Pixabay
StoryEditor

Ako bude vyzerať medicína o 20 rokov? Vyliečiteľné HIV i boj ľudstva s novými chorobami

22.02.2018, 13:00
Nie je to tak dávno, čo boli HIV a AIDS jednými z najväčších zdravotných hrozieb ľudstva a vedci márne hľadali vhodný liek. V roku 2038 sa pokojne môže stať, že tieto choroby už budeme poznať predovšetkým z odbornej literatúry a starých novín. Bojovať však budeme s novými chorobami.

Na AIDS zomreli po celom svete milióny ľudí, ďalšie desiatky miliónov potom majú vo svojom tele vírus HIV, ktorý AIDS spôsobuje. Karta sa však obracia a nie je vylúčené ani to, že ľudstvo bude mať túto zákernú chorobu relatívne skoro pod kontrolou, píše iDNES.

"Je možné, dokonca aj pravdepodobné, že HIV bude možné o dvadsať rokov z tela odstrániť. Už teraz sa z nákazy HIV pri správnej liečbe stal skôr chronický stav, ktorý sa dá zvládnuť - AIDS sa vôbec nerozvinie. Prial by som si, aby sme boli za dvadsať rokov schopní poraziť najrozšírenejšie choroby dneška - diabetes, rakovinu, kardiovaskulárne choroby. Iba lepšia liečba však nestačí, musí sa zlepšiť aj prevencia a životný štýl nás všetkých," hovorí Jakub Dvořáček, výkonný riaditeľ Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu.

Optimistickí sú aj experti OSN, ktorí sa HIV a AIDS venujú dlhé roky. "Ak do roku 2020 urýchlime všetky dostupné opatrenia, budeme na ceste k tomu, aby sme do roku 2030 s epidémiou skoncovali," povedal pred časom Michel Sidibe, riaditeľ Programu OSN pre HIV a AIDS. Pozitívne očakávania vychádzajú z údajov, podľa ktorých významne klesol počet ľudí, ktorí na AIDS zomreli.

Stovky miliárd do vývoja liekov
Niet sporu, že za dvadsať rokov budú farmácia a zdravotníctvo o veľký kus ďalej. A zďaleka nejde len o HIV. Rýchly technologický rozvoj a obrovské ​​prostriedky investované do výskumu zásadne mení tvár medicíny. Len v Spojených štátoch sa do vývoja nových liečebných prípravkov dávajú v prepočte miliárd eur ročne. Obdobná suma sa investuje aj v Európe.

"Dá sa predpovedať, že koncom tridsiatych rokov tohto storočia budú lekári schopní vyliečiť rad vážnych i smrteľných chorôb. A vracať do bežného života vážne zranených alebo od narodenia postihnutých ľudí," odhaduje Dvořáček.

Búrlivý rozvoj čaká medicínu v oblasti operačných postupov, liekov, diagnostiky aj rôznych pomôcok či rovno náhrad častí ľudského tela. Niektoré správy naznačujú, že možno bude možné na mieru "vypestovať" a ľuďom transplantovať stratené alebo nefunkčné orgány, obnoviť poškodenú miechu, bežne kompenzovať stratené funkcie pomocou implantátov.

"Mnohé z týchto 'zázrakov medicíny' sa už stávajú realitou - veď napríklad pacienti s bionickými končatinami alebo očami už chodia medzi nami. Existujúce postupy sa budú naďalej zdokonaľovať," hovorí Dvořáček.

Robot v ľudskom tele
Chemik František Štěpánek je zase presvedčený, že už v blízkej budúcnosti budú miniatúrni chemickí roboti dopravovať lieky presne na to miesto v tele pacienta, kde sú potrebné. Aktivovať by ich mali lekári na diaľku. Uplatnenie nájdu predovšetkým pri liečbe nádorových ochorení a ako nová generácia antibiotík. Budú pôsobiť len tam, kde to v tele bude potrebné.

"Ten robot je na svojom povrchu opatrený molekulami, protilátkami, ktoré rozpoznajú povrch buniek, ku ktorým sa má prilepiť," povedal v Českej televízii Štěpánek, ktorý pôsobí na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe.

"To, že liek v tele dopraví priamo na miesto určenia miniatúrny robot, už nie je nepredstaviteľná hudba budúcnosti," súhlasí aj Dvořáček, podľa ktorého je hitom modernej medicíny takzvaná cielená liečba. "Zasiahne v určitom okamihu replikačného cyklu vírusu alebo zablokuje určitý mechanizmus, ktorý potrebujú k svojmu šíreniu nádorové bunky. Liečba teda je účinnejšia a nepostihne toľko zdravé tkanivo. Čím ďalej viac je reálne ušiť liečbu na mieru pacientovi s nejakou konkrétnou vzácnou genetickou mutáciou či formou choroby, "konštatuje Dvořáček.

Vývoj nových liekov silne zmení - a vlastne už do značnej miery zmenili - nové poznatky z oblasti genetiky a biologických pochodov v tele, ktoré sú späté s konkrétnou chorobou. Vyvíjajú sa lieky vyrábané s pomocou živých organizmov - takzvané biologické lieky. Aj o nich v budúcnosti ešte veľa počuť.

Očkovanie proti rakovine
Spolu s tým, ako sa bude vyvíjať cielená liečba, je možné čakať aj ďalší rozvoj medikamentov pre menej početné skupiny pacientov, ktorí sú niečím špecifickí, majú napríklad nejaký zvláštny typ nádoru. Jedným z trendov je zvláštny prístup k liečbe žien a mužov, pretože určité liečivé látky môžu u každého pohlavia účinkovať trochu inak. Pravdepodobne budú tiež vyvinuté vakcíny proti ďalším vážnym chorobám.

"Pred rokmi by nikto neveril na možnosť dať sa očkovať proti rakovine. Dnes to možné je: proti rakovine krčka maternice či hrtanu - teda proti ich pôvodcovi, ľudskému papilomavírusu, očkovanie proti hepatitíde B, ktorá spôsobuje rakovinu pečene. Budeme sa stretávať aj s terapeutickými vakcínami," usudzuje Jakub Dvořáček.

Nádej pre vážne chorých
Vlastne už teraz majú vážne chorí nádej, že vedci prídu v najbližšej dobe s liekom na ich chorobu. Každoročne prichádzajú na trh desiatky nových liekov. Vlaňajší rok bol v tomto ohľade mimoriadny: v USA bolo schválených 46 registrácií nových originálnych liekov, čo je najviac za uplynulé dve dekády.

"Za pozornosť stojí, že sedemnásť z týchto liečiv malo status prelomovej terapie, teda takej, ktorá pokrýva nejakú pálčivú potrebu pacientov, alebo u nej klinické výsledky naznačujú veľký potenciál pri liečbe vážnych a život ohrozujúcich chorôb," poznamenáva Dvořáček. Najväčším rozvojom prechádzajú napríklad liečebné prípravky v onkológii. "Alebo liečba chronických vírusových nákaz, diabetu či neurodegeneratívnych chorôb. A tiež autoimunitných chorôb, ako sú reumatické ochorenia alebo chronické črevné zápaly," dodáva.

S tým, ako sa ľudstvo bude vysporiadavať so "starými" chorobami, sa na druhej strane objavujú nové choroby. Nie inak tomu bude aj o dvadsať rokov. Je to napríklad tým, že baktérie a vírusy, teda pôvodcovia infekčných chorôb, prechádzajú evolúciou, mutujú, prispôsobujú sa prostrediu. Každoročne to je napríklad vidieť na "bežnej" chrípke, ktorá je vlastne zakaždým trochu iná.

"Tiež priamo v genóme človeka dochádza k mutáciám - tak vznikajú nové vrodené, geneticky podmienené choroby. Rad chorôb je civilizačných, pramení z nášho meniaceho sa životného štýlu a meniaceho sa prostredia. Dnes navyše vďaka lepšej diagnostike a poznaniu o genetike zisťujeme, že niektoré choroby sú v skutočnosti súborom viacerých rôznych chorôb s podobnými prejavmi. Ak sa v budúcnosti objaví vážny problém, veda sa ho nepochybne znovu pokúsi vyriešiť," hovorí šéf Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu.

01 - Modified: 2018-02-13 19:12:14 - Feat.: 0 - Title: Vesmír v roku 2038: Satelity budú nenahraditeľné aj pre narkomafiu 02 - Modified: 2017-09-22 14:59:39 - Feat.: 0 - Title: Prelom v liečbe zákernej choroby. Nová protilátka dokáže zničiť 99 percent vírusov HIV
01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-03-14 07:07:49 - Feat.: - Title: VIDEO Adela Vinczeová búra mýty. Pred publikom sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV 04 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 05 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 07:42