Youtube/FestivalEvolution CZ
StoryEditor

Každý je zodpovedný za utváranie tela, v ktorom žije, hovorí lekár slávnych

Je jedným z predných učiteľov celostnej medicíny a osobného rozvoja. Jeho klientmi sú napríklad Leonardo DiCaprio a Hillary Clintonová.

"Zdá sa mi, že predpisujem príliš veľa liekov," hovorí americký lekár indického pôvodu Deepak Chopra. Preto spojil východné liečiteľské umenie s tým najlepším zo západnej medicíny, píše Xman.cz.

Myslíte si, že môžeme oddialiť starobu?
V starovekom Ríme žili ľudia priemerne dvadsaťosem rokov. Do roku 2020 môže v niektorých krajinách dosiahnuť priemerná dĺžka života deväťdesiat rokov. Život je úžasne flexibilný. Vplyvy, vďaka ktorým trvá, sú minimálne tak silné ako tie, ktoré ho rozkladajú. Keď v centre znečisteného mesta vysadíte borovicu Balfourovu, ktorá bežne rastie na vetrom bičovaných hrebeňoch Skalistých hôr vyše dvetisíc rokov, možno vydrží päťdesiat. Biele pokusné myši žijú zhruba dva roky. Ak v laboratóriách schladíte ich telesnú teplotu, znížite príjem kalórií na minimum, ale zachováte dostatok vitamínov, minerálov a proteínov, predĺžite im život až trojnásobne. Akonáhle však myš denne vystresujete tesným kontaktom s mačkou, uhynie za pár týždňov.

K čomu by ste prirovnal ľudské telo?
Aj keď sa nám zdá, že je celistvé, v skutočnosti sa podobá ohňu, ktorý slabne a znovu sa zapáli. V tele máme trilióny buniek tvorených atómami, ktoré nimi prelietavajú. Trvá tisícinu sekundy, než sa v pľúcach vymení kyslík a oxid uhličitý. Z mozgových buniek sú pumpované dovnútra a von tristokrát za sekundu ióny sodíka a draslíka. Srdcový sval získava kyslík z hemoglobínu v krvi tak rýchlo, že sa žiarivo červená krv zásobujúca srdce vracia cez koronárne tepny v priebehu niekoľkých sekúnd takmer čierna. Je to obrovská slučka spätnej väzby skladajúca sa z bilióna malých slučiek. Všetky bunky sa navzájom rozprávajú a počúvajú odpovede. A potom je tu mozog s miliardami neurónov. Tie vytvárajú možno kvadrilion spojov zvaných synapsie, ktoré sú v neustálom dynamickom stave a menia sa tým, ako reagujú na okolitý svet.

V knihe Supermozog tvrdíte, že hlava náš svet nielen interpretuje, ale aj vytvára. Čo to znamená?
Mozog je miniatúrny a zároveň úžasný zázrak prírody. Všetko, čo sa deje v mysli a mozgu, priamo ovplyvňuje fyziológiu tela pomocou neurotransmiterov ako dopamín, oxytocín a serotonín. Prvé tajomstvo zdravia spočíva v tom, že sa pre ne musíte vedome rozhodnúť, čo znamená zásadnú zmenu prístupu. A v tom spočíva princíp ajurvédy.

Čo to je?
Ajurvéda vznikla v Indii. Pochádza z koreňov dvoch sanskrtských slov: ayus označuje život, véda poznanie. Stelesňuje múdrosť mudrcov, ktorí svoje umenie vymysleli ešte predtým, než boli postavené pyramídy, a odovzdávajú ho päťtisíc rokov z generácie na generáciu. Podstata ajurvédy spočíva v tom, že telo je hlboko ovplyvňované mysľou. Schopnosť oslobodiť sa od chorôb teda záleží na tom, či sa dokážeme spojiť s naším vedomím, uviesť ho do rovnováhy a tú potom rozšíriť do celého tela.

Deepak, ste v jednej z najmaterialistickejších krajín sveta.
Pochopte, že všetko, čo označujeme ako hmotu, informácie, energiu, priestor, to sú len ľudské konštrukcie predstavujúce skúsenosť v ľudskom vedomí. Dokonca aj čas je umelá konštrukcia. Pretože jediný čas je - teraz. Zvyšok je predstavivosť. Minulosť i budúcnosť je len v našich mysliach.

Ale zemeguľa predsa existuje vyše štyri a pol miliardy rokov.
Ako ľudstvo sme prešli niekoľkými štádiami poznania o tom, kto alebo čo vytvorilo vesmír. Božský vesmír vysvetľuje kniha Genesis. Máme newtonovskú klasickú fyziku, relativistickú fyziku a tiež špeciálnu teóriu relativity, kvantovú mechaniku. Takže tu máme večnú infláciu kozmických teórií. Ale žiadna nevysvetľuje, čo vesmír naozaj je.

Čo je teda vesmír?
Podľa posledných meraní tvorí vesmír zo 73 percent temná energia, ktorá ho rýchlosťou blesku rozpína ​​a pôsobí proti gravitácii. Nevieme, čo je to za silu. Rovnako tak nevieme, čo je temná hmota predstavujúca okolo 23 percent kozmu. Nie je zložená z atómov, nepohlcuje ani neodráža svetlo, ale ohýba časopriestor a spôsobuje gravitáciu našej galaxie, aby držala pohromade. Takže len zostávajúce štyri percentá kozmu sú na atómovej báze - a z nich 99,99 percenta je neviditeľný medzihviezdny prach, väčšinou vodík a hélium. Iba stotina percenta vesmíru sú tie viditeľné stovky miliárd galaxií, hviezd a planét stvorených z atómov. A teraz si uvedomte, že aj samé atómy obsahujú častice, ktoré sú na najnižšej poznanej úrovni kvantovej mechaniky zaznamenané len ako elektromagnetické vlnenie. Takže prečo tak lipneme na všetkom materiálnom, keď väčšina vesmíru je nemateriálna, neznáma alebo nepoznateľná?

Čo myslíte spiritualitou?
Náš svet prežívame každý deň skrze vedomie, čo sú naše myšlienky, pocity, emócie, prostredie, vzťahy, naše telo. Ak máte na mysli svet anjelov, víl, bohov a bohýň, to sú príbehy, ktoré sú súčasťou ľudského vedomia. Lenže bez vedomia nie je žiadna základná realita, jednoznačný svet, pretože my prežívame ľudský príbeh. Vedomie však vytvára aj inú skúsenosť - vedomie delfínov, hmyzu. To, čomu sme si zvykli hovoriť svet, je skúsenosť vo vedomí človeka. Ale nevieme, ako vyzerá svet videný hadom, ktorého zmysly vnímajú len infračervené žiarenie. Ako sa javí hmyzu, ktorý má desať očí? Ako svet vníma včela, ktorej svet zachytáva len ultrafialovú? Ako netopiere, ktorým sa skladá z odrazov ultrazvuku? To, čo nazývame skutočnosťou, je len ľudská konštrukcia.

Na svoje telo si ale môžem siahnuť.
Áno, má tvar, farbu, vydáva zvuky, je nejako cítiť. Ale aj to je príbeh, pretože neexistuje stále telo. Za rok sa v ňom vymení 98 percent všetkých atómov. Je dokázané, že žalúdočná sliznica sa obnovuje každých päť dní, pokožka každých pätnásť. Červená krvinka zanikne za dva alebo tri mesiace. Dlhšie máme pečeňové bunky - trvá niekoľko rokov, než sa vymenia. Len srdcové a mozgové bunky nás sprevádzajú po celý život a nerozmnožujú sa. Úžasné je, že všetky dĺžky života všetkých buniek riadi tá istá DNA, lebo kožné bunky a mozgové bunky sú geneticky identické.

Neuróny v mozgu, ktoré máme až do smrti, sú teda rovnaké ako čuchové bunky v nose, ktoré sa obnovujú každé štyri týždne?
Presne! Vznikli v momente počatia, keď polovica DNA vášho otca splynula s polovicou DNA matky a vytvorila jedinečný reťazec, ktorým ste sa stala vy. A potom prostredníctvom procesu, ktorý sa ešte len snažíme pochopiť, vytvorila vaša DNA všetky možné druhy špecifických buniek - mozgových, kožných, srdcových, pečeňových - s rozdielnou dĺžkou ich života. Avšak tento nekonečný kolotoč nijako nemení vašu formu alebo identitu. Na genetickej úrovni sme mimoriadne stáli, hoci náš telesný materiál prichádza a odchádza. A to jediné, čo stále zostáva, je vedomie. To je to jediné, čo skutočne máme a čo musíme vedieť rozpoznať.

Musíte uznať, že klasická medicína vylieči čím ďalej viac ľudí.
Farmaká, operácie a moderné technológie sú veľmi vhodné pri akútnych chorobách. Keď máte zápal pľúc, mali by ste si vziať antibiotiká. Keď si zlomíte nohu, potrebujete ortopéda. Lenže lieky potláčajú príznaky a nemusia vás choroby zbaviť, pretože sa zaoberajú len následkami, nie príčinami. Prevencia chorôb postihujúcich staršie osoby, ako sú infarkt, mŕtvica, rakovina, kôrnatenie tepien, artritída alebo cukrovka, síce prináša pokroky a určitú úľavu, ale hrozba je stále prítomná.

A tu má výsledky ájurvéda?
Kardiológ Dean Omish zo San Franciska pracoval so štyridsiatimi pacientmi v pokročilom štádiu srdcového ochorenia. Namiesto aby srdcové tepny spriechodnil liekmi či operatívne, so svojou skupinou sa rozhodol cvičiť jogu, meditovať a držať prísnu vegetariánsku diétu.

Ako to dopadlo?
Výsledkom bolo zníženie zrazenín, ktoré upchávali srdcové tepny. Ako sa tepny zase otvárali, začal do sŕdc prúdiť čerstvý kyslík, ktorý pacientom uľavil od bolesti na hrudníku a znížil riziko infarktu. Bola z toho senzácia. Tak Dean Omish potvrdil, že tieto základné, zdraviu prospešné zmeny životného štýlu predstavujú dlhodobý prínos pre kardiológiu a že srdcové ochorenia možno prirodzenou cestou zvrátiť. Je teda zrejmé, že ľudstvo potrebuje nové vedomosti založené na hlbšom poňatí života. Na skutočnosti, že každý je zodpovedný za utváranie tela, v ktorom žije.

A to presadzujete na klinike Chopra Center for Well Being?
Za pätnásť rokov sme s kolegami liečili vyše desaťtisíc pacientov. Klasickú západnú medicínu sme neopustili, ale rozvinuli ju. Naši lekári stále robia vstupné prehliadky, laboratórne testy a anamnézy. Naviac ale pacientov učíme nahliadnuť do seba a nájsť vo svojom vnútri to, čomu hovorím kvantovo-mechanické ľudské telo.

Za tento pojem vás mnoho kolegov tvrdo kritizuje.
Fyzici už preukázali, že základné usporiadanie prírody sa odohráva na kvantovej úrovni, ktorá ďaleko presahuje atómy a molekuly. Ajurvéda vychádza z toho, že všetky orgány a telesné procesy majú svoj kvantový ekvivalent. Kvantum je základná jednotka hmoty alebo energie najmenej desaťmiliónkrát menšia ako atóm. A práve na kvantovej úrovni sú hmota a energia zameniteľné, lebo kvantá sú tvorené neviditeľnými vibráciami, malými dávkami energie, ktoré čakajú, až získajú fyzickú podobu. Podľa ajurvédy platí pre ľudské telo to isté. Najskôr má kvantovú podobu intenzívnych, neviditeľných vibrácií, ktoré sa následne spoja do energetických impulzov a častíc hmoty. Som presvedčený, že kvantovo-mechanické telo je základom všetkého, čo sme: myšlienok, emócií, bielkovín, buniek, orgánov - všetkých viditeľných alebo neviditeľných častí nás samých.

Ako to podľa vás funguje?
Na kvantovej úrovni nefunguje žiadna časť tela samostatne od ostatných. Neexistujú žiadne drôty, ktoré by držali molekuly vašich tepien pohromade, rovnako ako neexistujú žiadne viditeľné spojenia medzi hviezdami v galaxii. A predsa držia tepny aj galaxie bezpečne v jednoliatom, dokonalom tvare. Tieto putá, ktoré neuvidíte ani pod mikroskopom, predstavujú prírodné kvantum. Bez tejto skrytej fyziológie by ani vaša viditeľná fyziológia neexistovala a nikdy by nebola ničím viac než len náhodným zoskupením molekúl.

Preto ste presvedčený, že vedomie môže liečiť?
Vedomie má obrovskú silu. Môže liečiť z utrpenia, biedy, chorôb. Môže pohnúť ľudí, aby sa splnili ich sny. Vedomie je základom všetkej kreativity, tvorby, intuície, predstavivosti. Máte rada ten okamih, keď ste uprostred prírody a zrazu vás pohltí úplné ticho? Tak práve tento pokoj v duši vám prináša spolupatričnosť s vesmírom. Pocítite, že svet je jedným veľkým poľom energie, ktorá spája všetkých a všetko na Zemi. A nielen na Zemi. Táto energia je nekonečným zdrojom sily pre celý vesmír. A vtedy môžete nájsť svoje vedomie - svoje pravé Ja.

Podľa vás je každý človek schopný vytvárať vlastnú realitu. Prečo je teda toľko ľudí chorých a nešťastných?
Realita, ktorú vidíme okolo seba, je stvorená neviditeľnými prúdmi, ktoré nami prechádzajú a sú úplne všade. Zvnútra nás podporuje kreativita a inteligencia nášho tela a jeho vrodená múdrosť. Vonku nám pomáhajú evolučné sily uchovávajúce vesmír. Takže vytváranie reality by malo viesť k takému životu, aký naozaj chceme. Preto však musíme najskôr objaviť svoju vnútornú silu.

Kde ju nájdeme?
Prechádza mozgom, ktorý funguje ako počítač. Ako ho naprogramujete, tak koná. Sú ľudia, ktorí vnímajú každý najmenší úspech a stále vyhľadávajú nové príležitosti. Vycvičí mozog tým, že vstrebávajú všetky zážitky pozitívne ako poučenie pre ďalšiu cestu. Naproti tomu ľudia trpiaci pocitom bezmocnosti sami seba vycvičili tým, že neustále v sebe posilňujú len negatívne zážitky.

Ako sa na svoje pravé Ja napojujete vy?
Stačí sa v pokoji sústrediť na dýchanie a sledovať svoje myšlienky, bez toho aby som ich akokoľvek posudzoval. Po chvíli takejto tichej meditácie sa človek upokojí, ego sa rozplynie a dovolí napojiť sa na pravé Ja. Ľudia, bohužiaľ, venujú príliš času i energie zbytočnému premýšľaniu. Ich hlava je neustále zamorená prúdom úvah o tom, v akej situácii sa nachádzajú. Napríklad nezadaného muža trápi, že nemá priateľku. Ale až ju nájde, vzťah mu prinesie nové starosti - neobmedzuje tento vzťah jeho slobodu? Ďalší neustále rieši, čo mu kto povedal a ako by sa k tomu mal postaviť. To stojí obrovskú energiu, ktorú môžete venovať niečomu inému.

Aký je liek na večné trápenie?
Stačí sa len zmieriť so situáciou, v akej práve sme. Takže sa nesnažte s problémom pobiť, ale prijať, čo vám prináša. Aj tí, ktorí vám život znepríjemňujú, do neho vstúpili, aby vás niečo naučili. Ak prijmete danú situáciu takú, aká je, môžete sa nielen ďalej rozvíjať, ale urobiť ešte ďalší krok - ušetriť energiu trénovaním trpezlivosti. V podstate to znamená zbaviť sa potreby a túžby presviedčať ostatných o tom, že vy máte pravdu a oni nie. Určite už ste niekedy boli svedkami debaty medzi vegetariánom a milovníkom mäsa. Diskusia sa pokojne vyhrotí do otvoreného sporu o morálnosti chove hydiny. Nielenže je to plytvanie energiou, ale navyše sa obe strany často ešte viac utvrdia vo svojich pozíciách. Rešpekt k druhému umožní konštruktívnu výmenu názorov na danú tému, bez toho aby sa prebúdzala zlosť alebo víťazila ustálené dogmy.

Dobre, ale ako človek môže objaviť svoju silu a hľadať spojenie s vesmírnym nekonečnom, keď má napríklad pri hlave pištoľ teroristov?
To je veľmi zložitá otázka, pretože nejde len o váš osobný problém. Ten problém je kultúrny, je spoločenský. Keď hovoríme o holokauste, zvyčajne zvaľujeme vinu len na Hitlera, na toho jediného človeka. Ale vtedy išlo o kolektívnu psychózu. Celá krajina sa zbláznila, celý svet sa zbláznil! A k tomu k tej nebezpečnej kolektívnej psychóze mimochodom dochádza aj dnes. Takmer všetko, čo robíme, nie je dobre. A obviňujeme iných ľudí. Aj my sme súčasťou toho problému.

Ako teda vidíte budúcnosť ľudstva?
Obávam sa, že ľudský experiment nebude úspešný. Ľudia si podrezávajú konár sami pod sebou. Ale mohli by to zmeniť. Hovorme o všetkom. Nezatvárajte sa do škrupín. Kľúčovou zmenou v modernej vede je aj zavedenie modelov chápajúcich inteligenciu ako základnú silu vo vesmíre. Pravdepodobnosť, že život vznikol náhodou, je zhruba rovnako tak veľká, ako že sa vrakoviskom preženie hurikán a vytvorí z neho Boeing 707.

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 10:02