Črevné baktérie, ktoré udržujú náš tráviaci systém v rovnováhe, sú veľmi citlivé a rovnováhu tak môže narušiť nielen zloženie jedálneho lístka, ochorenie a užívanie liekov, ale aj celkový životný štýl a stres. Probiotiká predstavujú vhodný spôsob, ako správnu činnosť čriev podporiť a s ich zaradením do jedálnička neurobí chybu nikto.Pixabay
StoryEditor

Probiotiká vôbec nemusia prospievať črevu, odhalil výskum

12.09.2018, 14:05
Autor:
sansan
Nový výskum zistil, že probiotiká spôsobujú "veľmi vážne poruchy" v čreve, keď sa užívajú v kombinácii s antibiotikami.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré užívajú milióny ľudí na zvýšenie ich mikrobiómu alebo obnovenie črevného ekosystému po dávke antibiotík. Imunológ Eran Elinav z Weizmanského inštitútu vedy v Izraeli s kolegami chceli zistiť, čo skutočne prebieha v čreve, keď ľudia konzumujú probiotiká, a preto odobrali vzorku mikrobiómu zdravých dobrovoľníkov priamo pomocou endoskopií a kolonoskopií. Väčšina iných mikrobiologických výskumov sa pritom opiera len o vzorky stolice.

Vedci potom podávali 15 dobrovoľníkom buď komerčne dostupný probiotický doplnok alebo placebo. Výsledok bol podľa serveru New Scientist pozoruhodný. V prvom rade, mikróby nájdené v stolici neboli reprezentatívne pre tie, ktoré kolonizovali črevá. "Spoliehanie sa na vzorky stolice ako indikátora toho, čo sa deje vo vnútri čreva, je nepresné a nesprávne," hovorí Elinav.

Výskum tiež zistil, že probiotické vzorce sú veľmi závislé od jednotlivca. "To znamená, že koncept, že každý môže mať úžitok z univerzálneho probiotika zakúpeného v supermarkete, je empiricky nesprávny," vysvetľuje Elinav.

A čo sa stane s mikrobiómom ľudí, ktorí berú probiotiká v nádeji, že po antibiotikách obnovia svoje mikrobiómy? Dvadsaťjeden dobrovoľníkov absolvovalo rovnaký priebeh antibiotík a potom ich zaradili do jednej z troch skupín. Mikrobiómy prvej skupiny nechali, nech sa obnovia samé, zatiaľ čo druhá skupina dostávala probiotiká. Tretia skupina bola ošetrená dávkou vlastného pôvodného mikrobiómu fekálnou mikrobiálnou transplantáciou.

Probiotické baktérie sa ľahko usídlili v čreve každého z pacientov v druhej skupine po tom, ako im antibiotiká uvoľnili cestu. Avšak vedci boli prekvapení, že to zabránilo návratu normálneho mikrobiómu človeka až na šesť mesiacov. "Probiotiká veľmi účinne a trvalo zabraňovali návratu pôvodného mikrobiómu do jeho pôvodného stavu. Toto bolo pre nás veľmi prekvapujúce a alarmujúce. Tento nepriaznivý účinok doposiaľ nebol opísaný," hovorí Elinav. 

Opačný účinok bol pozorovaný u pacientov, ktorí dostali dávku svojho vlastného mikrobiómu prostredníctvom spomínanej transplantácie. Ich pôvodný črevný mikrobióm sa vrátil do normálu v priebehu niekoľkých dní.

Hoci výskumníci nezmerali klinický vplyv dlhotrvajúcej mikrobiálnej poruchy, predchádzajúce štúdie našli spojitosť medzi narušením črevných mikróbov a obezitou, alergiami a zápalom. "Je to potenciálne škodlivé," hovorí Elinav. Probiotiká teda nie vždy spĺňajú svoju neškodnú povesť a aby bol účinné, ich vzorec musí byť prispôsobený jednotlivcovi.

01 - Modified: 2023-10-28 10:15:49 - Feat.: - Title: Expert na mikrobióm: Vyvinuli sme probiotiká pre histaminikov 02 - Modified: 2023-09-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Tekuté probiotiká: Moderný a osvedčený spôsob ochrany pred vírusmi a baktériami 03 - Modified: 2023-09-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Tekuté probiotiká: Moderný a osvedčený spôsob ochrany pred vírusmi a baktériami 04 - Modified: 2023-04-29 06:04:18 - Feat.: - Title: Odborník Alojz Bomba: Všetky chronické choroby sú spojené s narušením diverzity črevného mikrobiómu 05 - Modified: 2023-02-09 08:43:52 - Feat.: - Title: Probiotiká: pomôžu nie len zdraviu a tráveniu, ale prospejú aj vašej pleti
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 22:10