Youtube
StoryEditor

Laryngektómia berie ľuďom hlas. Podstúpil ju aj český herec

17.02.2018, 08:12
Rakovina hrtana je najčastejším zhubným ochorením v tejto časti tela. V pokročilom štádiu je obvykle jedinou účinnou možnosťou liečby takzvaná totálna laryngektómia, teda odstránenie hrtana.

Tento zákrok podstúpil aj český herec Jiří Pomeje, ktorého minulý týždeň prepustili z nemocnice, informuje iDNES. Čo po takejto operácii pacienta čaká?

Pomocou hrtana prichádza do pľúc vzduch a tiež sa v ňom tvorí hlas. Kvôli rakovine oň prichádza množstvo pacientov. Je to pochopiteľne citeľný zásah do ich života, s ktorým sa mnohí len ťažko vyrovnávajú - hoci moderná medicína dokáže obe funkcie nahradiť. Dobrou správou pre chorých je to, že účinnosť liečby rakoviny touto operáciou je vysoká.

"Totálna laryngektómia veľmi výrazným spôsobom mení kvalitu života pacienta. Strata hrtanu, ktorý tvorí hlas, znamená pre pacienta nemožnosť štandardne komunikovať, hovoriť. Nepríjemná je aj kozmetická deformita krku. Pretože pacient trvale dýcha tracheostómiou a postráda prúdenie vzduchu nosom, stráca čuch. Bez špeciálnych pomôcok nemôže plávať, pretože by mu voda tracheostómiou mohla preniknúť do pľúc," konštatuje profesor Jan Plzák, prednosta Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole.

Sonda cez nos do pažeráka
Operácia sa vykonáva v celkovej anestézii, pričom sa pacientovi odstráni celý hrtan. "Po operácii zostáva trvalé vyústenie dýchacích ciest vyšitím priedušnice k okrajom kože v dolnej strednej časti krku - nazýva sa tracheostómia," vysvetľuje profesor Plzák.

Pretože zadná stena hrtana tvorí zároveň aj prednú stenu hypofaryngu (časť prehĺtacích ciest, na ktorý nadväzuje pažerák), musia sa pri operácii zošiť otvorené prehĺtacie cesty a po dobu hojenia, čo je zhruba 14 dní, je pacient živený pomocou sondy zavedenej cez nos do pažeráka.

"Totálna laryngektómia je náročná operácia na krku. Krk je anatomicky veľmi zložitá oblasť ľudského tela, na malom priestore sa nachádza množstvo životne dôležitých štruktúr," hovorí doktor Jan Plzák. Ako príklad uviedol dýchacie a prehĺtacie cesty, tepny vedúce krv pre krk, hlavu i mozog, žily odvádzajúce krv z týchto oblastí alebo pomerne značné množstvo nervov.

Podľa informácií, ktoré pre pacientov na svojich internetových stránkach zverejňuje pražská Thomayerova nemocnice, trvá operácia štyri až päť hodín. "Z bočnej strany krku je na niekoľko dní vyvedený takzvaný Redonov drén, tenká hadička opatrená na konci nádobkou, v ktorej sa hromadí odsatý obsah," uvádza nemocnica.

Dvojtýždňová hospitalizácia
Obvyklá doba hospitalizácie je podľa profesora Jána Plzáka z pražského Motola asi štrnásť dní. "Keď je napravené zašitie prehĺtacích ciest, pacient začne prijímať potravu prirodzenou cestou, teda ústami. Je odstránená vyživovacia sonda zavedená nosom do pažeráka a pacient je prepustený do domácej starostlivosti," hovorí doktor.

Dodal, že najväčším problémom pre pacientov po totálnej laryngektomii je strata hlasu a nemožnosť prirodzene komunikovať s okolím. Najúčinnejším spôsobom je zavedenie hlasovej protézy.

"Zjednodušene je možno hlasovú protézu opísať ako jednocestný silikónový ventilček, ktorý je zavedený do umelo vytvorenej spojky - fistuly - medzi priedušnicou v zadnej časti tracheostomatu a za ňou bežiacim pažerákom," opisuje profesor Plzák. A ako toto zariadenie ľudovo zvané "slávik" funguje?

"Ak chce pacient hovoriť, uzavrie prstom tracheostoma, vydychovaný vzduch prejde ventilom do pažeráka a ďalej do dutiny ústnej a prúdi von. Cestou vzduch rozkmitá riasy v pažeráku, obdobne ako kmitajú hlasivky v hrtane pri výdychu počas prirodzenej tvorby hlasu. Ak potom pacient artikuluje, je výsledkom hlas svojim zafarbením zodpovedajúci pôvodnému hlasu pacienta, ale výrazne chraptivejší, akoby prechladnutý," dodáva Plzák.

Okrem hlasovej protézy existujú ešte ďalšie spôsoby, ako pôvodný hlas nahradiť. Podľa informácií zverejnených Thomayerovou nemocnicou je to pažerákový hlas, ktorý sa však musí pacient naučiť. A potom je to takzvaný elektrolarynx - aparát, ktorý sa prikladá na bočnú stranu krku a ktorý vydáva zvuky pripomínajúce elektronický hlas.

Vo fáze výskumu a vývoja sú teraz aj umelé hlasivky. Tento objav si nechali pred dvoma rokmi patentovať vedci z Českého vysokého učenia technického.

01 - Modified: 2017-11-12 20:02:46 - Feat.: 0 - Title: Rakovina, ktorá začína chrapotom. Aký je typický pacient s touto diagnózou? 02 - Modified: 2018-12-25 08:35:53 - Feat.: 0 - Title: Osem skorých príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 08:39