StoryEditor

Narcistická doba. Prečo sa z psychiatrickej diagnózy stáva kolektívny problém?

28.11.2021, 23:00
Väzeň vo vlastnom srdci. Tak možno v skratke opísať hrôzu ľudí s narcistickou poruchou osobnosti. Ako tento problém vzniká a ako ničí obeť a jej okolie? A prečo je čoraz viac odborníkov presvedčených, že sa z narcizmu stáva kolektívny problém a celá naša spoločnosť vykazuje viaceré patologické rysy?

Navonok pôsobia rôzne. Z niektorých trčí na sto honov zahľadenosť do seba, z iných, naopak, sála osobné kúzlo. A ďalších si v spoločnosti pre ich nesmelosť ani nevšimnete.

Všetci však majú spoločné prinajmenšom dve veci: chýba im primeraný postoj k vlastnej sebahodnote a nie sú schopní budovať uspokojivé vzťahy. Inými slovami: trpia samotou. Pričom to druhé možno pokojne chápať ako dôsledok toho prvého.

​Nemecký psychoterapeut Heinz-Peter Röhr vo svojej knihe Narcizmus – vnútorný žalár využíva symbol železnej pece. Narcis je v nej uzavretý, čo mu znemožňuje kontakt.

Hoci podľa psychiatrických odhadov trpí narcistickou poruchou osobnosti „len“ okolo jedného percenta ľudí (čo v skutočnosti nie je málo), narcistické rysy vykazuje podstatne vyššie percento.

Čoraz viac sa dokonca objavujú hlasy, že patologický narcizmus sa stáva jednou z dominantných čŕt súčasnej spoločnosti. Za jeden z jeho prejavov sa považuje napríklad viera v konšpiračné teórie. Základná otázka, ktorú si treba položiť, preto prirodzene znie: ako narcistická porucha vzniká?

Korene ležia v detstve

Laici zvyknú narcisov vnímať ako ľudí prehnane zahľadených do seba. A nemýlia sa. Skutočne ide o kľúčový aspekt tejto poruchy. V čom sa však často pletú, je presvedčenie, že narcisov k tomu vedie prehnaná láska k vlastnej osobe. V skutočnosti je to presne naopak. Títo ľudia trpia skrytou zlosťou a nenávisťou: tak voči sebe, ako aj voči druhým.

„Na formovaní narcizmu sa podieľajú tak genetické faktory, ako aj psychologické vplyvy,“ vysvetľuje pre HN magazín psychiatrička a psychoterapeutka Andrea Heretiková Marsalová, spoluatorka nedávno vydanej knihy Narcizmus Zdravý a patologický.

„Medzi tie druhé patrí napríklad nasýtenie citových potrieb v ranom detstve. Dieťa potrebuje zažiť dostatok istoty a lásky zo strany rodičov, po istý čas aj pocit výnimočnosti a nenahraditeľnosti. Potrebuje vhodným spôsobom posilniť vlastné sebavedomie a sebaúctu, potom to nepotrebuje doháňať a preháňať ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú aj vo vysokých a politických kruhoch. Narcisti sú nebezpeční, vedia zničiť život vám aj okoliu 02 - Modified: 2023-01-06 09:11:43 - Feat.: - Title: Spoznáte pri sebe narcistu? Psychológ odhaľuje najčastejšie znaky, ktoré ho charakterizujú 03 - Modified: 2022-07-31 08:35:55 - Feat.: - Title: Ako ťa vidí v skutočnosti narcista? Tvoje emócie v ňom vyvolávajú pocit, že je slabý, tvrdí odborník 04 - Modified: 2022-07-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Selfie negatívne ovplyvňuje charakter. Zistite, či sa aj u vás začína prejavovať táto psychická porucha 05 - Modified: 2022-04-21 11:12:38 - Feat.: - Title: Temné duše našej spoločnosti: Sú motivovaní zapájať sa do politiky alebo odmietajú opatrenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:19