StoryEditor

Nezmysly doby vírusovej. Expert vysvetľuje, prečo ľudia veria fámam a hoaxom

02.11.2021, 10:44
Počas pandémie sa vyrojilo množstvo nezmyslov, dezinformácií a „alternatívnych právd“. Etnológ a folklorista Petr Janeček ich zbiera, analyzuje a tiež vysvetľuje, v čom sú hrozbou.

„Fámy fungujú na základe emócií, podobne ako napríklad náboženstvo. S veriacim človekom sa tiež nemôžete hádať o existencii boha,“ myslí si Janeček v rozhovore pre magazín Víkend DNES.

Ktorú covidovú fámu považujete za najnebezpečnejšiu?

Nejaký človek vraj šiel na test. Zaregistroval sa, ale niečo mu do toho vliezlo, takže test neabsolvoval. Druhý deň mu prišla SMS, že je pozitívna. Tento príbeh si rozprávali a šírili aj vzdelaní a súdni ľudia a veľa ich tomu bohužiaľ uverilo. Začali si myslieť, že testovanie je vlastne podvod, čo podkopávalo snahu zdravotníkov niečo proti pandémii robiť.

A naopak najzábavnejšia fáma?

Najsmiešnejšie mi prídu rozprávania o zapojení politikov a verejných osobností do „covidového sprisahania“. V pozadí pandémie vraj stojí Bill Gates, pápež alebo miliardár George Soros. Posledne menovaný diabol vraj dokonca necháva zabíjať deti, aby sa pomocou ich krvi udržoval pri živote. Tento vampírsky motív poznáme už zo staroveku.

Konšpiračné teórie a fámy spojené s covidom teda nie sú niečím novým?

Predstava, že svet funguje inak, než je nám predkladané na uverenie, je odveká. Fámy, ktoré sa vyrojili okolo covidu, sa ale líšia bohatosťou a pestrosťou. V covidovej mytológii som našiel niekoľko základných tém. Prvým je boj proti očkovaniu. Vznikol už na konci 18. storočia v Anglicku, kde sa antivakcinačné hnutie zrodilo, ale covid mu teraz dal obrovskú dynamiku.

Druhá téma spája covid so zavádzaním novej generácie mobilných sietí 5G. Podľa konšpirátorov nám má poškodzovať zdravie, napríklad spôsobovať neplodnosť, čo je vraj zámer. Podľa tretej témy covid súvisí s tajnými spolkami riadiacimi politiku USA.

Teda skrytí nepriatelia snažiaci sa nás pomocou vírusu ovládnuť a zotročiť?

Áno, tento klasický stereotyp konšpiračných teórií tu bol vždy. Niekto skrytý sa snaží škodiť spoločnosti, prípadne ju ovládať. Môže to byť vonkajší nepriateľ. Napríklad Čína, ktorá vraj vírus umelo vyrobila a rozšírila po svete, aby z toho mala politický zisk.

Alebo je to vnútorný nepriateľ, k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Kate Middleton sa stiahla z verejného života: Zomrela, je v kóme, zamknutá v kúpeľni alebo odletela na Mesiac? Pýtajú sa konšpirátori 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 03:16