Najvážnejšie signály tráviaceho traktu. Ako si nezničiť žalúdok a črevá

Ako tento trend zvrátiť a kedy sa naozaj ponáhľať k lekárovi? Úvodné „tančeky“ tentoraz vynechajme a poďme rovno k veci. Presnejšie – k slovenskému národnému mystériu. Nijako inak totiž nemožno nazvať stav, ku ktorému sa naša krajina dopracovala. Na jednej strane sa totiž opakovane ocitáme na prvých troch priečkach úmrtí na rakovinu hrubého čreva a konečníka, na strane druhej trestuhodne zanedbávame preventívne testy. V rizikovej skupine nad päťdesiat rokov ich ignoruje až osemdesiat percent populácie.

Príznakom nemožno veriť
„Skutočne tomu nerozumiem,“ priznáva Ladislav Kužela, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gastroenterológiu. „Sám som bol pritom, keď primár Rudolf Hrčka z nemocnice na Antolskej ulici začal tento problém pred rokmi ako úplne prvý tematizovať. Chodili sme spolu do terénu, vysvetľovali dôležitosť testov všeobecným lekárom i poisťovniam. Všetci to časom pochopili. Okrem tých, ktorých sa to najviac týka: samotných občanov. Množstvo investovaného času a energie sa v tomto prípade naozaj nepretavilo do výsledkov,“ neskrýva sklamanie.

Celý problém je o to absurdnejší, že v ranom štádiu je rakovina hrubého čreva veľmi dobre liečiteľné ochorenie, často dokonca len ambulantne, za pomoci endoskopu. A testy na skryté krvácanie, prípadne kolonoskopické vyšetrenie, ho dokážu spoľahlivo odhaliť. V situácii, keď začne na problém upozorňovať telo samotné, už totiž môže byť neskoro.

Navyše, ak je nádor lokalizovaný na pravej strane čreva, rakovina môže bujnieť bez príznakov takmer do konečného štádia. Rozhodne sa teda „neoplatí spoliehať“ len na varovania v podobe bolesti brucha, nadúvania či dlhotrvajúcej zápchy alebo hnačky. Kým v ranom štádiu rakoviny hrubého čreva má nádej na prežitie vyše 95 percent pacientov, v pokročilom už len polovica z nich. Až 80 percent však prichádza práve vtedy.

„Teraz túto problematiku aj s ministerstvom zdravotníctva opäť otvárame, takže dúfame, že sa podarí prevenciu posunúť do lepších čísiel. Naším snom je aspoň tých päťdesiat percent,“ podotýka Ladislav Kužela a za vzor ponúka viaceré európske štáty, vrátane Rakúska, kde si ľudia bez rozdielu veku, pohlavia i vzdelania dobrovoľne žiadajú kolonoskopické vyšetrenie.

Pliaga menom reflux
Apropo, kolonoskopia. Tá spolu s gastroskopiou dodnes patrí medzi najobávanejšie lekárske vyšetrenia. Málokto si však zároveň uvedomuje, akým technickým pokrokom endoskopy prešli a akým užitočným nástrojom z hľadiska prevencie sa tým pádom stali. „Súčasné prístroje vedia obraz sliznice zväčšiť natoľko, že pomaly nahrádzajú histologické vyšetrenie. Vzorku teda nemusíme brať vôbec, prípadne ju berieme cielene. A zároveň môžeme detailne sledovať rizikové oblasti,“ vymenúva benefity Ladislav Kužela.

Riziko predstavujú najmä polypy – vyvýšeniny čreva, z ktorých časom vznikajú nádory – a tiež chronicky zapálené bunky v črevách i žalúdku, ktoré sú rovnakou časovanou bombou. Čím skôr sa o ich existencii človek dozvie, tým skôr sa ich môže úplne zbaviť, prípadne ich dostať pod dôkladný dohľad.

Rakovina hrubého čreva však nie je jediným gastroenterologickým problémom, ktorý Slovákov trápi. V poslednom čase naberá na sile tiež rakovina pažeráka, ktorá sa obvykle vyvinie z refluxnej choroby pažeráka, čo je vôbec najčastejšie súčasné ochorenie hornej časti tráviaceho traktu.

„Počet ľudí, ktorí majú problém s tým, že sa im vracia obsah žalúdka do pažeráka, sa výrazne zvýšil,“ varuje v rozhovore pre portál MF Dnes gastroenterológ Jan Martínek. „No a pažerák nemá rád agresívnu kyselinu a nemá rád žalúdočný obsah. Keď teda nefunguje dolný pažerákový zvierač, čo je taká záklopka, ktorá bráni návratu natráveného, tak vzniká refluxná choroba pažeráka. Najčastejšie sa prejaví pálením záhy. Pokiaľ niekoho páli záha dvakrát týždenne a napríklad už dvadsať rokov a mierni to jedlou sódou, ide o pacienta, ktorý je najviac ohrozený nádorom pažeráka a mal by rýchlo navštíviť lekára.“

Dodáva, že existujú dva typy rakoviny pažeráka, pričom jeden z nich (tzv. adenokarcinóm) je jednou z najrýchlejšie rastúcich rakovín v západnom svete z hľadiska výskytu. A dôvodom je práve spomínaný reflux. Pod jeho nárast sa podpisujú dedičné, hormonálne i ďalšie vplyvy. Podľa jednej z hypotéz stojí za nárastom refluxu aj úbytok helikobaktera, neslávne známej žalúdočnej baktérie. Na druhej strane, ten sa zas pozitívne podpísal pod znížený výskyt rakoviny žalúdka.

Pod nárast refluxu sa podľa Jana Martínka podpisuje aj rastúci výskyt obezity. Samotný nádor inak vzniká z buniek, ktoré v zdravom pažeráku nemajú čo robiť. Pod vplyvom refluxu totiž zdravé bunky z pažeráka zmiznú a sú nahradené bunkami žalúdočnými a črevnými, čo dokáže odhaliť práve endoskop.

Apropo, existujú oprávnené očakávania, že v budúcnosti sa endoskopické vyšetrenie premení na podstatne príjemnejší zážitok. Presnejšie, že endoskopy v dnešnej podobe vôbec nebudú existovať, ale nahradia ich malé kapsuly s množstvom výbežkov, klieští a nožov na odber vzoriek. „Pacient potom len kapsuly prehltne a lekár ich bude ovládať na diaľku,“ opisuje vysnívaný stav Jan Martínek.

Za všetkým hľadaj mikrobiotu
Kým reflux je najrýchlejšie rastúcou chorobou horného tráviaceho traktu, v prípade toho spodného mu sekundujú takzvané nešpecifické črevné zápaly, kde patrí veľká skupina pod názvom ulcerózna kolitída a veľká skupina pod názvom Crohnova choroba.

„To sú tri najvypuklejšie choroby v oblasti gastroenterológie. Ale naozaj vám nikto stopercentne nepotvrdí, že ich je viac preto, lebo máme zlú životosprávu a ľudia nedbajú o svoje zdravie, alebo je to len preto, lebo ich vieme rýchlejšie a lepšie zdiagnostikovať,“ komentuje gastroenterológ Ladislav Kužela.

Isté je, že práve črevá sú orgánom, ktorý sa čoraz viac dostáva do hľadáčika vedy. Najmä pre črevnú mikrobiotu (ešte stále známu pod starším názvom črevná mikroflóra), ktorú tvoria desiatky biliónov baktérií. A vedci čoraz viac upozorňujú, že stavba týchto baktérií má na náš organizmus oveľa väčší vplyv, ako sme sa pôvodne nazdávali. Je tiež vysoko pravd

Exkluzívny obsah Hospodárskych novín

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.