Pixabay
StoryEditor

Vedci vykonali prelomový experiment. Ide o zahrávanie sa s matkou prírodou, tvrdí expert

15.11.2017, 13:40
Autor:
ČTKČTK
Vedci v Spojených štátoch sa v rámci liečebnej terapie vôbec prvýkrát priamo v ľudskom tele pokúsili upraviť gén, aby trvalo zmenili vybranú časť DNA pacienta.

V stredu o tom informovala agentúra AP s tým, že do troch mesiacov bude s istotou určené, či sa pokus podaril. Prvé známky možného úspechu by sa však mali prejaviť do jedného mesiaca.

Doteraz odborníci upravovali DNA na bunkovej úrovni v laboratóriách a následne zmenené bunky vracali do tela pacientov. Zároveň existuje génová terapia priamo pre ľudské telo, ktorá ale nemusí priamo upravovať DNA, prípadne u nej nie je možné kontrolovať, kam v DNA sa nová informácia zapíše, poznamenala AP.

Bez nevyliečiteľných chorôb

Experiment vedci označujú za prelomový, lebo tým položil cestu pre budúce génové terapie, ktoré by raz mohli zbaviť ľudstvo doteraz nevyliečiteľných chorôb. Odborníci zároveň upozorňujú, že terajší priekopnícky pokus so sebou nesie aj značné riziká, pretože prípadné chyby v genetickom zápise nebude možné opraviť.

Prvým človekom, ktorý novú metódu podstúpil, bol 44-ročný Brian Madeux, ktorý trpí Hunterovým syndrómom. To je metabolické ochorenie, ktoré spôsobuje psychomotorickú retardáciu a postihuje tiež skelet.

"Chcem to riziko podstúpiť. Dúfajme, že to pomôže mne i ďalším ľuďom," povedal Madeux. "Som nervózny a plný očakávaní. Na niečo také, čo by ma mohlo vyliečiť, som čakal celý život," dodal.

Odborníci Madeuxovi v pondelok na klinike v Kalifornii infúziou vstrekli do tela niekoľko miliárd kópií opravného génu a tiež genetický korekčný nástroj CRISPR. Ten je prirovnávaný k nožniciam, ktoré vystrihnú chybný úsek DNA, voľné miesto potom novo zaujme vnútrožilovo podaná oprava.

Vedci postup opisujú ako vyslanie miniatúrneho chirurga priamo na miesto poškodenia. "Vyrežeme vašu DNA, rozovrieme ju, vložíme gén a opäť ju zašijeme. Je to neviditeľná oprava," vyhlásil Sandy Macrae, ktorý vedie kalifornskú spoločnosť Sangamo Therapeutics. Práve tá metódu pri liečbe dvoch metabolických ochorení a hemofílie testuje. "Stane sa (oprava) súčasťou vašej DNA a zostane tam po zvyšok vášho života," dodal.

Niet cesty späť

Takýto postup zároveň znamená, že nie je cesty späť, ako výsledok terapie zvrátiť, lebo nie je možné vymazať prípadné chyby, ktoré by pri úprave vznikli.

"Toto je skutočné zahrávanie sa s matkou prírodou a všetky riziká nemôžu byť známe, ale výskum by mal pokračovať, pretože ide o nevyliečiteľné choroby," okomentoval terapiu podľa AP nezávislý expert Eric Topol zo Scrippsovho výskumného ústavu v San Diegu. Topoľ sa špecializuje na kardiológiu, genetiku a digitálnu medicínu.

Howard Kaufman z amerického vládneho Národného ústavu zdravia (NIH), ktorý experimenty schválil, uviedol, že terapia má istá ochranné opatrenia, ktorých cieľom je pomôcť zaistiť bezpečnosť procedúry. Uviedol tiež, že doterajšie testy na zvieratách boli veľmi presvedčivé a že prísľuby, ktoré génová terapia ponúka, sú príliš veľké, aby ich bolo možné ignorovať.

"Zatiaľ neexistuje dôkaz, že by to bolo nebezpečné," povedal Kaufman. "Pre strach teraz nie je miesto," dodal.

Hunterovým syndrómom trpí na svete niekoľko tisíc ľudí, ktorým podobne ako Madeuxovi chýba gén, ktorý stojí za produkciou enzýmu likvidujícího určitej uhľohydráty. Tie sa potom hromadia v bunkách, odkiaľ v celom tele spôsobujú komplikácie. Takí pacienti sú náchylní k častým nachladnutiam, ušným infekciám, strácajú sluch, majú srdcové, dýchacie, očné či kožné problémy, problémy s kosťami a kĺbmi a niekedy je zasiahnutý aj intelekt.

Doterajšia liečba spočíva v dopĺňaní chýbajúceho enzýmu, čo sa deje vnútrožilovo v týždenných intervaloch. Táto metóda je však nákladná, ročne stojí 100-tisíc až 400-tisíc dolárov (85-tisíc až 340-tisíc eur), a nedokáže zabrániť poškodeniam mozgu, uviedla AP.

01 - Modified: 2017-11-14 14:11:42 - Feat.: 0 - Title: Digitálna tabletka je na svete. Bude strážiť, či pacient dodržiava liečbu 02 - Modified: 2017-10-27 09:32:01 - Feat.: 0 - Title: Prelomové technológie, o ktorých musíte vedieť (4. časť)
01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-03-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena zaplatila obrovskú sumu za dva identické klony zosnulej mačky. Firma vytvorila pomocou DNA genetické dvojča zvieraťa 04 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 05 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 10:09