StoryEditor

Peniaze občas prevalcujú zdravý rozum, boj proti starnutiu vyzerá komicky, hovorí plastický chirurg

10.06.2018, 00:01
Pozrite si v HNtelevízii rozhovor s plastickým chirurgom Miroslavom Mendelom. 

"Ak sa už neviete stotožniť s danou operáciou, keď to prekročí hranice, je dobré povedať nie," hovorí Miroslav Mendel. Každý má svoju hranicu inde, model krásy je množstvo, no lekár musí spozornieť hlavne vtedy, ak by zákrok ohrozil zdravie ženy. 

"Nevieme urobiť čokoľvek, čo by si náš pacient zaželal. Fenoménom doby je, že každý si myslí, že ak to ide inému, pôjde to aj mne. Ale pravda je, že každý organizmus je iný. Medicína je zaujímavá v tom, že nikdy ten začiatočný status nie je rovnaký," hovorí plastický chirurg. 

Priznáva, že ženám ide často o zvýšenie sebavedomia. "Vždy je to pocitová záležitosť, žena si myslí, že by mala mať väčšie prsia. A my vieme jej sebavedomie zlepšiť. U starších žien sú dôvodom zmeny v organizme, telo mení svoj tvar, mení sa elasticita tkanív. Mnohokrát to vnímajú tak, že po zmene sa im otvoria nové obzory, budú šťastnejšie." 

Ak je dôvodom iba muž, pre mňa je to prekážkou na vykonanie operácie, tvrdí Mendel. "Ak to chce priateľ či manžel, nie je to správne. Nemôžeme si myslieť, že peniazmi môžeme manipulovať s inými ľuďmi." 

Mal by chirurg plniť všetky priania svojich klientov, napríklad urobiť mužovi jazvu na tvári, tak ako to povedal v rozhovore pre svetevity.sk Jozef Fábry? "To už nie je ani hraničná záležitosť, nerobíme niečo estetické a vtedy financie prevalcujú zdravý rozum. Podľa mňa chirurg mal povedať jednoznačné nie."

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 10:42