrí už k najvyšším v rámci EÚ aj OECD), čo by malo komplikáciám predchádzať. „Napriek tomu počty hospitalizácií pre choroby srdca a ciev stúpajú dvakrát rýchlejšie, ako pribúdajú ostatné hospitalizácie.“

​Najfrekventovanejšou diagnózou zo skupiny chorôb obehovej sústavy sú takzvané ischemické choroby srdca (teda angina pectoris a srdcové infarkty), ktoré zapríčiňujú vyše 26 percent úmrtí Slovákov.
Tento údaj získa ešte hrozivejší nádych, keď si uvedomíme, že sa ním zaraďujeme na úplný chvost 34 krajín OECD, a dokonca ním ich priemer trojnásobne prekračujeme.

Doteraz sa podarilo podľa Roberta Hatalu identifikovať viac ako 240 faktorov, ktoré môžu súvisieť s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení. Ten úplne najrizikovejší, ktorý môžeme ovplyvniť svojím životným štýlom, je práve spomínaná hypertenzia.

V galérii nájdete metódy ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-10-13 11:34:03 - Feat.: 0 - Title: Musí sa trénovať. Kardiochirurg radí, čo platí na srdce 02 - Modified: 2019-10-30 08:29:42 - Feat.: 0 - Title: Máte vysoký krvný tlak? Osem prirodzených spôsobov, ako ho znížiť
01 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Plány na záchranu nášho srdca. Prinášame nové objavy vedy 02 - Modified: 2024-03-17 17:56:00 - Feat.: - Title: Nový rekord: Muž žije desiatky rokov s transplantovaným srdcom 03 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov? 04 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 05 - Modified: 2024-02-14 11:17:23 - Feat.: - Title: Zabudni na kvety či čokoládu. Najväčším darčekom pre romantikov 18. storočia bolo srdce zosnulého milenca
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:09