StoryEditor

Keď chrbát a kĺby štrajkujú. Aké choroby môžu signalizovať?

17.06.2018, 00:01
Bolia nás a bolia nás často. Chrbát a kĺby už aspoň raz potrápili takmer deväťdesiat percent Slovákov. Prečo sa to však stále deje? A čo okrem sedavého životného štýlu tieto bolesti môže spôsobiť?

Spoznajte osvedčené aj nové metódy, ako ich zvládnuť.

Usmievavá stará mama (ktorá vyzerá, akoby jej ledva ťahalo na päťdesiatku) si namaže kolená a potom si doobeda s vnúčaťom kope na dvore loptu a večer sa, vyparádená, zvŕta s rovnako mladistvo pôsobiacim manželom. Alebo striebrovlasý pán (ten si pre zmenu natiera chrbát), ktorému sa bolestná grimasa zmení na deň plný radosti a práce v záhradke, pri ktorej bez problémov dvíha ťažké krhly a zohýba sa k záhonom.

To, čo v reklamách pôsobí tak ľahko a bezstarostne, prebieha v skutočnom živote neraz diametrálne odlišne. Mnohé staré mamy a starí otcovia sa s námahou postavia z kresla a kým sa ako-tak rozhýbu, krivkajú po miestnosti podobne ako Joffrey de Peyrac v kultovej Angelike. No a, žiaľ, nielen starí otcovia a staré mamy, ale aj čoraz viac čoraz mladších ročníkov trápia úporné bolesti chrbta a kĺbov. Čím to je a najmä čo s tým robiť? Existuje nejaká zázračná mastička alebo niečo iné, čo by dokázalo tieto problémy raz a navždy vyriešiť? A kedy sú bolesti chrbta iba symptómom niečoho úplne iného? Skúsme spolu nájsť odpoveď aspoň na niekoľko z týchto otázok.

Dlhodobá bolesť je problém
V prvom rade si nalejme čistého vína (inak je z neho aj dobrý obklad na boľavé kĺby): problémy s chrbticou alebo s chrbtom ako takým má podľa štatistík až osemdesiat percent Slovákov. Ak by sme sa poobzerali po susedoch z okolitých krajín, čísla by boli veľmi podobné. Odborníci sa zhodujú, že prevažnú väčšinu toho má na svedomí náš životný štýl.

„Laicky povedané, odkedy sme sa zo štyroch končatín postavili na dve, odvtedy sa začali naše ťažkosti aj s chrbticou,“ hovorí anestéziológ a algeziológ a riaditeľ Centra liečby bolesti Pain Clinic Ireneusz Przewlocki, ktorý sa liečbou bolesti zaoberá viac než 25 rokov. Aj preto vie porovnať, ako sa slovenské chrbty zmenili.

„Viac sedíme a zhoršili sme si celkovo životný štýl, takže problémov, ktoré sú následkom dlhodobého sedenia a zlého životného štýlu, je dnes jednoznačne viac. Na druhej strane, v minulosti ľudia museli aj tolerovať viac bolesti, pretože nemali iné možnosti liečby. Ak niekto napríklad mal bolesti chrbta v 60. až 70. rokoch, nedali sa diagnostikovať, pretože neexistovalo ani CT, ani magnetická rezonancia. Ako však pokročila intervenčná diagnostika, zlepšujú sa aj možnosti liečby,“ približuje.

A práve to by nás, teoreticky, malo zvýhodniť. No celkom sa tak nedeje. A čo nás bolí najviac? „Najčastejšie je postihnutá oblasť bedrovej a krčnej chrbtice,“ povedal v rozhovore pre český magazín Téma prednosta Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe a popredný odborník na operácie chrbtice Martin Krbec.

Zároveň upozorňuje, že ak niekoho bolí chrbtica v pokoji v noci, telo nereaguje na bežné analgetiká, ako sú paralen alebo ibuprofen, a trvá to týždne, mala by sa chrbtica cielene vyšetriť. Pozornosť tiež treba podľa neho venovať tomu, ak sa k bolesti pridruží brnenie alebo poruchy citlivosti končatín, či dokonca poruchy motoriky.

Obličky aj srdce
Prvou inštanciou by však rozhodne nemal byť ortopéd alebo fyzioterapeut, ale všeobecný lekár. Známy český fyzioterapeut Pavel Kolář upozorňuje, že bolesť chrbta, ramena, ale aj iných oblastí pohybového systému býva aj prvým prejavom závažných chorôb. On sám sa v ordinácii stretol s pacientmi, ktorí prišli s opísanými ťažkosťami, no nakoniec sa ukázalo, že majú onkologické ochorenie.

Ak si, ľudovo povedané, necítite kríže, nemusia to byť presilené svaly či opotrebovaná medzistavcová platnička, ale pokojne aj rakovina močového mechúra, karcinóm pankreasu, prípadne zápal obličiek. Bolesť v hrudnej časti chrbtice zas môže indikovať infarkt.

„Chrbtica vedie stredom nášho tela, srdce i obličky k nej majú veľmi blízko a nervy, ktoré do nich a z nich vedú, majú úzky vzťah k chrbtici. Dochádza k ic...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 02 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu 03 - Modified: 2023-10-16 10:36:29 - Feat.: - Title: Prinášame tipy a triky lekárov na to, ako prežiť v kancelárii bez bolestí chrbta, očí či zápästia 04 - Modified: 2023-08-24 09:28:52 - Feat.: - Title: Zlé sedenie či preťažovanie ničí deťom chrbát. Ako správne zvoliť aktovku, aby ste im neskrivili chrbticu 05 - Modified: 2022-12-15 08:50:10 - Feat.: - Title: Energická herečka Jiřina Bohdalová je pripútaná k nemocničnému lôžku. Má zlomený stavec
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 13:32