StoryEditor

Diagnóza, o ktorej sa nehovorí. Otestujte sa, či ňou trpíte

23.12.2020, 23:00
Autor:
sansan
Bolesti brucha, nafukovanie, časté hnačky alebo naopak zápcha. Komplikácie, o ktorých sa nehovorí s kamarátmi, rodinou a často ani s lekármi.

Kombináciou niektorých z týchto príznakov, ktoré spája diagnóza syndrómu dráždivého čreva (IBS), trpí 20 až percent populácie. Medzi najdôležitejšie spúšťače zdravotných komplikácií patrí nevhodný jedálny lístok a stres. 

„Pre dráždivé črevo (syndróm dráždivého čreva) sú typické bolesti brucha sprevádzané problémami s vyprázdňovaním stolice – zápchou alebo hnačkou. Častým problémom býva tiež nafukovanie a pocit brušného diskomfortu.

Aj napriek tomu, že ide o problém veľmi častý, nejde o závažné ochorenie. Pokiaľ je diagnóza stanovená správne, nie sú títo pacienti ohrození vo zvýšenej miere ani rakovinou hrubého čreva, či iným závažným ochorením,“ hovorí gastroenterológ a obezitológ Peter Minárik.

​Syndróm dráždivého čreva môže byť navyše spojený s chronickou únavou, poruchami spánku, bolesťami hlavy, svalov a chrbta alebo výkyvmi nálad. Tie ochorenie ďalej, ako v začarovanom kruhu, zhoršujú.

​Na rozdiel od vážne chorých sú ľudia na svoje zdanlivo banálne zdravotné komplikácie často sami. Či už z pocitu hanby, alebo kvôli bagatelizovaniu a presvedčeniu, že diéta všetko spraví, sa boja o nepopulárnych príznakoch hovoriť, a to často aj s rodinou.

Málokto sa hanbí povedať, že musel zostať doma, pretože mal črevnú chrípku, alebo zjedol niečo zlé. Prečo sa teda bojíme zveriť sa s tým, že rovnakými príznakmi trpíme častejšie?

Nie je to také jednoduché

OTESTUJTE SE – SAMODIAGNÓZA

1. Dlhodobo alebo opakovane trpíte bolesťami brucha, ktoré sprevádza hnačka, plynatosť alebo zápcha.

2. Po vyprázdnení obvykle dôjde k úľave od bolesti brucha

3. Objavujú sa príznaky min. 3x za mesiac?

4. Opakujú sa príznaky dlhšie než 6 mesiacov?

Pokiaľ prevažuje odpoveď „áno“, je pravdepodobné, že trpíte syndrómom dráždivého čreva

Nedá sa povedať, že by existovala jedna univerzálna príčina vzniku, často sa na ňom spolupodieľa viac faktorov.

Medzi najdôležitejšie patrí dlhodobý stres, narušenie bakteriálnej flóry čreva, väčšia dĺžka čreva, väčšia citlivosť mozgu na niektoré podnety, v minulosti prekonaná infekcia tráviaceho traktu alebo niektoré potravinové alergie vedúce ku zmene fungovania imunitného systému v čreve.

Práve stres je pritom príčinou, ktorej je v poslednej dobe venovaná veľká pozornosť. Stres totiž prepne naše telo do obranného režimu a u mnohých ľudí sa napätie prenáša práve do tráviacej sústavy a ovplyvňuje tak priebeh a frekvenciu záchvatov syndrómu.

Skutočnosť, že sa zdravotné komplikácie objavujú častejšie, môže viesť k novému stresu a strachu z atakov.

Následkom potom môže byť výrazné zníženie kvality života – ataky ochorenia narušujú denný režim, ľudia sa obmedzujú v jedle a kvôli obave z nepríjemných situácií sa vyhýbajú športovým aktivitám, dlhším cestám a spoločnosti.

Kvôli rôznorodosti príznakov syndrómu dráždivého čreva je zložitá aj diagnóza. Tá spočíva v prvom rade vo vylúčení iných závažných ochorení.

„Podobné prejavy ako dráždivé črevo môžu sprevádzať celý rad ochorení, napr. črevné zápaly, celiaku, divertikulárnu chorobu alebo rakovinu hrubého čreva. Vzácnejšie sa takto môžu prejavovať aj ochorenia iných orgánov – napríklad obličiek, diabetes, alebo depresia. Správna diagnóza preto vyžaduje vylúčenie iných chorôb, a to predovšetkým v situácii, kedy sa objavia niektoré alarmujúce prejavy – napr. nechutenstvo, chudnutie alebo krvácanie v stolici,“ pokračuje Minárik.

Diagnózu „syndróm dráždivého čreva“ alebo IBS pritom pravdepodobne budete počuť, pokiaľ máte bolesti brucha sprevádzané nafukovaním, hnačkou alebo naopak zápchou najmenej 3x mesačne dlhšie než 6 mesiacov.

Ako sa v tom vyznať

Syndróm dráždivého čreva môžeme podľa príznakov rozdeliť na 3 typy, pričom pri každom je potrebné zvoliť iné režimové opatrenia:

  • IBS sprevádzaný hnačkami - príznakom sú bolesti brucha súvisiace s riedkymi stolicami (niekedy s obsahom hlienu) a častejším alebo náhlym nutkaním si odskočiť.
  • Tieto príznaky pritom vyrieši iba návšteva toalety, po ktorej dôjde k dočasnému zlepšeniu. K zmierneniu príznakov prispieva úprava jedálneho lístka a probiotická liečba doplnená o tzv. probiotické kvasinky s menej obvyklým názvom Saccharomyces Boulardii (na trhu existuje niekoľko voľne predajných prípravkov s touto kvasinkou, niektoré dokonca v  kombinácii s ďalšími probiotickými kmeňmi).
  • IBS sprevádzaný zápchou – príznakom sú bolesti brucha spojené so zápchou, tvrdou alebo hrudkovitou stolicou a s problémami pri vyprázdňovaní, ku ktorému dochádza obvykle menej než 1x za tri dny.
  • V tomto prípade je dôležitý nielen príjem probiotík, ale tiež vlákniny. Aj pri pestrom a vyváženom jedálničku je však pomerne obtiažne zaradiť toľko vlákniny, koľko je potrebné – preto aj v tomto prípade sú vhodné doplnky stravy dostupné v lekárni.
  • IBS zmiešaného typu (striedanie zápchy a hnačky) sprevádzané nafukovaním – nafukovanie a diskomfort môžu byť nielen samostatnými prejavmi syndrómu dráždivého čreva, ale môžu tiež sprevádzať príznaky zápchy.
  • Nafukovanie a pocit plnosti sú následkom nadmernej tvorby črevných plynov. Riešením je zodpovedajúca úprava jedálneho lístka, probiotiká a doplnky s tráviacimi enzýmami.
  • Tie v našom tele pomáhajú tráviť ťažko stráviteľné jedlá, uľahčujú rozklad makroživín a vstrebávanie mikroživín, znižujú množstvo cukrov, ktoré sa dostanú do hrubého čreva a tak znižujú nafukovanie. 

01 - Modified: 2024-04-04 10:29:40 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 02 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete 03 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 04 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton? 05 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. apríl 2024 23:43