"Ak ste zatiaľ nedostali chrípku, nie je príliš neskoro. Chrípka nezmizne až do marca, takže pravdepodobne takže nákaza bude možná minimálne ďalší mesiac,“ povedala Taylorová. Podľa nej existuje mylná predstava, že vakcína proti chrípke spôsobí ľuďom chrípku. "To nie je pravda, je to neaktívny vírus," dodala.Pixabay
StoryEditor

Nebezpečné mýty o očkovaní. V ohrození sú najmä deti

Zbytočné, či dokonca nebezpečné? Odporcovia povinného očkovania detí majú hneď niekoľko dôvodov, prečo nechcú so svojimi potomkami absolvovať kolotoč injekcií.

Vidia v ňom predovšetkým riziko pre imunitný systém tých najmenších detí. O tom, čo na to hovoria odborníci, píše týždenník 5plus2.

V súvislosti s očkovaním sa často spomína kolektívna imunita, ktorá má spoločnosť dostatočne chrániť pred chorobami, ktoré páchali najväčšie škody v minulom storočí a dnes už patria minulosti.

Rodičia by podľa kritikov príkazov mali o očkovaní rozhodovať sami a nie sa riadiť striktnou povinnosťou. Lekári však majú na tieto argumenty jednoduchú odpoveď. Opierajú sa pritom okrem iného aj o nedávnu vlnu ochorení osýpkami, ktorá vypukla naposledy na jar.

"Keby sme zrušili povinné očkovanie, tak sa nebudeme baviť o sto päťdesiatich pacientoch, ale o tisícoch - a deti nám začnú znovu umierať," hovorí jednoznačne detská lekárka Alena Šebková a naráža tak na skutočnosť, že aj zdanlivo prekonané choroby, ako je záškrt, rubeola alebo tetanus, by sa v extrémnom prípade mohli stať znovu hrozbou.

Nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré so sebou môže očkovanie prinášať, avšak odborníci nepopierajú. U detí, ale aj dospelých sa môže objaviť horúčka, bolestivosť alebo tiež opuchy v oblasti vpichu a v niektorých prípadoch môže ísť skutočne o veľmi nepríjemné komplikácie. Napriek tomu však väčšina lekárov zastáva názor, že vyhnúť sa očkovaniu znamená podstúpenie omnoho väčšieho rizika.

Podvrh s autizmom
Asi najväčším mýtom je strach z toho, že očkovacie látky môžu spôsobovať autizmus. Takéto tvrdenie podľa vedcov nemá žiadnu faktickú oporu. Príčina autizmu doteraz zostáva neznámou, a pretože jeho prvé príznaky sa často prejavujú už v druhom roku života, čo zodpovedá dobe, keď sa očkujú niektoré látky, začali sa medzi týmito dvoma faktami hľadať spojitosti.

Stalo sa tak už v roku 1998 mužovi menom Andrew Wakefield, ktorý označil očkovanie ako príčinu autizmu vo svojej štúdii, ktorú publikoval britský časopis Lancet. Jeho práca vzbudila taký rozruch, že ju následne tri roky skúmala britská lekárska komora.

Po sérii dôkladných nezávislých prieskumov však komora označila štúdiu za podvrh, ktorý nemá oporu v reálnych vedeckých faktoch, a bola mu odobratá lekárska licencia. Obavy z autizmu, ktoré ale pred dvadsiatimi rokmi vyvolal, zotrvávajú v časti spoločnosti dodnes.

Určitý nepokoj vyvoláva aj fakt, že vakcíny obsahujú aj hliník, ktorý je pre ľudský organizmus nebezpečný. Je však potrebné si uvedomiť, že tento kov je obsiahnutý prakticky všade okolo nás, materské mlieko a vodu nevynímajúc. Množstvo hliníka obsiahnutého v očkovacích látkach sa však ani zďaleka nepribližuje tolerovanému obsahu, ktorý je stanovený na 2 mg/kg na deň.

Podceňované pneumokoky
Pneumokokové ochorenia sú typickým príkladom podceňovaného rizika. Pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pripravia ročne o život 1,6 milióna ľudí.

K najrizikovejším skupinám patria okrem seniorov nad 65 rokov predovšetkým deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom. "Pneumokoky sa šíria kvapôčkovou infekciou, teda kašľom a kýchaním, ale nákaza je možná aj slinami. Svojim nosičom nespôsobujú problémy, pokiaľ nedôjde k oslabeniu obranyschopnosti napríklad pri viróze. Potom môžu preniknúť do ďalších častí tela a spôsobiť závažnú infekciu," vysvetľuje Jana Kozáková, vedúca Národného referenčného laboratória pre streptokokové nákazy s tým, že pneumokokmi môže byť navyše človek napadnutý opakovane.

Ochorenie, ktoré spôsobí pneumokoková infekcia, môžu mať trvalé následky. Častým problémom detí je zápal stredného ucha, ten majú u novorodencov v polovici prípadov na svedomí práve pneumokoky. V horších prípadoch po sebe komplikovaný zápal môže zanechať poškodenie sluchu, čo máva vplyv na celkové zhoršenie vývoja.

Ešte závažnejšie následky môže zanechať meningitída čiže hnisavý zápal mozgových blán, čo je najzávažnejšie pneumokokové ochorenie. Vzniknúť môže aj pri zápale stredného ucha, keď baktérie prestúpia z ucha až k mozgovým blanám. Aj po vyliečení môže choroba zanechať trvalé následky. Okrem poškodenia zraku a sluchu hrozí najmä u detí porucha mentálneho vývoja.

01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:02