Sandra Sokologorská
StoryEditor

Transplantácia kostnej drene býva poslednou šancou. Kto môže byť darcom?

20.02.2018, 19:55
Autor:
sansanTASRTASR
Základným predpokladom toho, aby bola transplantácia úspešná, je vhodný darca a počet žiadostí o ich vyhľadanie stále stúpa. Podľa súčasných štatistík sa pre každého siedmeho pacienta darca nenájde.  

Nadácia Kvapka nádeje preto počas rokov zorganizovala kampane, ktorých cieľom bolo zvýšiť počet darcov. Kampaň Máte slinu? sa začala v decembri 2015. Bola prelomová v tom, že dovtedy sa mohli darcami stať len tí, ktorí odovzdali vzorku krvi. Správca nadácie však našiel firmu, ktorá vyrába nádobky podobné skúmavke, do ktorých stačí dať svoje sliny. Slovenská pošta ju každému ochotnému darcovi pošle zadarmo a ten ju tiež zadarmo pošle späť.    

Od júla 2016 odštartovala druhá fáza kampane pod názvom Dobrák od kosti. Aktuálny údaj, ku ktorému tieto kampane prispeli, uvádza v januári 2018 databázu 16 131 registrovaných darcov kostnej drene.

„Touto kampaňou sa nám podarilo zvýšiť povedomie na Slovensku v otázke darcovstva, prečo je to dôležité, komu sa tým zachraňuje život. Vysvetlili sa tým niektoré základné otázky, týkajúce sa transplantácie kostnej drene, darcovstva, či to bolí, alebo ako sa to robí. Dostali sme to medzi ľudí. Čo sa týka kvantitatívnych čísel, v roku 2015 mal národný register päť a pol tisíca darcov, dnes je to 16 131 darcov vďaka práve týmto kampaniam. Ten počet by sme chceli ešte zvýšiť, budeme sa venovať našim ďalším aktivitám na pomoc detským onkologickým pacientom," uviedol správca Nadácie Kvapka nádeje Štefan Bernát.

Celosvetovo je na svete registrovaných 27 miliónov darcov. V roku 2015 bolo na Slovensku realizovaných 72 transplantácií kostnej drene detským aj dospelým pacientom. Vďaka darcom a sponzorom nadácia doteraz podporila charitatívne projekty zamerané na detskú onkológiu na Slovensku sumou viac ako 1 600 000 eur.

V Národnom registri darcov kostnej drene v Univerzitnej nemocnici Bratislava sa vyšetrujú a vyhodnocujú transplantačné znaky pacientov a potenciálnych príbuzných, ale aj nepríbuzných dobrovoľných darcov. Registre sú prepojené prostredníctvom Svetovej asociácie darcov kostnej drene (WMDA), čím sa zvyšuje šanca nájsť vhodného nepríbuzného darcu. Najviac darcov pre slovenských pacientov evidujú z Nemecka. Šanca, že bude darca vybratý z databázy predstavuje asi jedno percento.  

Nadáciu Kvapka nádeje na Slovensku založila Vendula Svobodová v júli roku 2010 s cieľom trvale a kontinuálne podporovať liečebné, školské, kultúrne a sociálne potreby chorých detí, a to predovšetkým detí s nádorovým ochorením.

"Prvým projektom Nadácie Kvapka nádeje bola Transplantačná jednotka kostnej drene na bratislavských Kramároch, kde sme sa snažili pomáhať nielen prístrojovým vybavením, ale dostali sme sa až k zháňaniu dobrovoľných darcov. Pre pacientov býva transplantácia poslednou nádejou na život, preto je táto pomoc nás všetkých pre nich nesmierne dôležitá," povedala členka správnej rady nadácie Jarmila Hargašová Lajčáková. 

Zároveň zdôraznila, že nepríbuzenskí darcovia sú zaradení do celosvetového systému, to znamená, že ich môžu požiadať o darcovstvo z ktoréhokoľvek kúta sveta, nielen zo Slovenska. Príbuzný darca môže darovať kostnú dreň aj viackrát.   

Ako prebieha transplantácia?

Pri transplantácii kostnej drene ide o nahradenie chorých a nefunkčných krvotvorných buniek zdravými bunkami darcu. Týka sa to ochorení, ako sú leukémie, aplastické anémie, kosáčikové anémie. Cieľom je tiež obnovenie imunitného systému, ktorý má potom bojovať s preživšími nádorovými bunkami. Nahradia sa krvotvorné bunky a obnoví sa normálna funkcia kostnej drene zničenej vysokými dávkami chemoterapie alebo rádioterapie. Nahradenie kostnej drene geneticky zdravou dreňou má zabrániť ďalšiemu poškodeniu krvotvorby spôsobenej geneticky podmieneným ochorením, napríklad pri Hurlerovom syndróme alebo adrenoleukodystrofii.

"Je to v princípe jednoduchý proces, netreba si to predstavovať ako operáciu. Štep od príbuzného alebo nepríbuzného darcu podávame po odbere ako transfúziu do žily alebo centrálneho venózneho katetra, takže to prebieha pomerne bezproblémovo. Ale ešte predtým nato potrebujeme pacienta dôkladne pripraviť, aby sa štep ujal, pretože inak hneď po podaní môže dôjsť k vážnym komplikáciám," povedala pre HNScience primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene, Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb Júlia Horáková.

Všetko závisí od diagnózy konkrétneho pacienta, každému sa to musí "ušiť na mieru". 

Človek, ktorý môže byť darcom, to musí urobiť z vlastnej vôle, mať viac ako 18 rokov a spĺňať určité kritériá, ako napríklad predpokladať, že je zdravý. "Keď ho náhodou vyberú, potom sa to už prísnejšie špecifikuje," doplnila.  

Na Slovensku sa nepríbuzenské transplantácie u detí vykonávajú na transplantačnej jednotke kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb. Dospelí pacienti môžu podstúpiť transplantáciu na klinikách hematológie a transfuziológie LFUK, SZU a UNB.

01 - Modified: 2017-10-25 09:16:47 - Feat.: - Title: 2 roky dozadu ju lekár púšťal z nemocnice so slovami: „Už vám nemáme ako pomôcť.“
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 12:39