StoryEditor

Omyly v liečbe krížov. Kedy sa neoplatí ísť pod nôž

09.09.2018, 00:01
Prestížny magazín Lancet nedávno vydal znepokojivú štúdiu. Bolesti krížovej chrbta podľa nej zbytočne často liečime operáciami a analgetikami. Skutočný problém sa tým obchádza, zato hrozí riziko, že si ešte viac poškodíme.

Ako liečbu krížov a s ňou späté dilemy a omyly vidia naši odborníci?

Rudolf Hrušínský alias doktor Skružný z filmu Vesničko má středisková v tom mal jasno. „Vstaneš? Tak si nestěžuj. Jsou lidi, co nevstanou,“ lakonicky odbíjal sebaľútostivého, notoricky sa sťažujúceho pacienta.

Dnešným lekárom podľa série štúdií, ktoré publikoval vedecký časopis Lancet, podobná guráž chýba. A až príliš často podliehajú drankaniu pacientov s bolesťami chrbtice. Konkrétne: na magnetickú rezonanciu ich neraz posielajú nie preto, lebo je to podľa ich názoru nutné, ale jednoducho preto, lebo ich k tomu pacienti „prinútia“.

A to je podľa autorov štúdie prvý zlý krok, ktorý často spúšťa reťazec udalostí, ústiacich do zbytočných či dokonca škodlivých operácií krížovej chrbtice. Poďme však pekne po poriadku. Krk a kríže – centrá bolesti V prvom rade: problémy s chrbticou má podľa štatistík až osemdesiat percent Slovákov, pričom ani u susedov tie čísla nie sú výrazne iné. A hádajte, ktorá časť chrbta nás zvykne potrápiť najviac. Veru tak, krčná chrbtica... a kríže. Odborníci sa zhodujú, že v prevažnej miere to má na svedomí náš životný štýl.

„Laicky povedané, odkedy sme sa zo štyroch končatín postavili na dve, odvtedy sa začali naše ťažkosti aj s chrbticou,“ hovorí pre HN magazín anestéziológ a algeziológ a riaditeľ Centra liečby bolesti Pain Clinic Ireneusz Przewlocki, ktorý sa liečbou bolesti zaoberá viac než dvadsaťpäť rokov. Aj preto vie porovnať, ako sa slovenské chrbty zmenili.

„Viac sedíme a celkovo sme si zhoršili životný štýl, takže problémov, ktoré sú následkom dlhodobého sedenia a zlého životného štýlu, je dnes jednoznačne viac. Na druhej strane, v minulosti ľudia museli aj tolerovať viac bolesti, pretože nemali iné možnosti liečby. Ak mal niekto napríklad bolesti chrbta v šesťdesiatych až sedemdesiatych rokoch, nedali sa diagnostikovať, pretože neexistovalo ani CT, ani magnetická rezonancia. Ako však pokročila intervenčná diagnostika, zlepšujú sa aj možnosti liečby,“ približuje.

Žiaľ, má to aj svoju odvrátenú stránku – ale k tej sa ešte dostaneme. Nateraz si povedzme, kedy je už naozaj rozumné pre bolesti chrbta vyhľadať lekára. „Nedá sa to paušalizovať, ale rozhodne ak niekoho bolí chrbtica v pokoji v noci, telo nereaguje na bežné analgetiká, ako sú paralen alebo ibuprofen, a trvá to týždne, mala by sa chrbtica cielene vyšetriť. Často je tiež s bolesťou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 03 - Modified: 2024-01-29 13:28:19 - Feat.: - Title: Bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí, tvrdí neurochirurg 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby 05 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Prednosta neurochirurgickej kliniky: Šumenie v uchu môže byť príznakom nádoru
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 10:15