Pixabay
StoryEditor

Liečba pijavicami. Metóda preverená stáročiami alebo pochybný prežitok?

01.08.2018, 00:01
Autor:
Josef HoraJosef Hora
Aj vo svete si moderná medicína vie k využitiu tohto parazita nájsť svoju cestu.

Letný vietor čechrá záclony otvoreného okna v pražskej Opletalovej ulici. Práve tu je malá ordinácia s jedným lôžkom, pracovisko terapeuta Karla Kučeru. Počítač, mikroskop, niekoľko kníh, základný zdravotnícky materiál a potom to hlavné - poháre plné tmavých "červov" čiže pijavíc.

Také vybavenie stačí na to, aby sa tento 53-ročný terapeut mohol venovať hirudoterapii, teda liečbe človeka pijavičkou lekárskou. Denne mu do ordinácie dochádza niekoľko ľudí s problémami ako neuropatia, ekzémy, zápaly a opuchy končatín a mnoho ďalších, s ktorými si malý parazit vraj poradí. Jeho liečebná metóda rozhodne nie je nič zakázané, hoci oficiálne sa k nej lekári stavajú skôr rezervovane.

"Hirudoterapia je metóda už veľmi zastaraná a lekármi v Česku nepoužívaná, preto v súčasnej dobe nie je ani nijako legislatívne upravená," vysvetľuje pre týždenník 5plus2 česká hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Gabriela Štěpanyová.

V USA niektoré renomované kliniky pijavice využívali pri liečbe určitých pooperačných stavov. "Trebárs keď sa prišije prst, ale je porušený odtok krvi žilami. Tam sa nechala prisať pijavica, ktorá okrem iného púšťala do rany hirudín, znižujúci zrážanie krvi. Keď sa s touto metódou vydržalo dostatočne dlho, nové cievy začali prerastať do tkaniva," popisoval pred rokmi plastický chirurg Miroslav Tvrdek.

Na vlastnú krv
Ale späť k príbehu terapeuta Karla Kučeru. Svojim prvým pacientom bol pred desiatimi rokmi on sám. "Dvakrát ma pri jazde na bicykli zrazilo auto. Prišiel som o oko, trpel som veľkými bolesťami kolien. Postupne som sa cez rôzne masérske kurzy a jogu dostal práve k pijaviciam," hovorí. Prestali mu opúchať kolená a zmizla ich bolesť pri zmene počasia. Vtedy sa začal touto terapiou známou už zo staroveku zaoberať profesionálne.

"Päť rokov som procedúry študoval, než som si dovolil prijať prvého pacienta," hovorí terapeut s tým, že odbornými kurzami prešiel okrem iného napríklad aj v ukrajinskom Ľvove, ďalšie ho čakajú v Petrohrade - práve na Ukrajine a v Rusku sú v tomto odbore mimoriadne ďaleko. A práve v Rusku, ale aj v USA, Francúzsku, Británii či Nemecku je liečenie pijavicami dnes veľmi populárne. Napríklad v Nemecku sú niektoré tieto zákroky oficiálne hradené poisťovňou.

"V Nemecku a ďalších štátoch Európy je podľa zákona hirudoterapia, s patričným povolením úradov, povolená. České úrady dnes vykonávanie hirudoterapie iba tolerujú," hovorí Luboš Mrkus, vedúci pražského Centra regenerácie a zdravia Perla, kde dve zdravotné sestry terapiu pijavicami lekárskymi vykonávajú.

"Je dobre, že to sú vyštudované zdravotné sestry s praxou v zdravotníctve, pretože majú základné znalosti medicíny a anatómie. K tomu majú certifikát od slovenského hirudoterapeuta, ktorý toto osvedčenie môže na území EÚ vydávať," dodáva Luboš Mrkus.

Poradia si aj s morom
Na svete sa vyskytuje asi 600 druhov pijavíc, iba tri sú však vhodné na liečbu človeka. Je to pijavica lekárska, jej poddruh pijavica lekárenská, do tretice potom pijavica východná, tu ale Európania neznášajú veľmi dobre.

Mechanizmus liečby je jednoduchý. Pijavica má tri čeľuste, jej ústne ústrojenstvo je podobné značke firmy Mercedes. Miniatúrnymi zúbkami prepiluje v koži malú ranku v tvare Y a potom začne do rany vypúšťať svoje blahodárne sliny. "Ich základ tvorí asi 150 látok, najmä enzýmov, ktoré vpraví hostiteľovi do tela. Slinami si upraví krv tak, aby sa nezrážala, ale zároveň aj tak, aby ju mohla tráviť. Pijavica totiž nevie, či nie je krv hostiteľa napríklad vysoko zrážanlivá či chorá," vysvetľuje Kučera.

Avšak ani pre človeka smrteľné choroby pijavicu neodradia. "Keď do svojich 33 tráviacich komôr vpraví spolu s krvou napríklad mor, antrax alebo zlatého stafylokoka, je otázkou len niekoľkých dní, kedy tieto nebezpečné baktérie vo svojom tele sama zlikviduje," vysvetľuje hirudoterapeut.

"Ak sa pijavica nakŕmi, asi rok nemá potrebu sa znovu napiť. Slinný liečivý sekrét, ktorý vypúšťa do hostiteľa, sa potom tvorí približne 150 dní. Bez napitia vydrží až dva a pol roka," konštatuje.

Len na jedno použitie
Keď pacient oznámi Karlovi Kučerovi svoje ťažkosti, terapeut vyhodnotí, na ktoré miesto na telo pijavice priloží. Ku každej diagnóze totiž existuje odporúčaná takzvaná prikladacia zóna. Teda oblasť, kde sliny  budú pôsobiť najlepšie. "Okolo očí ich prikladám na zelený či šedý zákal, pre zvýšenie obranyschopnosti zase na brucho, pretože 70 percent imunity je v črevách a potom v pečeni," vysvetľuje terapeut, ktorý občas lieči aj vrcholových športovcov.

"Pomáham pacientom od bolestí šliach, väzov, kolien, viem zmierniť bolesti hlavy, alergie, je toho dosť," tvrdí. Hirudoterapia má ale aj svoje obmedzenia. Napríklad to, že pijavice sa používajú len raz. "Rozhodne sa nesmie jedna pijavica dať dvom či viacerým rôznym ľuďom, inak hrozí prenos infekcie, napríklad žltačky," varuje Kučera.

Prikladať si ich nesmú ľudia po transplantácii, pretože by počas zvýšenia imunity po použití pijavice hrozilo odmietnutie transplantovaného orgánu. Liečba nie je vhodná ani pre ľudí alergických na bodnutie hmyzom. Ľudia si môžu pijavice prikladať aj sami doma, to ale vyžaduje základné znalosti, bez nich sa samoliečba neodporúča. "Môžu sa objaviť reakcie ako opuchy či teplota a ľudia potom nevedia, čo s tým," varuje Karel Kučera.

Okrem ľudí možno podľa zástancov hirudoterapie pijavicami liečiť zápalové ochorenia aj u zvierat, najčastejšie u psov, mačiek a koní. K liečbe človeka aj zvierat sa používa pijavica zo špeciálnych certifikovaných umelých chovov, pretože tie, ktoré žijú v prírode, boli vyhubené a sú prísne chránené zákonom.

01 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom 02 - Modified: 2024-03-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa nedostatočne liečia onkologické ochorenia vo forme kúpeľov. Čo je príčinou? 03 - Modified: 2024-03-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod 04 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 05 - Modified: 2024-02-19 12:34:57 - Feat.: - Title: Anna Slováčková, ktorá druhýkrát bojuje s rakovinou prezradila, aká liečba jej aktuálne pomáha
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 11:04