Cancer Research UK
StoryEditor

Rakovina, ktorá začína chrapotom. Aký je typický pacient s touto diagnózou?

12.11.2017, 23:01
Autor:
jupjup
Muž, vek po päťdesiatke, silný fajčiar holdujúci alkoholu a najmä tvrdému - to je podľa lekárov typický pacient s rakovinou hrtana.

Pokiaľ ide o skoré štádium, je úspešnosť liečby až deväťdesiat percent, tvrdia lekári. Lenže najväčším problémom je, že ľudia prídu často neskoro a potom hranicu piatich rokov, keď sa u onkologických diagnóz všeobecne dá hovoriť o vyliečení, prežíva len asi 40 percent, píše iDNES.

Také šťastie mal napríklad americký herec Michael Douglas, ktorému lekári objavili rakovinový nádor hrtana v pokročilom štádiu v lete 2010. "Tento druh rakoviny pochádza prevažne z pitia a z fajčenia," povedal herec v rozhovore.

Lekára by mal navštíviť každý, koho trápi dlhšie ako tri týždne chrapot, ktorého príčina nie je jasná, má problémy s prehĺtaním alebo ho bolí v krku a liečba antibiotikami nezaberá. Ďalšími signálmi môže byť krv v slinách alebo zápach z úst, zhodujú sa odborníci.

Ak pacientovi nepomôže liečba ožarovaním zvyčajne kombinovaná s monoklonálnou protilátkou cetuximab v prvej fáze a choroba sa vráti, musia lekári odstrániť celý hrtan. Ľudia tak dostanú šancu na dlhší život za tú cenu, že prídu o hlas a žijú s trvalou tracheostómiou (dýchajú cez otvor v krku).

Môže pomôcť fotodynamická terapia
Podľa MUDr. Romana Šmuclera môže pre pacienta, ktorému nezabrala prvá fáza liečby, existovať ešte ďalšie riešenie.

"Vyznám sa vo fotodynamickej terapii, to je kombinácia podania špeciálnej látky a jej následná aktivácia svetlom. Používa sa v mnohých odboroch, okrem iného aj v nádoroch hrtana," uviedol a upozornil, že prípady, keď možno metódu konkrétne použiť, musí posúdiť špecialista v ORL.

Principiálne sa podľa neho táto metóda používa na spomalenie ochorenia, alebo v kombinácii so žiarením alebo výnimočne ako náhrada chirurgia.

"Najväčšie skúsenosti sú v Japonsku a v Nemecku (najbližšie Mníchov, Berlín), kde sa jedná o metódu pomerne bežnú a zaplatenú zo zdravotného poistenia, stojí menej, než napríklad takzvaná biologická liečba," vysvetlil.

"Najskôr pacientovi podáme liek. Buď ho vstrekneme do žily, keď sa vstrebe priamo v nádore, alebo ho priložíme na nádor, napríklad na kožu, "popísal postup Roman Šmucler. "Šikovný" liek potom nádor vyhľadá a zachytí sa na ňom a po osvietení sa spustí chemická reakcia, ktorá nádor zabije.

Je to možné vďaka tomu, že špeciálna látka zvýši citlivosť nádorových buniek na energiu dodanú laserom. Ožiarením sa potom bunky zahubia a okolité tkanivo pritom zostane nepoškodené. "Výhodou je navyše aj nízka toxicita, postup tak možno na rozdiel od chemoterapie alebo rádioterapie v krátkej dobe opakovať," uviedol prednosta Otolaryngologickej kliniky vo Fakultnej nemocnice Olomouc Ivo Stárek.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 04 - Modified: 2024-04-05 09:14:48 - Feat.: - Title: Flašík bojuje v umelom spánku o život: V rodine má šéfa onkológie, pomôže mu? 05 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 21:40