Pixabay
StoryEditor

Nová nádej pre diabetikov na obzore? Testujú sa inzulínové tabletky

30.06.2018, 12:47
Autor:
sansan
Výskumný tím podáva potkanom inzulín vo forme kapsúl, čím zvyšuje nádej, že by sa mohla vyvinúť verzia pre ľudí.

Inzulínová tabletka pre ľudí s cukrovkou by mohla byť na obzore, hovoria výskumníci, dávajúc nádej, že denný režim injekcií sa jedného dňa stane minulosťou.

Diabetes 1. typu je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas nie je schopný produkovať inzulín, hormón, ktorý je rozhodujúci pre reguláciu hladín cukru v krvi.

V súčasnosti si tým, ktorí majú túto chorobu, musia podkožne podať injekciou inzulín, zvyčajne dva až štyrikrát denne. Avšak niektorí jedinci s diabetom 2. typu, u ktorých sa produkuje nedostatok inzulínu  alebo telo nereaguje na hormón, ako je potrebné, tiež potrebujú inzulínové injekcie.

Posledný výskum nie je prvým pokusom o vytvorenie inzulínovej tabletky. Iné výskumné tímy pracujú na rôznych prístupoch k výzve, zatiaľ čo niekoľko spoločností uskutočnilo klinické skúšky na ich vlastných inzulínových pilulkách. Žiadne z nich však nie sú komerčne dostupné.

Zmes v špeciálnych kapsuliach

V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences Samir Mitragotri, spoluautor štúdie spolu s kolegami z Harvardovej univerzity uvádza, ako sa priblížili novým prístupom rozptýlením inzulínu v kvapaline zloženej z dvoch zložiek, živiny nazývanej cholín a geranovej kyseliny, ktorá sa používa ako potravinárska aróma a prirodzene sa vyskytuje v kardamóme.

Tím dal zmes do kapsúl vyrobených z materiálu, ktorý odolával žalúdočnej kyseline a injekčne ich podal šiestim potkanom. Hladiny cukru v krvi zvierat rýchlo klesli, v priemere dosiahli približne 62 percent počiatočných hladín v prvých dvoch hodinách a 55 percent po 10 hodinách.

Naproti tomu inzulín vo fyziologickom roztoku, kapsule obsahujúce kvapalinu cholín/geranovú kyselinu ako takú alebo prázdne kapsule, všetky mali malý účinok na hladiny glukózy v krvi.

Keď tím podal pätinu dávky inzulínu trom potkanom ako podkožnú injekciu, hladina glukózy v krvi rýchlo klesla na približne polovicu počiatočnej hladiny, ale po štyroch hodinách sa do značnej miery vrátila. 

Kedy to bude?

Tím uviedol, že ďalšie experimenty naznačujú, že kvapalina, v ktorej bol inzulín rozptýlený vo vnútri kapsuly, zabraňuje rozpadu hormónov v tráviacom systéme po rozpustení kapsuly, pomáha inzulínu prechádzať hlienovou vrstvou čriev a otvára tesnenie medzi susednými bunkami obklopujúcimi črevá, čím pomáha inzulínu prejsť do ciev.

"Pretože je schopná robiť všetky tri veci, ktoré sú troma hlavnými bariérami pri orálnom podávaní inzulínu, je veľmi účinná pri zvyšovaní jeho absorpcie," povedal Mitragotri.

Tím tiež zistil, že inzulín v kvapaline zostal stabilný počas dvoch mesiacov pri izbovej teplote a najmenej štyri mesiace, ak bol v chladničke. Na rozdiel od toho, povedal Mitragotri, inzulínové roztoky na injekciu musia byť zmrazené a vydržia len niekoľko týždňov.

Avšak inzulínová pilulka nebude dostupná tak skoro. Kapsuly boli doteraz testované iba na malom počte nediabetických zvierat a mohlo by trvať niekoľko rokov, kým sa začnú klinické testy.

01 - Modified: 2018-06-27 10:54:39 - Feat.: 0 - Title: Máte cukrovku alebo choré srdce? Na toto nesmiete zabudnuť pri cestovaní do zahraničia 02 - Modified: 2017-12-15 10:18:46 - Feat.: 0 - Title: Nádej pre budúcich diabetikov. Našli spôsob, ako "oklamať" bunky 03 - Modified: 2017-11-18 20:23:16 - Feat.: 0 - Title: Lekár: Cukrovka aj nadváha spôsobujú poruchy erekcie. Takto proti nim zabojujte
01 - Modified: 2024-04-22 12:09:28 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky? 02 - Modified: 2024-03-20 17:10:39 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o cukrovke. Hrozí len tým, čo jedia sladké a sú starí 03 - Modified: 2024-03-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 05 - Modified: 2023-12-06 09:03:03 - Feat.: - Title: Neliečená cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:06