flickr.com
StoryEditor

Embryo zmrazili pred 25 rokmi. Teraz sa z neho narodilo dievčatko

20.12.2017, 17:00
Autor:
ČTkČTk
V novembri sa v americkom štáte Tennessee narodilo dieťa z doteraz najdlhšie zmrazeného embrya.

Informovala o tom dnes stanica CNN. Embryo zmrazili pred 25 rokmi. Matka Tina Gibsonová porodila dcéru Emmu 25. novembra za prítomnosti riaditeľa národného darcovského centra embryí Jeffreyho Keenana. 

Emminých rodičov Tinu a Benjamina Gibsonovcov prekvapilo, keď sa dozvedeli, aké je embryo staré. "Proste som chcela dieťa, je mi jedno, či ide o svetový rekord alebo nie," povedala rodička.

Embryo rozmrazili v laboratóriu pod vedením Carol Sommerfoltovej, ktorá považuje narodenie Emmy za veľký úspech. Ukazuje, ako dlho môžu zostať embryá zmrazené. Doteraz najstaršie embryo, z ktorého sa narodilo dieťa, malo 20 rokov. 

Emma pri narodení vážila tri kilogramy a merala viac ako pol metra, je zdravá a to je jediné na čom rodičom záleží. "Sme vďační a obdarení. Je to pre nás vzácny vianočný darček," povedala matka.

33-ročný otec Benjamin povedal, že sa do dieťaťa zamiloval hneď ako prišlo na svet. Gibsonovci sa vzali pred siedmimi rokmi.

Benjamin trpí cystickou fibrózou, ktorú často doprevádza neplodnosť. Manželia si do svojej starostlivosti  vzali už viacero detí a mysleli si, že si nejaké adoptujú. No nakoniec sa rozhodli, že skúsia umelé oplodnenie zo zmrazeného embrya.

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 01:19