Dreamstime
StoryEditor

Podceňovaný tichý zabijak. Pacientom s vysokým cholesterolom svitla nádej

11.09.2018, 18:44
Pacientom, ktorým na vysoký cholesterol nezaberá klasická liečba, svitla nádej. Majú k dispozícii nový liek.

Slovo cholesterol má pre mnoho ľudí takmer démonický obsah. Pritom bez tohto prírodného tuku nemôžeme žiť. Je totiž súčasťou všetkých živočíšnych buniek. Je dôležitý pri tvorbe bunkových membrán a niektorých hormónov a je potrebný pre tvorbu vitamínu D. Väčšinu, asi jeden miligram, si telo vyrobí samo, menšiu časť prijímame potravou.

Zvýšená hladina cholesterolu je však jednou zo zásadných príčin ochorení srdca a ciev: mozgovej mŕtvice, srdcového infarktu aj ischemickej choroby dolných končatín (teda ich nedostatočné zásobovanie krvou v dôsledku zníženia prietoku krvi zúženými cievami).

Kedy cholesterol pomáha - a kedy škodí
Asi už ste počuli, že cholesterol sa delí na "dobrý" (HDL cholesterol) a "zlý" (LDL cholesterol). Rozdiel medzi nimi je podstatný. Zlý cholesterol je spúšťačom kôrnatenia tepien čiže aterosklerózy. Naopak HDL cholesterol krv zbavuje nadbytočného celkového cholesterolu tým, že ho odvádza do pečene.

Zdravý človek si hladinu cholesterolu ovplyvňuje životným štýlom. Existujú však aj ľudia, ktorí aj keby žili dokonale podľa dietetických pravidiel a mali dostatok pohybu, rovnako nebudú mať hladinu cholesterolu v norme. Trpia totiž familiárnou hypercholesterolémiou, čo je najčastejšia vrodená poruchu metabolizmu na svete. A neliečení pacienti s touto genetickou mutáciou, ktorá spôsobuje výrazné zvýšenie hodnôt cholesterolu v krvi, často umierajú na infarkt alebo mozgovú príhodu už okolo tridsiateho roku veku.

U ľudí vo veku nad 55 rokov je najčastejším metabolickým ochorením dislipidemia, teda nie dobrá hladina krvných tukov, pacienti mávajú vyššiu hladinu LDL čiže zlého cholesterolu a naopak nižšiu hladinu dobrého, teda HDL cholesterolu. Prvým a nevyhnutným opatrením je zmena životného štýlu - zdravšie jesť a viac sa hýbať.

Lieky až na druhom mieste
To potvrdzuje aj praktický lekár Marcel Nesvadba z Turnova pre Lidovky. "Ak zistím, že má pacient mierne vyššiu hladinu celkového cholesterolu a nie sú u neho žiadne ďalšie pridružené ochorenia ako vysoký tlak, cukrovka a neprerobil mŕtvicu, vysvetlím mu, že musí upraviť jedálniček a viac sa hýbať. Po pol roku potom opäť urobím kontrolný odber krvi."

Ak sa stav nezlepšil alebo sa hladina cholesterolu ešte zvýšila, či sa dokonca objavilo nejaké pridružené ochorenie, zaháji lekár liečenie. Pravdepodobne využije lieky z dnes veľmi modernej kategórie statínov, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu a mierne zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu.

Hoci sa vysokému cholesterolu hovorí "tichý zabijak", pretože sa dlho nijako neprejavuje, mnoho pacientov jeho zákernosť podceňuje a na rady nedbá, alebo sa skôr nechce obmedzovať. To potvrdzuje aj lekár Nesvadba: "Pacienti majú väčšinou pocit, že mi robí dobre, keď budú predpísané lieky užívať, že to vlastne robia kvôli mne. Preto sa im snažím vysvetliť, že ide predsa o ich zdravie. Na schudnutie by najradšej všetci chceli nejakú zázračnú pilulku, ktorú by prehltli a mohli pri tom sedieť v obývačke pri televízii."

Nová nádej v injekciách
Ak sa ani cez zmenu režimu a nasadenie liekov hladina cholesterolu pacientom nezníži, prípadne im používané lieky pôsobia iné problémy, preberajú ich do starostlivosti internisti v lipidologickej poradni. Tí majú pre týchto pacientov k dispozícii nový liek - nazýva sa inhibítor PCSK9. Pacienti ho podľa typu ochorenia dostávajú injekčne raz za štrnásť dní, prípadne raz za mesiac. Po preškolení zdravotníckym personálom si môžu pacienti pichnúť injekciu sami, v pohodlí domova. Prípravok sa vpichuje do brucha, stehien alebo hornej oblasti ramena.

Ako nový liek funguje? V tele máme receptory, teda štruktúry, ktoré na seba nadväzujú zlý LDL cholesterol a vťahujú ho do jadra pečeňové bunky, kde sa LDL rozloží. Receptor sa potom vráti späť na povrch bunky, kde chytí ďalší LDL cholesterol. To je schopný urobiť až stopäťdesiatkrát. Keď sa však na tento receptor naviaže bielkovina PCSK9, v jadre pečeňové bunky sa rozloží nielen zlý cholesterol, ale aj receptor. Kvôli následne chýbajúcim receptorom potom stúpa hladina nechceného LDL cholesterolu v krvi.

Nový liek však bielkovinu PCSK9 blokuje. Tá sa teda nemôže na receptor nadviazať a vyradiť ho z jeho užitočnej práce.

Terapia ponúka možnosti zlepšenia pre pacientov, u ktorých zlyhalo všetko ostatné. Ideálne však samozrejme je, ak sa človeku podarí tak ďaleko sa vôbec nedostať a všetkému sa vyhnúť už na začiatku vďaka rozumnému spôsobu života s dostatkom pohybu.

01 - Modified: 2018-08-03 14:23:40 - Feat.: 0 - Title: Bezbolestný zabijak. Kedy je cholesterol dedičný? 02 - Modified: 2018-05-25 11:58:10 - Feat.: 0 - Title: Strašiak cholesterol. Je všetko inak? 03 - Modified: 2018-03-28 19:20:59 - Feat.: 0 - Title: Cholesterol a proteíny: Mýty a fakty o vajciach, ktoré by ste mali vedieť
01 - Modified: 2024-02-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo nám najviac ničí obehový systém 02 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako znížiť vysoký cholesterol prírodnou cestou 03 - Modified: 2024-01-31 12:21:13 - Feat.: - Title: Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému 04 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý zabijak cholesterol. Rady odborníčky, ako ho udržať pod kontrolou 05 - Modified: 2023-10-18 07:30:30 - Feat.: - Title: Cholesterol: Je naozaj strašiak pre naše telo alebo práve naopak? Zásady ako problému predchádzať
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:48