Ak veríte tomu, že žuvačka, ktorú ste prehltli koncom roka 2010, je stále vo vašom tele, vyvedieme vás z omylu. Zvyčajne to trvá maximálne pár dní, kým sa vylúči z tela. Aj keď nie je možné určiť pôvod tohto mýtu, jeho vyvrátenie je pomerne jednoduché. Žuvačka obsahuje syntetickú gumu, ktorá nie je ľahko stráviteľná. To však neznamená, že prehltnutá žuvačka nemôže dokončiť cestu tráviacim traktom. Podľa gastroenterológa Rodgera Liddlea je ľudské telo schopné vylúčiť predmety až do veľkosti štvrťdolára, takže jediný kúsok žuvačky by nemal predstavovať žiadny problém. Ak by ste prehltli niekoľko kúskov žuvačky v krátkej dobe, mohlo by to spôsobiť zablokovanie tráviaceho traktu. To si zrejme môže vyžiadať návštevu lekára, aby ich ručne odstránil. V roku 1998 pediatrický gastroenterológ David Milov zverejnil štúdiu, ktorá u detí zaznamenala tri takéto prípady a nebol to príjemný zážitok.Pixabay
StoryEditor

Vedci vyvinuli žuvačku na pomoc v boji s covidom

24.11.2021, 12:51
Autor:
sansanČTKČTK
Nová experimentálna žuvačka by mohla ľuďom pomôcť chrániť sa pred covidom. Výsledky odborníci z univerzity v Pensylvánii zverejnili v časopise Molecular Therapy.

Nová experimentálna žuvačka by mohla ľuďom pomôcť chrániť sa pred covidom. Výsledky odborníci z univerzity v Pensylvánii zverejnili v časopise Molecular Therapy.

Obmedzenie množstva vírusu v slinách

Táto žuvačka obsahuje proteín, ktorý „zachytáva“ častice koronavírusu a mohol by obmedziť množstvo vírusu v slinách. Vedci sa domnievajú, že by to mohlo obmedziť prenos, keď infikovaní ľudia rozprávajú, dýchajú alebo kašlú.

Ide o kópie proteínu ACE2, ktorý sa nachádza na povrchu buniek a ktorý vírus používa ako vstupnú bránu na prienik do buniek a ich infekciu. Vedci vysvetlili, že pri pokusoch v skúmavkách s použitím vzoriek slín a výterov infikovaných jedincov sa vírusové častice pripojili k „receptorom“ ACE2 v žuvačke.

Pokles o vyše 95 percent

Výsledkom bolo, že vírusová záťaž vo vzorkách klesla o viac ako 95 percent, uviedol výskumný tím. Žuvačka má chuť a konzistenciu podobnú tým klasickým a dá sa roky bezpečne skladovať pri izbových teplotách. Autori štúdie uvádzajú, že ani žuvaním sa proteíny nepoškodia.

Výskumníci uviedli, že používanie žuvačky na zníženie vírusovej záťaže v slinách by mohlo prispieť k výhodám vakcín a bolo by obzvlášť užitočné v krajinách, kde vakcíny ešte nie sú dostupné. Hoci žuvačka ešte nie je k dispozícii na použitie, môže to byť sľubný krok do budúcnosti.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Žuvačky z doby kamennej odhalili tajomstvá pravekej DNA. Okrem jedálnička prezradili aj choroby, akými naši predkovia trpeli 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 16:44